4G, de strijd is begonnen!

author image
Mark Vletter 13 september 2013 3 min
Image placeholder

Het 4G-internet vindt langzaam zijn weg in Nederland. Vodafone geeft 4G dekking in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. KPN heeft de randstad van dekking voorzien en Groningen is in december 2013 aan de beurt. In maart 2014 wil KPN een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben. Tele2 heeft wel een licentie, maar rolt nog niet uit. T-mobile zegt in mei dit jaar te zijn gestart met de bouw en in 2013 moet Amsterdam via 4G kunnen bellen. Wat betekent 4G voor de gebruiker en de (zakelijke) telecommarkt?

4G

Wat is 4G?

Thuisinternet op je mobiel

4G staat voor generatie 4. Het is een snelle vorm van mobiel internet. 3G heeft in Nederland een gemiddelde praktijksnelheid van 2Mbps. 4G biedt realistische snelheden die 10 tot 20 keer zo snel zijn.

Als je nagaat dat de gemiddelde Nederlandse vaste internetverbinding rond de 8,6 Mbps ligt, dan krijg je met 4G ’thuisinternet’ op je mobiel.

Beter bereik in buitengebieden

Naast snelheid zijn er een aantal andere zaken die bijzonder zijn aan 4G. Het 4G-signaal komt verder dan het huidige 3G-signaal. Dit zou kunnen resulteren in minder masten en beter bereik (ook in de buitengebieden).

Stabiel internet

Een andere bijzondere factor is dat 4G zeer stabiel internet is. Voor de techneuten: de latency (netwerkvertraging of netwerkreactietijd) ligt gemiddeld tussen de 30 en 50 milliseconden. Bij 3G-internet kun je uitschieters naar 400 miliseconden verwachten.

Gevolgen van lage netwerkvertraging

Waarom is dat voor Voys interessant? Een hoge latency van zo’n 400 milliseconden geeft bij VoIP bellen onderbrekingen en vertragingen. Een lage latency van 50 milliseconden geeft een kwalitatief geweldig VoIP-gesprek. Dat betekent dat VoIP op een mobiel met 4G écht mogelijk wordt.

De lage latency is gunstig voor alle realtime diensten, zoals (video)bellen en gamen. Dergelijke diensten hebben simpelweg een lage netwerkvertraging nodig.

Impact van 4G

Nu hoor ik sommige mensen zeggen: “4G-internet? Dat heb ik niet nodig.” Ik heb mensen ook horen zeggen dat ze geen mobiele telefoon wilden hebben, geen mobiel internet nodig hadden en dat een smartphone niet aan hun besteed was.

Bovendien zit er meer aan dit 4G-verhaal dan dat het alleen ‘lekker snel’ internet is. Het maakt namelijk ook een nieuwe generatie diensten mogelijk. Voor het eerst wordt het echt mogelijk om kwalitatief goede VoIP-gesprekken met je mobiele telefoon te voeren. Dat betekent dat je overal je werk kunt doen en dat jouw ‘cloud’-diensten altijd en overal beschikbaar zijn. Je hoeft dus geen internetcafé meer in en geen WiFi-code te vragen op het terras.

Mensen die in buitengebieden wonen, kunnen nu ook voordelig breedband internet krijgen. Daarmee is iedereen altijd online en zijn alle soorten diensten altijd beschikbaar.

Innovaties komen zelden alleen

Een innovatie komt zelden alleen. Intel heeft recentelijk nieuwe generatieprocessoren voor computers gepresenteerd. Deze zijn heel energiezuinig, waardoor de nieuwe generatie laptops een dag meegaan op één acculading. Daarmee behoort het zeulen met acculaders en het zoeken naar stopcontacten tot de verleden tijd. Verder zit Neelie Kroes de mobiele providers inmiddels ook goed achter de broek aan. In 2014 gaat data in het buitenland naar maximaal 20 cent per MB. Dan is mobiel werken niet alleen in Nederland overal mogelijk, maar wordt het zelfs in het buitenland betaalbaar.

De strijd gaat beginnen!

KPN en andere mobiele operators hebben zich volledig laten verrassen door WhatsApp, de vervanger van SMS. De messenger service kost deze bedrijven letterlijk miljarden. En met 4G raken ze ook nog eens de mobiele dominantie op spraak kwijt. Het enige dat je straks namelijk nog van KPN nodig hebt, is internet. De zogenaamde ’toegevoegde-waarde-diensten’ kunnen geleverd worden door andere partijen die daar in de meeste gevallen veel beter in zijn.

netneutraliteit

Nu laten de mobiele operators zich natuurlijk niet graag nog een keer zo verrassen. Het blokkeren van externe diensten mogen ze vanwege de netneutraliteit niet en daarom komen deze partijen met ‘alles-in-één-abonnementen’. Vodafone heeft RED Sim Only (voor €55,- per maand onbeperkt bellen, SMSen en 2Gb data). KPN doet inmiddels hetzelfde met €45,- voor 1 Gb en €65,- voor 5 Gb aan data. De tarieven liggen opvallend dicht bij die van Vodafone. Waar hebben we dat toch eerder gezien? Als je nagaat dat WhatsApp €1,- per jaar gaat kosten en een gemiddelde Voys klant voor gemiddeld €12,- aan gesprekskosten per medewerker heeft (gebaseerd op de maand september 2013), dan wordt er vorstelijk betaald voor die MB’s.

Het grote wachten is nu op de eerste mobiele operator (Mobile Vikings, kom er maar in!) die met een data only abonnement voor een redelijke prijs komt. Zodra dat gebeurt, is de strijd tussen de VoIP operator en de mobiele provider geboren. En die strijd, daar hebben wij wel zin in ;-)!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

starlink internet satelliet netwerk elon musk voip

Van 27 juli 2021

Overal internet met Starlink van Elon Musk: de 13 belangrijkste vragen (en antwoorden!) op een rij

Van 26 september 2018

Koppel je online tools met je telefonie

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!