1 minuten leestijd

Bel geen onbekende internationale nummers terug!

Geplaatst op 24 februari 2016

Als je gebeld wordt door een vreemd internationaal nummer, neem dan niet de telefoon op en bel vooral niet terug! Dat is de oproep die de NOS doet naar aanleiding van steeds meer nare verhalen over belcriminelen.

Wat is er aan de hand?

Criminelen in het buitenland bellen met een online telefooncentrale automatisch miljoenen keren uit naar willekeurige telefooonnummers. De telefoon laten ze slechts heel even rinkelen en hangen dan op. Vervolgens zie jij op je telefoon een gemiste oproep en bel je terug. Wat jij niet weet, is dat jij terugbelt naar een ontzettend duur servicenummer in dat land. Door een handige boodschap achter het nummer te zetten, proberen ze je zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Vervolgens krijg je de volgende maand een torenhoge rekening van je telefonieprovider.

Deze manier van fraude neemt de laatste jaren flink toe. Bij de Nederlandse telecomproviders komen steeds meer klachten binnen.

Hoe voorkom je een torenhoge rekening?

Je kunt het voorkomen door simpelweg niet terug te bellen als je gebeld wordt door een onbekend internationaal nummer. Als het wel een echt gesprek is, dan spreekt de beller wel een voicemail in, sturen ze een mailtje, of bellen ze nog een keer.

De telecomproviders in Nederland proberen het zo veel mogelijk te voorkomen door de nummers actief te blokkeren in het netwerk.

Op de radio

Vandaag werd collega Mark Vletter geïnterviewd door de Radio 1 over dit fenomeen en verscheen er een artikel op nos.nl.


Geschreven door Joris Beltman

Nieuwste: Een eerlijk verhaal over de Voys App Van 27 juli


Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 21 juni

Telefoonspam, robot-calling en nummer-spoofing: wat is het en hoe kom je ervanaf?

Van 28 mei

Voys wint rechtszaak van Agentschap Telecom en eerste eindklanten maken melding van schending privacy bij Autoriteit Persoonsgegevens