Slijtageplekken op je rechtermuisknop?

author image
Joris 19 september 2013 3 min
Image placeholder

Efficiënt werken

Er is in het leven zoveel te doen in zo weinig tijd. Daarom houden mensen van efficiënt werken. Zo ook wij Voysers. De één werkt sneller en efficiënter dan de ander. Hoe sneller wij computertechnische zaken en administratieve rompslomp afronden, hoe meer tijd wij over hebben om klanten te woord te staan en andere leuke dingen te doen. De telefonie die wij verkopen wordt dagelijks doorontwikkeld om ervoor te zorgen dat onze klanten zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Efficiëntie is natuurlijk meer dan je telecomoplossing (eventueel) dagelijks op maat maken voor je bedrijf.

Alles overal beschikbaar

Bij Voys werken we ‘in de cloud’. Dat betekent dat wij ’s ochtends alleen nog maar onze browser hoeven op te starten. Dat vinden wij efficiënt. Onderling communiceren wij via Google Talk, Google Docs, Google mail en Google Hangouts en die werken via onze browser Chrome. Als je ingelogd bent met je Google account, kun je op dezelfde manier werken, waar je je ook bevindt en welke computer je ook gebruikt.

cloud

Kan het dan nog efficiënter?

Ja, dat kan. Je kunt de tijd die je achter je computer doorbrengt nog veel beter benutten. Eigenlijk komt dat allemaal neer op het volgende: leg je handen in de buurt van het toetsenbord en gebruik de muis alleen voor het hoognodige. Met je toetsenbord kun je bijna alles. Knippen, kopieren, plakken, undo en alles selecteren zijn voor velen zo standaard en veel gebruikt dat iedereen deze zou moeten weten. En dan bedoel ik dat niet via de rechtermuisknop, maar met mijn zo geliefde CTRL-knop (of de CMD-knop voor Apple gebruikers).

Sneltoetsen voor beginners

 • Home en End: heb je een foutje gemaakt in het begin van de zin? De ‘Home’ knop brengt je in één keer naar het begin van de zin. En met daarna slechts één druk op de ‘End’ knop en je kan verder met je prachtige volzin.
 • Page Down en Page Up: blijf nou eens van die muis af en gebruik de ‘Page Down’ en de ‘Page Up’ knoppen. Scheelt weer honderd bewegingen per dag.
 • Tab: een ondergewaardeerde knop. Nooit meer bij een webformulier met de muis klikken van vakje tot vakje, maar lekker ‘Tabben’. Bestel je iets in een webshop, dan is de Tab je beste vriend.
 • Shift-Tab: Typefoutje gemaakt tijdens het invullen? ‘Shift-Tab’ brengt je keurig weer naar het vorige vakje.

Met deze toetsen hoef je niet je arm van toetsenbord naar je muis te bewegen, op de muis te klikken en je hand weer helemaal terug te bewegen. Dat is maar een kleine beweging, maar wanneer je dit enkele honderden keren per dag doet, dan kost dat serieuze tijd. Even oefenen, maar als je het eenmaal gewend bent: lekker efficiënt.

Sneltoetsen voor iedereen

 • CTRL (of CMD) + A : Alles selecteren
 • CTRL (of CMD) + C : Kopiëren
 • CTRL (of CMD) + X : Knippen
 • CTRL (of CMD) + V : Plakken
 • CTRL (of CMD) + Z : Ongedaan maken
 • CTRL (of CMD) + F : Zoeken in de tekst van huidige pagina
 • CTRL (of CMD) + S : Opslaan
 • CTRL (of CMD) + B : Vet gedrukt
 • CTRL (of CMD) + U : Onderstreept
 • CTRL (of CMD) + I : Cursief gedrukt

Bovenstaande sneltoetsen zijn een must voor de efficiënte werker: Naast het feit dat het heel veel sneller werkt (zodat je meer tijd over hebt voor leuke dingen), zijn ze ook nog eens te gebruiken voor nagenoeg elk programma. Soms staan deze opties niet eens meer in het rechtermuisknop menu, maar werken deze sneltoetsen nog wel.

Sneltoetsen voor de echte muishater

Chrome en de meeste andere nieuwe browsers hebben nog een aantal handige sneltoetsen. CTRL (CMD) + T, opent een nieuw tabblad in hetzelfde venster. CTRL + W sluit het tabblad weer. Met CTRL + Tab navigeer je naar het volgende tabblad en CTRL+Shift+Tab naar het vorige tabblad. Dit maakt het werken met tabbladen overzichtelijker en efficiënter dan het gebruik van meerdere vensters.

Mijn persoonlijke favoriet: CTRL + Shift + T, heropent het laatst gesloten tabblad, of die daarvoor, of die daarvoor, en zelfs die daarvoor. In je opruim enthousiasme het verkeerde tabblad gesloten? Ctrl+shift-T saves the day!

Toetsenbord

Muistips

Is de muis je beste vriend en heb je toch moeite om afscheid te nemen van je trouwe klikker? Gebruik dan de scroll-wheel-click midden op je muis om de link in een nieuw tabblad te openen. Op deze wijze open je bijvoorbeeld de eerste vijf zoekresultaten allemaal in een nieuw tabblad. Laadt één langzaam? Lees dan eerst een andere. Niet goed? Sluit het tabblad weer door met je muiswiel op het desbetreffende tabblad te klikken. Op deze manier kan je heel snel grote aantallen informatie scannen op bruikbaarheid.

Wil je al deze handige tips nalezen op papier? Ctrl-P en deze blog rolt zo je printer uit!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

starlink internet satelliet netwerk elon musk voip

Van 27 juli 2021

Overal internet met Starlink van Elon Musk: de 13 belangrijkste vragen (en antwoorden!) op een rij

Van 26 september 2018

Koppel je online tools met je telefonie

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech