Handen af van de zelfstandigenaftrek!

auteursafbeelding
Mark Vletter
12 augustus 2013 Clock 2 min
Image placeholder

Ik was Voys niet gestart zonder de zelfstandigenaftrek. Mijn vrouw en ik wisten dat we het tijdens de eerst drie jaar van mijn ondernemerschap financieel heel lastig gingen krijgen en dit was één van de voorzieningen waarmee wij het op één salaris gingen redden.

Ik was niet alleen niet gestart zonder zelfstandigenaftrek, ik had het privé financieel niet gered zonder. Zonder zelfstandigenaftrek had Voys dus waarschijnlijk niet bestaan en hadden ruim 30 mensen geen baan gehad. Ik heb dus de petitie getekend voor behoud van de zelfstandigenaftrek!

Nu kent de zelfstandigenaftrek wel een schaduwkant. Nederland telt een absurd hoog aantal ZZP’ers. Het grote aantal ZZP’ers in Nederland hebben we echter niet te danken aan de zelfstandigenaftrek. Dit grote aantal is een symptoom van een ander probleem.

Waarom is men ZZP’er?

Lang niet al die mensen zijn namelijk vrijwillig ZZP’er. 11% zegt uit noodzaak ZZP’er te zijn. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die na ontslag ZZP’er geworden zijn, maar nog steeds voor dezelfde baas werken. Laat ik dit ‘Categorie 1’ noemen.

Een aantal ZZP’ers kunnen simpelweg meer geld verdienen door zich vanuit hun bedrijf te verhuren aan een werkgever. We noemen dit ‘Categorie 2’. Deze categorie beslaat ongeveer 5% van de ZZP’ers.

Tot slot benoem ik ‘Categorie 3’: een aantal is ZZP’er geworden, omdat ze niet voor een baas wilden werken (want: “bazen zijn eikels”). 36% geeft aan dat ‘Onafhankelijkheid’ de primaire reden was om ZZP’er te worden en bij 17% is dat ‘Flexibiliteit’.

Primaire en secundaire drijfveren voor start ZZPUit onderzoek ‘Ambities en vermogensopbouw van ZZP’ers’

Zelfstandigenaftrek voor deze groep?

Categorie 1 wordt geen ZZP’er als het ontslagrecht wordt versoepeld. Immers, het werk is er (nu) wel, maar bazen zijn huiverig om mensen voor lange tijd vast te leggen. Meer mensen op de loonlijst = minder ZZP’ers = minder zelfstandigenaftrek.

Categorie 2 werkt vaak zeer langdurig voor dezelfde werkgever en past het trucje toe: “Mag ik jouw BV een factuurtje sturen om ZZP’er te blijven?” en krijgt ook de zelfstandigenaftrek. Deze categorie mag je van mij met liefde uitsluiten van het gebruik van de aftrek. Ik houd niet van meer regeltjes, ik houd van eenvoud. Een bovengrens voor het inkomen, winst of omzet is een voorbeeld van eenvoud.

Let wel, de ZZP’er die mensen op de loonlijst zet en dus ZZP-af is kan de stimulering nog best gebruiken. De stap van ZZP naar MKB is heel groot in Nederland, dus stimuleer deze!

Categorie 3 vraagt om een heel simpele oplossing: gelijkwaardigheid. Bazen van Nederland: stop eens met de baas spelen. Als jij je mensen als gelijkwaardig behandelt, krijg je wellicht – net als je medewerkers – ook één of twee maanden opzegtermijn, want gelijkwaardigheid werkt twee kanten op. Oftewel; pas het ontslagrecht aan!

Bestrijd niet de symptomen van een probleem!

Je schrapt in deze tijd geen werkende maatregel die ondernemerschap ondersteunt omdat 5% er misbruikt van maakt! Wat je al helemaal niet doet is het symptoom van een zelf geschapen probleem bestrijden. Je lost het probleem op en dat probleem is het ontslagrecht. Het huidige systeem creëert een onnatuurlijke onbalans tussen werknemer en werkgever. We moeten af van werkgever – werknemer denken en toe naar gelijkwaardige verhoudingen; het ontslagrecht moet daar een afspiegeling van zijn.

Ben je ZZP’er of heb je die ambitie en deel je mijn mening? Teken de petitie en deel dit bericht! Dit artikel is geschreven onder Creative Commons licentie, dus kopiëren mag.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie