Een hapje eten met Ricardo Semler

author image
Mark Vletter 26 juni 2014 5 min
Image placeholder

Mensen vragen mij regelmatig wat ik doe bij Voys en dan zeg ik altijd: “Ik zorg voor leuk werk!” Ricardo Semler (tegenlicht documentaire) had die rol ook bij Semco. Dat bedrijf ging van 90 naar meer dan 3000 mensen in de 20 jaar dat hij “leuk werk maken” uitoefende. De impact die hij daarmee heeft gehad is een grote inspiratie voor mij en voor Voys. Verbaasd, verrast, een beetje trots, maar vooral bijzonder blij was ik dan ook met de uitnodiging die ik van Lara van de Baak kreeg voor een VIP diner met deze held. Ik reed afgelopen dinsdag zowaar een beetje zenuwachtig naar Driebergen. Toen ik dat op Twitter zette was de reactie: “`Daar schrijf je toch wel een blogje over?” Ja, dat doe ik zeker, maar dat was geen makkelijke opgave.

Een gesprek over transitie

De organisatiestructuur van Voys is nu een kleine 2 jaar formeel plat, maar was het daarvoor eigenlijk ook al. Ik vertel sinds 2009 verhaaltjes over leuk werk en ben er, sinds Voys groter is dan 1 FTE, heel veel mee bezig geweest. Mijn verwachtingen bij het VIP diner waren dan ook dat ‘we’ het gingen hebben over de volgende stap. Dat wat hierna komt. Het gesprek ging daar echter niet over. Het ging vooral over de transitieperiode en dat station is Voys inmiddels gepasseerd.

Show Your Work

Een video van de “Show Your Work” presentatie van Austin Kleon die Patrick Loonstra deelde, plaatste het geheel meer in perspectief. De presentatie gaat onder andere over het delen van wat je doet met de mensen die gelijkgestemd zijn en hetzelfde doen, iets wat hij een ‘scenious’noemt. Austin zoekt daarin de rol van het invullen van het missende stukje – the void in the scenious – oftewel de delen die nog ontbreken. Die puzzelstukjes heb ik gisteren niet gevonden. Ik kwam echter wel een aantal andere pareltjes tegen en die deel ik graag.

Een uur durende must watch. “Show Your Work” van Austin Kleon.

Nieuw merk en nieuw bedrijf Manutan; zingeving

Ghislaine Duymelings van Manutan is baas bij een bedrijf dat op dit moment de transitie maakt. Daarbij is zowel aandacht voor de Why van Simon Sinek als Semco methodieken, zoals het geven van verantwoordelijkheid en vrijheid aan de mensen die bij Manutan werken. Ghislaine merkte op dat bedrijven steeds meer de maatschappelijke rol van verenigingen en kerken overnemen. Daar kun je als lezer wellicht niet direct wat mee, maar daarmee zoeken mensen dus ook steeds vaker zingeving in hun werk. Voorzie daar als organisatie dus in. Wat Manutan volgens mij tevens heel goed doet is het “zoeken” naar de zaken waar de Manutan collega’s echt goed in zijn. In een uitgebreid artikel uit Management Team lees je meer over deze verandering. Ik zou het overigens leuk vinden als Ghislaine gaat bloggen over de weg die Manutan bewandeld. “Don’t share you project, share your process”, was één van de opmerkingen die Austin Kleon in zijn presentatie maakt, want dat is veel waardevoller voor de mensen om je heen.

Arko van Brakel, Normen horen niet bij waarden

Arko van Brakel van de Baak wil Normen en Waarden uit elkaar halen. De verandering die we als maatschappij doormaken, maakt waarden veel belangrijker en daarbij moeten we de huidige normen juist doorbreken. Overigens is het erg leuk om het doorbreken van normen te noemen voor een publiek waar de mannen allemaal netjes in (grijze) pakken rondlopen.

Ricardo Semler zelf

Ricardo Semler had zelf ook mooie aanvullingen. We zijn gewend om mensen aan te nemen voor een functie of voor een rol, maar soms past iemand gewoon bij het bedrijf. Geef zo iemand de ruimte om binnen het bedrijf te vinden waar hij een waardevolle aanvulling kan zijn. En geef iedereen in het bedrijf een veto op een potentiële nieuwe collega. Je moet iedere dag met elkaar samenwerken en als dat in het begin niet goed voelt, dan is daar een reden voor en daar moet je iets mee doen. Verder vond hij dat Semco nog niet “af” was. Het is nog geen democratie zoals hij het zelf zei. Dat was voor mij heel herkenbaar. We zijn bij Voys heel ver, maar heel soms ben ik bij bepaalde beslissingen nog eindverantwoordelijk en daarmee eigenlijk een hele sociale dictator. Dat moet, ook bij Voys, nog beter. Verder had Semco het over doorbreken van je eigen “dat doe ik altijd zo”. Stel de ‘waarom’ vraag vaker was zijn aanbeveling. De waarom vraag 5x stellen stond in de 2012 editie van ons handboek, maar ik heb er nooit aan gedacht om die vraag ook te stellen bij de dingen die je zelf doet. Kan je eigen werk niet anders en slimmer en zijn de dingen waar je mee bezig bent je tijd wel waard? Tot slot had hij een mooie opmerking over ego. Een opmerking die Steve Jobs in het verleden maakte over techniek “het is slechts een laagje zand op een berg en over 150 jaar ziet niemand jouw laagje meer. De opmerking relativeert en maakt jou als persoon minder relevant in de tijd en heel relevant in deze tijd. Ik blijf dat een waardevolle gedachte vinden.

https://youtu.be/zut2NLMVL_k

Steve Jobs over zijn nalatenschap

Leesvoer

Ik werd gisteravond ook nog beladen met leesvoer. Tafelgenoot Tiemen van Dijk van de Automotive Group raadde ‘Natuurlijke Gemeenteontwikkeling’ van Christian A. Schwarz aan. Mark Hillen van Social Enterprise NL kwam met ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux op de proppen. Deze laatste gaat over grotere organisaties die de omkanteling naar sociale ondernemingen maakten. Het geeft daarmee antwoord op de ‘Hoe vraag’ die grotere organisaties vaak aan Voys stellen.

Tot slot

Het was dus niet de avond die ik verwachtte, wat niet wil zeggen dat ik niets heb geleerd. De wereld verandert op dit moment simpelweg sneller dan dat organisatiemodellen veranderen en de inhaalslag die we daarin moeten maken gaat mij niet snel genoeg. Nou moet ik daarbij wel zeggen dat het bij mij nooit snel genoeg gaat en zoals collega Mark Leenders laatst zei: “Het hoeft niet altijd op de snelste manier, het mag ook leuk” en dat was het gister zeker. Wat de volgende stap wordt? Dat gaan we nog verder onderzoeken!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 14 juli 2022

De juiste beslissing nemen? Met deze 6 systemen heb je nooit meer keuzestress

kantoor thuiswerken voys

Van 31 mei 2022

Kantoorplicht? Daar doen we niet aan: 6 redenen waarom onze collega’s zelf bepalen waar ze werken

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!