Review Chromebook Pixel 2 (2015)

author image
Mark Vletter 25 april 2015 8 min
Image placeholder

Chromebooks staan niet te boek als snelheidsmonsters. Daar bracht Google in 2013 verandering in met de eerste Chromebook Pixel. Een laptop met ChromeOS, serieuze hardware en een zeer serieuze prijs. Het apparaat werd geen verkoopsucces. Dat kwam mede doordat 2013 te vroeg was voor een besturingssysteem met alleen een browser. Inmiddels is het 2015 en Google heeft de Pixel van een grondige update voorzien. Welkom Pixel 2.

Gaan we zo’n € 1000,- uitgeven aan een computer met alleen een browser?

De Chromebook Pixel 2, 2015

Wat een prachtig apparaat

Het apparaat is werkelijk prachtig. Het voelt aan als een solide blok – 1.5 kilo – aluminium en de aandacht voor detail is geweldig. Van de lichtstrip op de achterkant, die onder andere aangeeft hoe vol de accu is, tot de tekst ‘chrome’ op het schermscharnier.

Google Pixel 2 Chromebook aluminum

Trackpad, wellicht beter dan die van Apple, toetsenbord, not so much

Het trackpad is onwijs goed en is in alle eerlijkheid het eerste trackpad die de kwaliteit van de Apple trackpads wellicht overtreft. Hij voelt net wat fijner en accurater, maar dat kan door een goede hardware- en softwarecombinatie komen. Hij had wellicht nog iets groter mogen zijn, maar hij is naar verhouding groot genoeg; de Pixel 2 is met nog geen 13” een kleine laptop. Verder mis ik op het trackpad mijn rechtermuisknop die ik wel heb op een Windows laptop.

Het toetsenbord is het net niet. Het voelt net te wiebelig, de aanslag is niet diep genoeg en maakt veel geluid. Nou vergelijk ik dit met het toetsenbord van de Lenovo X1 Carbon, dat het beste laptoptoetsenbord is dat ik tot nu toe heb gebruikt.

Scherm, wauw

Dan het scherm. Het scherm is heel mooi en scherp. Voor de nerds: 239 dpi. De kijkhoeken zijn groot en de kleuren zijn prachtig. Het is een touchscreen en daarmee is de spiegeling groter dan bij een regulier scherm. Ondanks de aanraakgevoeligheid zinkt het scherm niet ‘diep’ weg en dankzij de donkere rand om het scherm lijkt het haast of de pixels direct tegen de oppervlakte liggen. Alles spat van je scherm en ik heb tekst zelden zo mooi zien worden op een laptop.

Een touchscreeen op een laptop is in mijn optiek overigens zelden een welkome toevoeging. Alleen in Google Streetview krijgt het van mij de voorkeur boven de trackpad. Dat komt ook doordat het gebruik van het touchscreen vingerafdrukken op het scherm gaat nalaten en dat is weer jammer van dit mooie scherm. Verder maakt een touchscreen een laptop duurder. De aanraakgevoeligheid van het touchscreen is overigens erg accuraat, dus de kwaliteit ervan is wel goed. Het scherm is buiten, ondanks de spiegeling goed leesbaar in indirect zonlicht met dank aan de hoge helderheid en resolutie van het scherm.

Google Pixel 2 Chromebook scherm

Aansluitmogelijkheden en overige harde zaken

De speakers zijn verrassend goed; hard en stereo. De webcam is een standaard 720p camera met een brede oogopslag. Op het gebied van aansluitingen vind je twee normale USB-poorten, een aansluiting voor je headset, een SD-card slot en twee USB type C aansluitingen (3.1). Dit is de nieuwe USB-standaard en hiermee kun je niet alleen externe apparaten, maar nu ook schermen en zelfs je oplader aansluiten. De Pixel 2015 is één van de eerste apparaten met deze aansluiting, waardoor er nog geen verloopkabels zijn voor het aansluiten van je normale monitor, maar dat zal in de toekomst veranderen. Er zit geen andere aansluiting voor een externe monitor en ChromeOS ondersteunt het scherm aansluiten via een reguliere USB poort – displaylink – niet. Dat vind ik een absoluut gemis in een zakelijke omgeving.

Google Pixel 2 USB Type C

Qua hardware vinden we verder een i5 processor van 2.2 Ghz en 8Gb intern geheugen. De accu houdt het bij normaal gebruik een dikke 12h uit. Ook als de laptop hard aan het werk is blijft hij erg stil. Dit is een dijk van een laptop toch?

ChromeOS

Het besturingsysteem van de laptop is ChromeOS. ChromeOS bestaat uit een browser en een eenvoudig bestandsbeheersysteem. Die laatste gebruik je eigenlijk alleen om foto’s en video’s van je SD kaart naar de browser te krijgen. De rest is aan ‘de cloud’. Je kunt dus geen software installeren, je kunt alleen op een browser gebaseerde software gebruiken.

The bad

Internet, internet, internet

Daar zitten een aantal nadelen aan. Ten eerste moet je altijd internet hebben. Dat doen we in Nederland best wel goed. Ziggo en UPC hebben een open Wifi netwerk gebouwd waarvan de snelheid soms tegenvalt, maar je hebt in ieder geval wel internet. Een betere en veiligere optie is vaak het delen van de 4G internetverbinding van je mobiele telefoon. Thuis en op het werk heb je natuurlijk altijd de beschikking over een WiFi-verbinding. Daarmee is de tijd, in tegenstelling tot 2013, wel klaar voor een apparaat dat volledig afhankelijk is van internet.

