Offline

auteursafbeelding
Mark Vletter
28 augustus 2014 Clock 3 min
Image placeholder

Heerlijk of verschrikkelijk?

In het noorden van het land zijn de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar een feit. Bij Voys merken we dat ondernemend Nederland langzaamaan aan het opstarten is. Ieder jaar nemen velen zich voor het vakantieritme langer vast te houden: niet teveel móeten, relaxter in het leven staan en bovenal: genieten! Mijn voornemen na een heerlijke vakantie? Vaker offline zijn!

Frankrijk, 29 juli 2014

Mijn horloge vertelt me dat het 20:46 uur is op Tue 29. Ik vertaal dit naar dinsdag 29 juli 2014 en besef me dat ik inmiddels dik drie dagen offline ben. Toen we zaterdag rond 10 uur in de ochtend de Belgische grens passeerden heb ik mijn data roaming uitgezet. Je zou verwachten dat iemand die met gemak 2,5GB per maand aan mobiele data verstookt en gemiddeld 18 uur per dag ‘connected’ is, het internet wel mist op vakantie. Toch?

Momentjes

Ik zal eerlijk zijn: op de stille momenten is het raar dat je niet even je Twitter feed kan checken en soms vind ik het jammer dat ik dat leuke kiekje niet direct met mijn familie kan delen via de gezamenlijke Whatsapp groep. Op deze kleine ongemakken na geeft de afwezigheid van internet vooral heel veel rust. Door die afwezigheid neem ik mijn mobiele telefoon nergens meer mee naar toe. Dit tot frustratie van mijn vrouw, die het toch wel fijn vindt om te checken of ik niet een ravijn ben gekukeld tijdens mijn (15 minuten langer durende) hardlooprondje.

De rust ontstaat vooral doordat het apparaat niet meer de hele dag piept. Sterker nog; hij piept zelfs helemaal niet! Applicaties als Telegram, Whatsapp en Twitter hebben het ouderwetse SMS simpelweg vervangen, waardoor geen mens bedenkt om me via deze ouderwetse berichtendienst te benaderen. Belletjes? Ik heb er tot dan toe één gemist. Mijn collega’s en familie weten dat ik op vakantie ben en bellen mij dus niet. Daar komt bij dat eerder genoemde apps ook het bellen veelal hebben vervangen. Het offline gaan met je telefoon zorgt daardoor echt voor rust!

Meer contact

Naast de aangename digitale stilte is ook het échte contact met de mensen in je omgeving een prettige bijkomstigheid. Doordat je bijvoorbeeld moet vragen waar een supermarkt zit, praat je meer met mensen: Google Maps gaat het je immers niet vertellen op een telefoon die offline is.

supermarche

Vals spelen

Hoewel ik enthousiast ben over het offline leven, speel ik wel een beetje vals. Mijn vrouw zit namelijk nog gewoon op Facebook en ik krijg dan ook af en toe wat mondelinge updates. Dankzij haar weet ik exact hoe laat de bewolking wegtrekt en dat we met de koters de golven kunnen trotseren. Haar Tripadvisor vertelt ons bovendien dat er in Nantes verdacht weinig te doen is met drie kinderen. Dit kun je overigens beter controleren vóórdat je in de auto in stapt…

Mis je het internet dan helemaal niet?

Nou, muziek is een dingetje. Ik heb voor mijn vakantie namelijk geen Spotify afspeellijst vanuit ‘de cloud’ naar mijn telefoon gehaald. Daarnaast mis ik de gemakken van uitgebreide statistieken van Strava/Runkeeper over mijn laatste run, Google Maps die me de weg wijst, de weer apps en Tripadvisor. Op ‘bliepjes-gebied’ mis ik dus alleen Spotify.

Meer offline

Mijn tip om het vakantiegevoel langer vast te houden en wat meer rust te creëren in het ‘gewone’ leven: ga wat vaker ‘offline’. Je zal zien dat het meer rust geeft. Zelf heb ik op mijn mobiel de meeste bliepjes – zoals Mail, Facebook, LinkedIn en Twitter updates – al uitstaan. De rust die de afwezigheid van internet me op vakantie heeft gegeven, doet me daarentegen beseffen dat het nog slimmer moet. Als ik thuis ben ga ik op zoek naar smartphone apps die meldingen periodiek doorgeven…

Conclusie? Offline zijn is heerlijk en mag wat mij betreft een stuk vaker!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 februari 2023

Leiders met geluk

Van 13 juni 2022

Onbegrensd denken en handelen: is Lightyear op de juiste weg?