WhatsApp je contract!

auteursafbeelding
Mark Vletter
29 juli 2008 Clock 2 min
Image placeholder

Je kent het vast! Je stuurt een WhatsApp bericht. Je hoopt dat jouw bericht de ontvanger in goede orde zal bereiken. Dan opeens zie je het: twee groene ‘vinkjes’ naast het bericht dat je zojuist verstuurde. Voor jou hét teken dat het bericht de ontvanger heeft bereikt. En dan begint het wachten. Want wat zou het toch leuk zijn wanneer er een reactie op je bericht volgt. Maar ja, wat als dit louter bij wachten blijft?

Er zijn in de afgelopen WhatsApp-jaren al de de nodige echtelijke ruzies ontstaan, omdat bleek dat man of vrouw niet reageerde op een verstuurd WhatsApp-bericht. De echtgenoot bleef echter stellig beweren dat hij of zij het bericht toch echt niet had ontvangen. “Maar er staan hier twee groene vinkjes, dus je moet mijn bericht gezien hebben?”, zal de verzender beweren. Gevolg: ruzie!

whatsapp

De ‘groene vinkjes’

Een dergelijke ‘groene vinkjes-kwestie’ heeft zich het afgelopen jaar ook voorgedaan in een geheel andere situatie. Namelijk tussen een werkgever en haar werknemer. De moderne werknemer WhatsAppt immers tegenwoordig ook met zijn baas. Of toch niet?

Op 2 november j.l. werd bekend dat mr. R.Tj. Terpstra, kantonrechter te Groningen een WhatsApp bericht als een gedegen bewijs ziet voor een ziekmelding. WhatsApp berichten krijgen daarmee een juridische status. Kort gezegd neemt de rechter aan dat het desbetreffende bedrijf een bericht van haar medewerker moet hebben ontvangen, omdat er bij het WhatsApp bericht twee groene vinkjes zichtbaar waren. De rechter vindt dat op grond hiervan zonder meer kan worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd op de mobiele telefoon van de ontvanger.

Bovendien heeft [A] gesteld dat zij zich op 18 april 2012 heeft ziek gemeld per WhatAApp-bericht. Aan de stelling dat Flexjob dit bericht niet heeft ontvangen gaat de kantonrechter als onvoldoende onderbouwd voorbij. Uit het ter zake door [A] als productie 2 bij dagvaarding overgelegde productie blijkt immers dat er naast het bericht twee vinkjes zijn geplaatst. Op grond hiervan kan zonder meer worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd op het apparaat van [B]. (3.9 uit LJN: BY2140)

De uitspraak van de voorzieningenrechter heeft ons op een idee gebracht, want wij van Voys gaan iets nieuws proberen. Voys Telecom levert VoIP telefonie voor de zakelijke markt. De contracten die wij met onze klanten afsluiten worden ondertekend en normaliter retour verzonden per e-mail, post of fax. Ons credo is ‘Telecom verandert’! Maar het verzenden van contracten verandert ook, zo dachten wij. Geïnspireerd door de uitspraak hebben wij daarom besloten om iets nieuws uit te proberen. Iets nieuws met een dikke vette knipoog, maar met een serieuze ondertoon. Vanaf nu is het mogelijk om je Voys overeenkomst te WhatsAppen naar het Voys telefoonnummer. Heel simpel door je contract te fotograferen en door te zenden. Want waarom zou inscannen en verzenden per mail kunnen en fotograferen en WhatsAppen niet?

Een foto, een scan, een bierviltje: het zijn allemaal bewijsmiddelen en dus rechtsgeldig. Overeenkomsten die besproken en verzonden worden met whatsApp via het eigen zakelijke nummer worden gewoon gezien als rechtsgeldig. Hiermee kunnen ZZP-ers .ook onderweg een overeenkomst sluiten. Gemak dient de ondernemer!

Kortom, laten we appen! Je vindt ons op 050-7009999.

whatsapp je contract

Interesse in de inhoud van de uitspraak? Lees de uitspraak dan via www.rechtspraak.nl .

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 11 juli 2022

Zelfsturend georganiseerde telecomprovider Voys is ISO-gecertificeerd

Van 7 juli 2022

Voys is CO2-neutraal, doen we aan ‘greenwashen’?