Niet alles zit “in de cloud”

Ten tweede zit nog niet alles in de cloud. Zo kan ik bijvoorbeeld niet programmeren op de laptop en voor een aantal Windows applicaties die we gebruiken is nog geen goede browser vervanger. Voor ons betekent dat een programma als Teamviewer beperkt gebruikt kan worden en dat is voor onze Klantgelukkers wel echt een probleem.

Privacy

Ten derde kun je een kanttekening plaatsen bij de privacy. Al je data staat in de Amerikaanse cloud, want Google en daarmee deze laptop komen uit de USA. Ik denk dat je je daar – zeker in een zakelijke omgeving – bewust van moet zijn, met alle privacy-schandalen die we de afgelopen jaren met veiligheidsdiensten hebben gehad. Dit geldt overigens niet alleen voor deze Chromebook Pixel 2, maar voor alle cloud tools die je gebruikt, of die nou van Microsoft, Apple of van een andere cloud provider zijn.

The good

Gemaakt voor de cloud

Daar staat tegenover dat ik onwijs veel doe met cloud software. Alle programma’s die wij gebruiken binnen het bedrijf, van boekhouding, tot CRM, tot het schrijven van offertes doen wij in de cloud. Daar is deze Pixel 2 op zijn best. Webpagina’s laden bloedsnel en werken zeer rap. Hierin overtroeft de laptop ieder ander apparaat.

In verschillende tests zoals de JavaScript Benchmark als Sunspider, Octane en Kraken is de Pixel 2 het snelste apparaat.

Bijkomend voordeel is dat de Pixel zich heel snel aanmeld op Wifi netwerken en heel snel van standby- naar actiemodus gaat.. Je hebt dus: A- snel beschikking over een laptop die je kunt gebruiken en die op het internet zit B- iedere pagina die je opvraagt bloedsnel tot je beschikking C- pagina’s die er dankzij het geweldige scherm zeer goed uitzien.

Een gloednieuwe Windows laptop is een stap terug

Na een dag werken op de Pixel 2 voelt de overstap naar mijn – ook geweldige – X1 Carbon 2015 als een stap terug en dat is bijzonder. Werk aan de winkel voor de Apple en Windows machines van deze wereld dus, want op snelheid en eenvoud van de meest gebruikte applicatie op een computer, de browser, worden ze afgetroefd.

Security, data en beheer

Op security-vlak heeft ChromeOS een dikke streep voor op Windows en OSx. Vergeet mallware en virussen, iets wat zowel in een werkomgeving als in de “laptop van je ouders” omgeving een pre is.

Op privacy gebied zie ik risico’s aan het gebruik van de cloud, maar in mijn optiek is je data wel veiliger in de cloud. Bij verlies van je laptop staat er niets ‘op’ het apparaat en het apparaat kun je zelfs op afstand de toegang tot je cloud diensten ontzeggen. Bij een crash van je laptop – zowel fysiek als falen van hardware – verlies je helemaal niets. Een tweede pre.

Een andere – vooral zakelijke – pré is beheer. Je kunt deze machines in de cloud beheren, wat zeker bij een snelgroeiend bedrijf als Voys een uitkomst is. Een besturingssysteem als Windows of Mac OS opnieuw installeren is gewoon niet meer noodzakelijk.

Daarmee is deze Chromebook Pixel voor een goed aantal Voys collega’s simpelweg de beste laptop. Hij is snel, betrouwbaar en werkt onwijs goed samen met cloud tools. Morgen kopen dus?

Google chromebook pixel 2 2015

Conclusie en pros & cons

Helaas zit morgen kopen er niet bij. De Pixel 2 is alleen aangekondigd in Amerika en ook alleen daar verkrijgbaar. Daarnaast was de vorige Pixel vooral een ‘kijk-eens-wat-een-Chromebook-zou-kunnen-zijn’ statement van Google en niet het apparaat waarmee ze de wereld wilden veroveren. Dat gevoel bekruipt me ook bij deze laptop.

Als hij wel te koop was geweest in Nederland was het overigens de standaard werkplek geworden bij Voys voor mensen die geen bijzondere software gebruiken. Dat bijzondere software lijstje is overigens – zelfs bij ons – nog lang. Zo kan Dennis niet uit de voeten zonder Excel en gebruikt Annemieke speciale marketing tools die niet eenvoudig door de cloud te vervangen zijn. Ook de Klantgelukkers – waarvan nu de helft een Chromebook gebruiken – kijken toch naar alternatieven omdat de webversie van Teamviewer te beperkt is in haar mogelijkheden.

En ik zelf? Ook ik zelf zal terug moeten naar mijn X1 en dat doet pijn. Dit werkt namelijk lekkerder en vooral veel sneller en dat brengt een lach op mijn gezicht. Stiekem toch maar eens kijken of ik kan coden in de cloud.

Pros van de Pixel 2

 • Goede bouwkwaliteit en prachtige afwerking
 • Geweldig scherm
 • Zeer prettige trackpad
 • Zeer goede accuduur
 • Snel gebruiksklaar (opstarten, uit standby, aanmelden op WiFi)
 • Zeer stille laptop
 • Websites laden op geen enkele laptop sneller
 • Cloud tools werken op geen enkele laptop beter
 • Geen malware, geen virussen
 • Eenvoudig beheer in de cloud

Cons van de Pixel 2

 • Privacy van cloud tools in het algemeen
 • Nog niet aan te sluiten op een externe monitor (Kabels niet te koop en gebrek aan displaylink ondersteuning)
 • Werkt alleen als je internet hebt
 • Niet voor alle tools is een cloud tegenhanger en reguliere software installeren is niet mogelijk

Dit artikel werd geschreven en publicatie klaar gemaakt op de Chromebook Pixel 2. Ook alle foto’s werden bewerkt met de 2015 editie van de Pixel.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!