Bitcoin als betaalmiddel

author image
Mark Vletter 18 november 2013 5 min
Image placeholder

Wie, wat, waar, waarom en hoe?

Al geruime tijd volg ik de ontwikkelingen van Bitcoin en ik ben omgeven door mensen die er nog veel dieper inzitten dan ik. Dat levert veel interessante gesprekken op, maar ook veel vragen. Daarom een weblog over de twaalf meest gestelde Bitcoin vragen en de antwoorden daarop.

bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is, net als de dollar en de euro, een munteenheid die op dit moment vooral veel gebruikt wordt op het internet. De afkorting voor euro is EUR; de afkorting van Bitcoin is BTC.

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoins, maar deze zijn nog niet allemaal ‘gevonden’. Net als bij goud, moet je namelijk ‘graven’ naar Bitcoins. Dit delven doe je door je computer te laten rekenen. Soms heb je geluk en vind je bij het rekenen een Bitcoin. Op dit moment zijn er ongeveer 11 miljoen Bitcoins gevonden. Hoe meer er gerekend wordt en hoe sneller de computers worden, hoe minder snel nieuwe Bitcoins worden ontdekt. Daar zorgt ‘het systeem’ zelf voor.

Hoe kom ik aan een Bitcoin?

Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven (‘mining’). Een Bitcoin delf je een computer te laten rekenen. Met onze huis-tuin-en-keuken computers is de kans van het vinden van een Bitcoins heel klein en de stroomkosten zijn relatief gezien heel hoog.

Het is ook mogelijk om euro’s om te wisselen voor Bitcoins. Dat kan via BTC Next of Bitonic en daar kun je met iDeal betalen, zolang zij Bitcons voorraad hebben. Verder kun je bij ruilbeuzen / exchanges Euro’s of Dollars aanbieden voor Bitcoin. De bekenste beurzen zijn mtgox en BitStamp.

Hoe ziet een Bitcoin eruit?

Een Bitcoin is een unieke reeks van karakters die door ‘het systeem’ als legitiem worden gezien. Een opmerkelijk aspect van Bitcoins is namelijk dat er niet zoiets bestaat als een Bitcoin; er bestaan alleen Bitcoin transacties. Dat betekent dat het bezit van Bitcoins in een portemonnee bestaat uit het bewijs dat die portemonnee de eigenaar is van die transacties. Alle voorgaande transacties die ooit zijn gedaan in de geschiedenis van Bitcoin leveren het bewijs voor die transacties en ook de daaropvolgende transacties. Dat is wat de veiligheid en authenticiteit van de Bitcoins moet garanderen.

Wat kan ik met een Bitcoin?

Met Bitcoins kun je betalen, net als met euro’s. Er komen steeds meer bedrijven die Bitcoins accepteren als betaalmiddel. Thuisbezorgd.nl, de site waar je eten kunt bestellen, is er één van. Voys heeft ook gekeken naar het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel, maar omdat nagenoeg alle klanten via automatische incasso betalen, biedt het voor Voys Nederland weinig meerwaarde. Voor Voys Zuid-Afrika is de Bitcoin wél een interessant betaalmiddel en Nederland is natuurlijk een mooie testmarkt. Wordt vervolgd.

Bitcoin-cafe

Ik wil Bitcoins kopen, maar waar bewaar ik ze?

Bitcoins bewaar je, net als euro’s, in een portemonnee; je wallet. Deze wallet is digitaal. Je wallet kan op je smartphone staan of op een computer. Hulp met het kiezen van een portemonnee vind je op Bitcoin.org.

Wat is het voordeel van Bitcoins?

Ten eerste is het geld makkelijk mee te nemen. Een ander groot voordeel is dat het een universeel betaalmiddel is. Ik kan er dus in de hele wereld mee betalen en de ontvanger hoeft er zelfs geen bankrekening voor te hebben. Ook worden betalingen direct uitgevoerd. Het verwerken van deze betalingen is veel goedkoper. Het argument dat de Bitcoins niet traceerbaar zijn, is maar beperkt waar.

Ok, maar een betaling moet worden gecontroleerd..

Dat klopt. Het mooie is dat de rekenkracht, die wordt gebruikt om te zoeken naar nieuwe Bitcoins, ook wordt gebruikt om de betalingen – de zogenaamde transacties – te controleren.

Wat is de rol van een bank hierin?

De bank speelt geen rol meer in het betalingsverkeer, de uitgifte van geld en het bewaren van geld. Het Bitcoin Systeem maakt gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk om transacties te journaliseren en maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging. Deze beveiliging zorgt er onder andere voor dat een Bitcoin alleen kan worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is en nooit meer dan één keer uitgegeven kan worden door die eigenaar.

Het peer-to-peer-netwerk van Bitcoin en het ontbreken van een centrale administratie (zoals een bank) maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Bitcoins te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. Het ontwerp zorgt voor anoniem eigendom en overdracht van waarde.

Wat is het risico van Bitcoin?

In een maand tijd is de waarde van één Bitcoin bijna drie keer zo hoog geworden. Eén Bitcoin is op moment van schrijven € 448,- waard. Daarmee is de totale waarde van alle Bitcoins die ‘in omloop’ zijn, veel meer dan realistisch is voor het werkelijke gebruik van het betaalmiddel. Er zit dus veel speculatie in het systeem en dat vind ik het grootste risico van Bitcoin. Wil je als bedrijf Bitcoins accepteren als betaalmiddel, dan zou ik deze gelijk na betaling omzetten naar euro’s. In mijn opinie is het valutarisico nog te groot.

Waarom heb je interesse in Bitcoin?

Wat het internet doet met informatie en media, doet Bitcoin met geld en bankieren. Dat is revolutionair. En zaken die de wereld mooier maken, hebben van nature mijn interesse. Verder zie je dat Bitcoin op veel vlakken nog in de kinderschoenen staat. Ook daar is een goede parallel te zien met het internet. Bitcoin valt nu nog in het domein van de nerds, maar ik verwacht dat dat niet lang meer zal duren.

Wat moet ik als ondernemer met Bitcoin

Ten eerste is het goed je bewust te zijn van de ontwikkelingen in het financiële systeem. De wereld verandert snel en Bitcoins hebben de potentie om een hele grote verandering teweeg te brengen. Daarnaast zijn er heel veel kansen en bedreigingen voor ondernemingen. Wat is de rol van een bank? Wat is de impact van Bitcoin op de (wereld)handel? Hoe ziet een Bitcoin pinapparaat eruit? Hoe ziet een Bitcoin kassa eruit?

Het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel en direct omzetten naar euro’s is nog complex, maar nerds maken het snel eenvoudiger. Ben je zelf nerd? Verdiep je dan in het onderwerp. Er gaan nieuwe systemen bestaan rond Bitcoin en veel van deze systemen zijn nog niet ontwikkeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel dan geeft IntoBitcoin.nl veel verdieping. Zij organiseerden in Groningen het Bitcoin café. Dit was de eerste plek in de wereld waar een biertje kon worden betaald met Bitcoins. Een sfeerimpressie van het Bitcoin café vind je hieronder.

 

 

Dank aan Rutger van Zuidam van IntoBitcoin.nl voor het redigeren en aanvullen van het artikel. Het laatste Bitcoin nieuws lees je onder ander op www.scoop.it/t/intobitcoin/.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 november 2017

48% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet: dat gaan we veranderen

Van 28 augustus 2017

Op weg naar app only bellen

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!