“Voys does her Bit”, als officieel supporter van Bits of Freedom

author image
Joris 2 november 2015 4 min

Vrijheid. Het is de rode draad in de dienstverlening van Voys. Sinds jaar en dag bieden we ondernemers maximale vrijheid vanwege onze dienstverlening en strijden we op alle mogelijke manieren voor vrijheid. Niet alleen in onze diensten, service en de manier waarop we als collega’s samenwerken, maar ook en bovenal strijden we voor vrijheid op het internet.

Achtergrond: Nederland & privacy

Het grootste goed van persoonlijke vrijheid is privacy. Het recht om dingen te doen, zonder dat de buitenwereld daar inbreuk op maakt of weet van heeft. Een recht dat zo belangrijk is, dat het in onze grondwet is opgenomen. Niemand mag worden onderworpen aan willekeurige of onwettige inmenging van zijn privéleven. Ook niet op het internet. Toch?

Tot 2013 was Nederland een van de hoogst scorende landen op het gebied van privacywetgeving. Zo waren we het eerste land in Europa dat een wet aannam op het gebied van netneutraliteit en klaagde het CPB Google in 2012 aan voor het schenden van de privacy. Toch wordt er de laatste jaren behoorlijk getornd aan de vrijheid op het internet, met name door de mensen die onze privacy zouden moeten waarborgen: de overheid. En dat in een vrij land als Nederland.

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Een voorbeeld daarvan is een wetsvoorstel dat in augustus is gedaan voor een vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De wet zou de afluistermogelijkheden flink uitbreiden, waardoor ook kabelgebonden (internet)verkeer mag worden afgetapt. Een voorstel waar ook mobiel telefoonverkeer onder valt, doordat zendmasten via kabels aan het netwerk van de provider zijn gekoppeld. Ook werd in dit wetsvoorstel het recht op ‘verkenning’ van computernetwerken opgenomen, waarbij beveiligingsmaatregelen mogen worden doorbroken en versleuteling mag worden gekraakt. En alsof dat nog niet genoeg is, bevatte het wetsvoorstel een passage waarin werd geopperd inlichtingendiensten de permissie te geven systemen binnen te dringen, gegevens te kopiëren en daartoe ‘technische voorzieningen’ aanbrengen. Telecombedrijven? Die moeten verplicht meewerken om de technische kant te faciliteren.

Niet vreemd dat een dergelijk wetsvoorstel als de Wiv op zijn zachtst gezegd een flinke doorn in het oog is van een telecombedrijf dat in maart nog een rechtszaak tegen de Staat won rondom de Wet Bewaarplicht Telecomgegevens. Daarom deden we een oproep aan start-ups om uit Nederland weg te blijven als hun privacy ze lief is. en dachten we na hoe we dergelijke wetsvoorstellen kunnen tegengaan. Als kleine Daniel tegenover de grote Goliath kom je er dan al gauw achter dat je slim moet zijn. Het grootste effect bereik je door samen te werken met partijen die jouw waarden en normen delen.

privacy-smoke_2

Bits of Freedom

Gelukkig zijn er meer partijen die niet lijdzaam toekijken hoe ons vrije Nederland verandert in een door George Orwell in 1948 geschetste totalitaire staat. De belangrijkste partij in Nederland is Bits of Freedom, een invloedrijke burgerrechtenbeweging in Nederland op het gebied van vrijheid en privacy op het internet. Zij begrijpen dat deze grondrechten onmisbaar zijn voor je ontwikkeling, voor technologische innovatie en voor de rechtsstaat en zorgen ervoor dat overheid en bedrijfsleven slecht beleid terugdraaien en goed beleid invoeren. Zo hebben zij veel voorbereidend werk gedaan voor eerder genoemde rechtszaak en zijn ze organisator van de Big Brother Awards, waar ieder jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk worden gezet die het afgelopen jaar controle op burgers en inbreuken op onze privacy hebben bevorderd. Daarnaast lobbyen ze voortdurend in Den Haag en Brussel en schreven ze voor de verkiezingen van 2010 en 2012 een Manifest voor de internetvrijheid

Voys supporter van Bits of Freedom

Vrijheid en privacy op het internet is voor Voys een dusdanig groot goed, dat we sinds kort supporter zijn geworden van Bits of Freedom. Door deze partij te ondersteunen, zorgen we ervoor dat de bescherming van onze internetvrijheid gecontinueerd kan worden. Bits of Freedom strijdt voor netneutraliteit, privacy en vrijheid op het internet en organiseert bovendien met enige regelmaat Privacy Cafés; gratis bijeenkomsten door het hele land waar al honderden burgers zich hebben laten voorlichten over veilig internetten en samen met experts direct aan de slag gingen om hun eigen apparaten privacy-vriendelijker te maken.

Sponsor Bits of Freedom

Collega Noë met zijn BoF-shirt

We zijn er trots op dat we een partij als Bits of Freedom kunnen en mogen supporten. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend: donaties van bedrijven worden alleen aangenomen als hieraan geen voorwaarden verbonden zijn. Wil Bits of Freedom een onafhankelijke partij blijven, dan is deze voorwaarde van levensbelang.

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: “De komende jaren zijn bepalend voor de toekomst van vrijheid en privacy op internet. Nú moeten we waarborgen dat iedere internetgebruiker zelf kan bepalen wat met zijn privé-gegevens gebeurt. Nú moet worden ingegrepen om te zorgen dat iedereen in Nederland kan blijven genieten van een open en vrij internet zonder grenzen.”

Wij hadden het niet beter kunnen verwoorden.

Do your bit!

Ook jij kan er nú voor zorgen dat jouw internet jouw zaak blijft. Vanaf € 5,00 per maand ben ook jij donateur van Bits of Freedom en krijg je bovendien een heel tof shirt om de wereld te laten zien dat jouw vrijheid en privacy je wat waard is!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 24 mei 2023

Waarom we Quad9 steunen in de rechtszaak tegen Sony Music

Van 3 mei 2023

De omstreden sleepwet en het bezwaar tegen uitbreiding van overheidsbevoegdheden

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!