Een werkvakantie, werkt dat?

author image
Mark Vletter 27 augustus 2013 3 min
Image placeholder

Van beiden een beetje

In juli heb ik vijf weken gewoond en gewerkt in Spanje. Hoe is dat nu, zo’n werkvakantie? En… werkt dat? Heel eerlijk: het voelde soms best lastig. Alsof je beide een ‘beetje’ aan het doen bent. Daar moet je je even overheen zetten. Na vijf weken had ik het werken op vakantie en het vakantie vieren tijdens werktijd redelijk onder de knie.

werkvakantie

Zes tips

Overweeg je een werkvakantie? Dan heb ik zes tips die ik graag met je wil delen. Deze tips zijn gebaseerd op een vakantie waar ik niet-operationele werkzaamheden verrichte. Als je ‘gewoon’ doorgaat met werken, maar dan op vakantie, dan zijn deze tips wellicht niet allemaal van toepassing.

Tip 1: Eerst vakantie

Plan eerst een periode écht vakantie. Een internetstoring in de eerste twee weken zorgde ervoor dat ik niet kón werken en dat was een ‘blessing in disguise’. Het duurt namelijk even voor je uit ‘het Nederlandse’ bent. Het dagelijkse ritme moet eruit om met een een ‘leeg’ hoofd te kunnen beginnen.

Tip 2: Blijf ‘weg’ van de operationele zaken

Dit is een lastige, maar zorg ervoor dat je je kunt richten op de zaken waarvoor je naar het buitenland gegaan bent: het bepalen van de marketingstrategie, het schrijven van je boek of het onderzoek naar je externe vestiging.

Ik had de luxe dat mijn collega Jan-Arend mijn mailbox bijhield. Dat ging verder dan mailtjes terugsturen met de mededeling “Mark is er met vijf week weer”. Alleen de dingen die echt prioriteit hadden of relevant waren voor mijn Spanje-onderzoek kwamen in mijn privé-inbox. Het is wellicht handig om voor het project zelf een aparte e-mailbox aan te maken die je wel monitort. Een soort ‘project-inbox’.

Als je werkgerelateerde WhatsApp groepjes hebt, kun je daar het beste (tijdelijk) uitstappen. Ik had het nadeel dat dé gezamenlijke Voys WhatsApp groep door mij is aangemaakt. Uitschrijven is ook direct opheffen en dat durfde ik niet aan vanwege de historische data. Hierdoor werd ik soms toch even meegezogen in het normale dagelijkse werkleven van Voys.

Mailbox

Tip 3: Verwachtingen van vrienden en familie

Komen er vrienden of familie op bezoek tijdens je trip of zit je met je gezin in het buitenland, wees dan duidelijk wat zij van je kunnen verwachten. Ik voelde me steeds een beetje schuldig richting mijn vrouw, de kinderen of het bezoek, als ik een aantal uren achter de laptop kroop. Mijn familie en het bezoek bleken dit helemaal niet bezwaarlijk te vinden. Toen dat uitgesproken was, kon ik niet alleen makkelijker aan het werk, maar kon ik ook beter aangeven wanneer ik dat deed en hoe lang. Voor alle betrokken partijen prettiger.

Tip 4: Vaste werktijden

De vierde tip borduurt enigszins voort op de derde. Het is voor jezelf en de mensen om je heen prettig als je vaste momenten hebt waarop je werkt of vakantie viert. Mijn ritme werd redelijk gelijk aan dat in Nederland. Dinsdag en donderdag werden de dagen waarop ik afspraken had, maandagen waren voor het schrijven van teksten, etcetera. Nu heb je natuurlijk af en toe een ‘flow-momentje’; een brainwave die je op dat moment wilt uitwerken. Ook heb je soms een ‘pfff-nu-even-niet-gevoel’. Als je daar duidelijk over communiceert kun je er lekker aan toegeven.

Tip 5: Vier à vijf weken is het minimum

Wil je in het buitenland een vestiging starten, dan is een onderzoeksperiode van vijf weken wat mij betreft het minimum. Zeker als je ook twee weken echt vrij bent, is langer dan vijf weken niet bezwaarlijk. De tijd vliegt voorbij. Werken in ‘coworking spaces’ of stagedagen zoals ik ook in Nederland heb, zijn dikke aanraders. Ik heb dit in Amerika wel gedaan, maar in Spanje niet. Dat brengt me direct bij de laatste tip.

Tip 6: Leer de taal

Tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik deze tip zelf niet goed heb opgevolgd. Ik kan me redden in het Duits, spreek bovengemiddeld Frans, zit goed in mijn Engels, maar ik spreek amper Spaans. Ga je je vestigen in het buitenland, leer dan voor die tijd de taal van het land. Ik vond het in mijn geval lastig inschatten: Spaans of Catalaans? Als ik me er goed in had verdiept, had ik geweten dat Spaans prima was geweest en dat de taal goed te leren is.

Als je echt de tijd hebt (bijvoorbeeld drie maanden buitenland en taalcursus op locatie), dan combineer je het leren van de taal met je werkvakantie.

Ik wens je bij je volgende vakantie veel werkplezier. En geniet van je vakantie tijdens werktijd!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie

Van 14 juli 2022

De juiste beslissing nemen? Met deze 6 systemen heb je nooit meer keuzestress

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech