Voys Spanje, pero dónde?

author image
Mark Vletter 9 augustus 2013 3 min

De woning waar ik vijf weken in vertoef – gelegen in een Spaans bergdorpje een paar kilometer van Barcelona – zou internet en WIFI hebben. Althans; volgens de beschrijving. Deze beschrijving hield helaas geen rekening met een vrachtwagen, die de vijf kilometer lange telefoonkabel naar de ‘wijkcentrale’ een week voor aankomst kapot trok. Ook stond er in de beschrijving van de woning niets over de amateuristische reparatie die daarop volgde en ervoor zorgde dat ik verlangde naar de de ADSL ‘internetsnelheden’ van de vroegere inbelverbindingen.

VoysSpanje

Verder werd er ook geen rekening gehouden met een blikseminslag, die er in de tweede week voor zorgde dat de ADSL modem/router een dermate grote opdonder kreeg, dat hij kon worden afgeschreven. En aangezien je van 2G mobiel internet niet blij wordt als je ‘in de cloud’ wilt werken, begonnen de vijf onderzoeksweken in Spanje met twee weken vakantie. Mijn tijd in Spanje besteed ik aan het onderzoeken van de mogelijkheden voor het openen van een Voys vestiging in Spanje.

Gelukkig hebben ze in de Spaanse bergen ook WiFi straalverbindingen. Binnen een week waren er twee monteurs van het lokale IT-bedrijf aan het werk met het aanleggen van 2Mb up en 0.5 Mb down. Genoeg voor basis kantoorwerk en bovendien komen de VoIP gesprekken kraakhelder over.

Plaats en regio van vestiging

Barcelona, Madrid…

Natuurlijk hebben we de eerste twee weken niet helemaal stil gezeten. Als eerste keken we naar de beste locatie voor een vestiging. Madrid en Barcelona leken logische opties. Madrid, omdat het de hoofdstad van Spanje is en – de omliggende regio meegerekend – 6.5 miljoen inwoners telt. Barcelona, omdat deze stad het financiële centrum en de hoofdstad van de autonome regio Catalonië is.

De 7.5 miljoen inwoners van deze regio hebben een eigen taal en Catalonië behoort bij de drie rijkste regio’s van Spanje. De regio zou zich graag afsplitsen van Spanje en politiek leven Spanje en Catalonië dan ook op gespannen voet. Het Catalaans (de lokale taal) heeft veel Franse en Spaanse invloeden. Op straat red je je met een goed woordje Frans sneller dan met Engels. En wil je je echt goed verstaanbaar maken, dan red je je met Spaans natuurlijk het beste. Buiten familiekringen is Spaans inmiddels ook de dominante taal. Met een vestiging in Catalonië kun je Spanje in het geheel goed bedienen, zonder dat je Catalonië uitsluit. Je merkt bovendien dat de regio meer Europees georiënteerd is. Daarom lijkt Barcelona een logische plek van vestiging.

Barcelona

..of toch ergens anders?

Na een aantal keer – zowel in de zomer als in de winter – in Barcelona te zijn geweest, voelt het toch niet als de stad voor een Voys vestiging. Het is meer Amsterdam dan Groningen.

Een andere optie is Girona. Een stad met ongeveer 100.000 inwoners en een eigen universiteit. De universiteit is met ruim 14.000 studenten ongeveer half zo groot als de Rijksuniversiteit van Groningen. Daarnaast kent de universiteit een Science and Technology Park. De stad is rustig en artistiek en voelt daarmee vriendelijker aan dan Barcelona. Er gaan in de zomer directe vluchten vanuit Groningen naar Girona. In de winter kan Schiphol ons redden. En verder rijdt er een directe trein tussen Girona en Barcelona waarmee je in 1,5 uur van A naar B en vice versa reist.

Airport

De volgende stap… in gesprek!

Hoewel we nog alle opties qua plaats van vestiging open houden, ligt de focus nu wel op het voeren van gesprekken met mensen die werken in de regio’s van voorkeur. Die gesprekken worden gevoerd met Spanjaarden die in Barcelona en Girona werken, maar ook met eigenaren en medewerkers van Nederlandse bedrijven die een vestiging hebben in Barcelona. Vragen waar we antwoord op proberen te krijgen, zijn bijvoorbeeld: Wat is voor Voys een logische plek van vestiging? Hoe vervullen deze bedrijven op dit moment hun communicatiewensen? Wat is er goed en wat kan er beter? En belangrijk: zou het Voys model ook werken in Spanje?

Tips? Graag!

Het is de eerste keer dat we de mogelijkheden onderzoeken voor het openen van een vestiging in Spanje. Heb je achtergronden, tips of ervaringen met Spanje en de steden van voorkeur? Deel deze in de comments hieronder of neem contact met me op via mark.vletter@voys.nl of @markv. Ook als je goede ervaringen hebt met een andere stad in Spanje / Catalonië die volgens jou beter bij Voys past, laat het dan vooral weten!

Tot zover deel één in de Voys Spanje serie. We hopen je binnenkort meer te kunnen vertellen! Houd onze website en Twitter in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 14 juli 2022

De juiste beslissing nemen? Met deze 6 systemen heb je nooit meer keuzestress

kantoor thuiswerken voys

Van 31 mei 2022

Kantoorplicht? Daar doen we niet aan: 6 redenen waarom onze collega’s zelf bepalen waar ze werken

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!