Het leed dat e-book heet, deel 2: distributie

author image
Mark Vletter 11 december 2012 6 min
Image placeholder

Bij Voys zitten we sinds kort midden in de boekenwereld. Aanleiding is het schrijven van het Voys Handboek dat nieuwe collega’s wegwijs maakt in ‘de wondere wereld die Voys heet’. Anno 2012 is het hebben van een analoog boek natuurlijk geweldig, maar een e-book misstaat ook zeker niet. Daarom dook ik onder in de wereld van de e-books om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn.

In deel 1 hebben we het gehad over de formats. EPUB is de standaard voor het ontwikkelen van een boek in e-bookland, maar voor het maken van een leuk interactief e-book dat wij willen, zullen we voor de Apple apparaten een speciale versie moeten maken.

Vervolgens is het de vraag hoe we het e-book zichtbaar krijgen op de meestgebruikte apparaten. Daarvoor bekijken we deze apparaten nader en kijken we naar de stores die erbij horen. Vervolgens gaan we in op tools die distributie, verkoop mogelijk maken en verkoopstats voor je verzamelen. We sluiten af met handige tools en tips voor de makers van een e-book.

Veel gebruikte devices

iPad van Apple

De iPad van Apple is de bestverkochte tablet. Op de iPad vind je de iBook store. Hier kun je boeken downloaden. De iBook store ondersteunt EPUB. Via deze link kun je je inschrijven bij de iBookstore hier kan je veel gestelde vragenbekijken.

Omdat wij een gratis boek gaan uitgeven is dit allemaal niet heel spannend, maar het kost wel even wat werk. Handig op te weten: het hierna besproken Centraal Boekenhuis, de publicatie in de Benelux store van Apple, kan dit ook voor je regelen.

Bol.com en de Sony Reader

Bol.com is de grootste verkoper van digitale boeken in Nederland. Bol.com verkoopt zelf een aantal e-readers en de Sony Reader heeft daarbij hun voorkeur. Bol heeft een App voor Apple en Android waarmee je boeken kunt downloaden en kopen in hun boekenwinkel.

Boeken die Bol.com verkoopt komen van het Centraal Boekenhuis (CB). Zij verzorgen ook de digitale distributie Je kunt een compacte aansluiting krijgen van € 30 per maand: daarmee word je zelf uitgever. Optie twee is het zoeken van een uitgever voor je boek, die dit vervolgens verzorgt.

Het CB laat alleen betaalde boeken toe tot hun distributiekanalen en Bol.com laat alleen A-boeken toe tot hun e-book winkel. Ik denk dat dit niet meer heel lang houdbaar gaat zijn. Apple en Google hebben deze voorwaarden niet en worden een dermate grote concurrent voor het CB en Bol.com dat dit zal moeten gaan veranderen naarmate er meer via de Apple en Google kanalen wordt uitgegeven.

eInk readers

Veel boeken worden op speciale e-readers gelezen. Deze hebben speciale schermen zodat je kunt deze kunt lezen alsof je van papier leest. Dit zijn veelal zogenaamde eInk schermen. Boeken kun je in PDF of EPUB formaat op deze e-readers zetten. Veel e-readers komen ook met eigen applicaties voor het downloaden van boeken. Het eerder besproken CB zorgt er vaak voor dat je e-book in deze applicaties komen als de readers veel verkocht worden binnen Nederland.

Nexus-one

Android tablets en de Google Nexus serie

Google is de bouwer van het Android platform. Android draait op veel tablets en heel veel telefoons en Google heeft binnen het platform een appstore die de ‘Play Store’ heet. Op dit moment is Google in Nederland nog niet gestart met het verkopen van boeken via de Play Store, maar dit gebeurt in het buitenland al wel. De Engelstalige hulp voor het publiceren van boeken via Google vind je op de book support pagina.

Kindle van Amazon

De Kindle is de enige die geen EPUB ondersteunt, dus deze bestanden zul je moeten converteren met een programma als KindleGen of Calibre.

Boeken publiceren doe je via Kindle Direct Publishing. Het Kindle platform is, net als het NOOK platform van Barnes en Noble, vooral buiten Nederland heel groot. Amazon heeft Kindle apps voor iPad en Android tablets: het is dus erg verstandig om je boek te publiceren in deze winkels.

