“Mark Rutte komt langs. Kom je een verhaal vertellen?”

author image
Mark Vletter 29 januari 2013 3 min
Image placeholder

Een telefoontje van Dirk-Jan Huizingh van Peperzaken. “Mark”, vraagt hij, “wat vind jij vanuit jouw oogpunt de meest inspirerende ICT ondernemingen van het Noorden?” Daar heb ik niet zomaar een antwoord op. Na wat peinzen noem ik een aantal bedrijven op die ik, op verschillende terreinen, ontzettend hoog heb zitten.

“Waarom vraag je me dit eigenlijk?” besluit ik hem te vragen, nadat mijn gedachten in woorden gevangen zijn. Dan komt Dirk-Jan met een bijzondere mededeling. “Mark Rutte komt op werkbezoek in Groningen en VNO NCW zou het leuk vinden als een viertal bijzondere internetondernemers een mooi verhaal vertellen. Zowel over onze City of Talent in het algemeen als over de Mediacentrale, de broedplaats van innovatieve bedrijven, in het bijzonder. Jij staat op mijn lijstje. Na een rondleiding hebben we een uur om hem een inspirerend verhaal te vertellen.” Dit zijn toch wel de betere telefoongesprekken.

Na een nacht broeden heb ik wat onderwerpen geformuleerd die ik relevant vind te bespreken met onze premier.

Mark-Rutte

Goed werkgeverschap

Het betalen van een gezonde lunch en het verlenen van een sportabonnement zijn voor mij belangrijk te doen voor mijn werknemers. Bij goed werkgeverschap mag ook het vergoeden van het gebruik van internet niet worden vergeten, zodat thuiswerken mogelijk wordt gemaakt. Hier horen ook het geven van een iPad en een ‘app vergoeding’ bij, om mensen kennis te laten maken met nieuwe technieken. Al deze zaken zie ik als noodzakelijke voorwaarden om slimme mensen in een kenniseconomie te laten werken. De Nederlandse belastingdienst denkt hier echter ander over.

Wet- en regelgeving en de absurditeit ervan houden mij ook bezig

De cookiewet, de regelgeving rond 0900-nummers (België) en het in de wacht staan zijn hier slechts drie sprekende voorbeelden van.

Ook het ad-hocbeleid en het populisme van de Nederlandse politiek

Er wordt naar mijn idee geregeerd zonder oog voor de grote issues.

Als je deze drie punten onder twee noemers zou moeten scharen zouden de termen ‘klein denken’ en ‘Nederland regelland’ de lading van de issues aardig dekken.

Wat zou jij aan Mark Rutte willen vertellen?

Ik krijg steeds meer informatie en op de 22e januari ontvang ik de officiële uitnodiging. Het gaat door! Als je dan de kans krijgt om uitgebreid met de premier in gesprek te gaan, is het wel handig om een centrale boodschap te formuleren. Ik besluit het op Facebook te vragen en collega ondernemers en vrienden te pollen. Onder de noemer ‘Welke vraag zouden we moeten stellen aan de premier?’ kunnen er stemmen uitgebracht worden op verschillende vragen waar men graag een antwoord op zou zien. Het wordt mijn meest ‘gelikede’ post op Facebook.

Ik concludeer dat de meeste vragen te maken hebben met de wet- en regelgeving in Nederland en de absurditeit ervan. Zou er in dit kikkerland een Nederlandse variant van de Belgische Minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging ingesteld moeten worden? Is dat de boodschap die ik naar onze premier wil uitdragen?

Domme regels

Wetten en regels ter bescherming van gevestigde orde

Eén van mijn vrienden trekt dit plan naar een hoger niveau. “Het lijkt wel of veel wetten en regels vooral bedoeld zijn om de gevestigde orde te beschermen, in plaats van innovatie te stimuleren”, luidt zijn observatie. Zo hebben we hier het internetpaspoort, een idee van KPN. Maar ook de internetfilters en de copyright wetgeving naar 70 (!) jaar mogen hier niet ontbreken. Een leuk Europees ideetje.Dan hebben we het nog niet eens gehad over de thuiskopieheffing op MP3 spelers, PC’s en laptops. Het zijn slechts een aantal voorbeelden van regelgeving die wenselijk is voor de gevestigde orde, maar die de innovatie bemoeilijkt.

Is dat het inspirerende verhaal dat ik de premier wil vertellen? Is dit de vraag die ik hem voor wil leggen?

Groot denken

‘Vier ondernemers zullen ingaan op de successen van ‘Groningen City of Talent’ en de Mediacentrale in het bijzonder’, staat er in de uitnodiging van VNO-NCW. Te beperkt om het alleen daarover te hebben als je het mij vraagt, omdat de uitdagingen waar we voor staan als BV Nederland zoveel groter zijn. Tijdens een gesprek met de drie andere collega internetondernemers blijken onze gedachten over de over te dragen boodschap verrassend op één lijn te liggen. Het zijn ondernemers waarvan je er veel vindt in de Mediacentrale. Het zijn ondernemers die groot durven te denken. Ondernemers die groot denken en daarbij in de weg worden gezeten door kleine regels.

Misschien dat de vier inspirerende ondernemers het zover krijgen de premier te inspireren om groot te denken. Groot denken om innovatie alle ruimte te kunnen geven. Groot denken zonder in de weg gezeten te worden door een overschot aan kleine regels, zodat ondernemen weer draait waar het om zou moeten draaien: innovatie en goed werkgeverschap.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 14 juli 2022

De juiste beslissing nemen? Met deze 6 systemen heb je nooit meer keuzestress

kantoor thuiswerken voys

Van 31 mei 2022

Kantoorplicht? Daar doen we niet aan: 6 redenen waarom onze collega’s zelf bepalen waar ze werken

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!