Distributie, creatie en pricing

Wil je je e-book zelf distribueren, dan is de internationale dienst van BookBaby daarvoor het meest geschikt.

Zij distribueren EPUB boeken in veel landen, maar ook in Nederland en in de Nederlandse taal. Voor eenmalig $99,- en daarna $19,- per jaar sta je bij alle grote e-book stores ingeschreven. Alleen Amazon doet hier niet aan mee, aangezien deze de Nederlandse taal niet ondersteunt. Daar komt eenmalig een bedrag van $19,- bij indien je niet beschikt over een ISBN nummer voor je boek. Bij BookBaby betaal je niet ‘per sale’, maar alleen de eerder genoemde vaste kosten. Naast distributie verzamelen zij ook alle stats over het aantal downloads/ verkopen die er via de verschillende kanalen hebben plaatsgevonden.

Via BookBaby doe je niets via het CB, dus dat is een belangrijke boot die je mist. Aangezien ons e-book gratis wordt uitgegeven, is dit voor ons geen gemis. Er is op dit moment geen Nederlandse dienst vergelijkbaar met die van BookBaby, die tevens het CB voor haar rekening neemt. Dit is een probleem voor zowel bestaande uitgevers als mensen die een boek willen uitgeven zonder een uitgever. Dit is een gapend gat in de markt (hint!). Start je dit bedrijf, dan is Voys je eerste klant.

De prijs

Ga je in het Engels uitgeven, houd er dan rekening mee dat Amazon een minimale prijs stelt van $0.99. Kobo hanteert een prijs tussen de $0.99 en $12.99 en bij Gardners moet de prijs minimaal $1.99 zijn. Verder mag je een boek bij Apple en Amazon niet voor minder geld aanbieden op een ander platform!

Als je via een uitgever een boek publiceert, dan verdien je als auteur 8 tot 10 % van de verkoopprijs, exclusief BTW. Een uitgever zorgt voor de opmaak, redactie, correctie, distributie, PR en administratie. Administratie en distributie kun je dankzij BookBaby zelf. Opmaak is met de tools die nu beschikbaar zijn veel eenvoudiger geworden. Voor redactie en correctie moet je goede mensen zoeken. PR is in deze sociale tijd helemaal aan jezelf en je lezers. Er is namelijk niemand zo gepassioneerd over je boek als jijzelf en je lezers.

Ik zeg niet dat je geen uitgever nodig hebt. Ik zeg alleen dat het veel eenvoudiger is geworden om het zonder uitgever te doen en dat hierdoor het rendement op je boeken veel hoger kan zijn.

Tools

Gelijk toepasbaar of in de gaten houden

Tot slot een lijst met (web) tools die handig zijn bij het uitgeven van je e-book.

  • Voor de grafisch ontwerper die een e-book moet vormgeven: InDesign CS 5.5 Publishing EPUBs to the iBook with Video
  • Voor de zelfstandige schrijver: Het gratis en opensource software pakket om je e-book te maken.
  • Om in de gaten te houden: Atavist.com: een platform voor de lay-out, publicatie en distributie van je e-book op Kindle, Nook, Kobo, iBooks, iBooks Enhanced, iOS App Store, Android en het web.
  • Om ook in de gaten te houden, Vook een tegenhanger van BookBaby die op dit moment support voor de Nederlandse taal mist. Interessante partij op het moment dat dit wel ondersteund wordt.

Meer lezen

Voor mensen die meer willen lezen over het zelf uitgeven van je e-book.

  • How to self-publish an e-book
  • Uitgevers van e-books die technisch goed aangeschreven staan: Boekenbent en Haystack specialiseert zich in Nederlandstalige boeken voor managers, ondernemers en professionals. Ze geven tevens masterclasses voor de aspirant schrijver.
  • 9 factoren voor het zelf uitgeven van je boek via Frankwatching
  • Oskar van Rijswijk over het schrijven van een e-book en het samen schrijven

Reageren

Mocht je opmerkingen of aanmerkingen hebben, fouten hebben gezien, tips willen geven of andere feedback willen poneren, dan staan de comments open!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!