Het Voys model

Allerliefste klant

Geschreven door op

Allerliefste klant,

Sinds ik je ken, heb ik je lief. Vanaf onze eerste ontmoeting wil ik alles voor je doen. Iedere dag denk ik aan je. 24/7 ben ik met jou bezig. Mijn levensdoel is jou gelukkig te maken. Gelukkiger dan wie ook. Telkens zoek ik naar nieuwe manieren, andere vormen en bijzondere technieken om dat doel te bereiken. Om mijn liefde onder woorden te brengen, schreef ik een brief voor je. Omdat je waarschijnlijk veel post van mijn concurrentie ontvangt, schrijf ik je een dag eerder: dan weet ik zeker dat ik je volledige aandacht heb!

'Beleidsnotitie van de Minister van Onderwijs'

Geschreven door op

Neemt het Kabinet de juiste maatregelen om onze economie weer op gang te helpen? Dat is de vraag die VNO-NCW Noord stelt tijdens het jaarlijkse Prinsjesdagdiner. Daarin bespreken Noordelijke ondernemers de Miljoenennota. Dit jaar is de vorm een zakenkabinet waarin ondernemers de ministerrol op zich nemen. Ik mag de rol van Minister van Onderwijs op mij nemen en in aanloop naar het diner hoort daar een beleidsnotitie bij.

Een hapje eten met Ricardo Semler

Mensen vragen mij regelmatig wat ik doe bij Voys en dan zeg ik altijd: “Ik zorg voor leuk werk!” Ricardo Semler had die rol ook bij Semco. Dat bedrijf ging van 90 naar meer dan 3000 mensen in de 20 jaar dat hij “leuk werk maken” uitoefende. De impact die hij daarmee heeft gehad is een grote inspiratie voor mij en voor Voys. Verbaasd, verrast, een beetje trots, maar vooral bijzonder blij was ik dan ook met de uitnodiging die ik van Lara van de Baak kreeg voor een VIP diner met deze held. Ik reed afgelopen dinsdag zowaar een beetje zenuwachtig naar Driebergen. Toen ik dat op Twitter zette was de reactie: "`Daar schrijf je toch wel een blogje over?" Ja, dat doe ik zeker, maar dat was geen makkelijke opgave.

Internet maakt management overbodig; 3 redenen

Geschreven door op

Platte organisaties, organisaties zonder bazen en management, zelfsturing; er wordt meer over geschreven en gepraat dan ooit tevoren en Voys doet er dapper aan mee. Morgen is één van de grondleggers van deze beweging, Ricardo Semler in Nederland. Toen we begonnen te communiceren over onze manier van werken werd Semler met regelmaat aangeraden als extra leesvoer. Eén veelgestelde vraag die wij krijgen: waarom krijgt het nu zo veel tractie en waarom werk het nu wel? “Mensen zijn slimmer” is een veel gehoord argument. “De ‘Y generation’ wil en kan dit is” een andere veel gehoorde. Ik wil echter een lans breken voor een andere veroorzaker, of eigenlijk facilitator: Het Internet.

Vijf dagen vaderverlof is een lachertje

Geschreven door op

Gisteren maakte Michaël van Straalen van MKB Nederland zich boos over het vaderverlof plan van de Nederlandse overheid. Het voorstel is om het verlof van vaders van twee naar vijf werkdagen te brengenMichael werd in 1956 geboren. Als hij kinderen kreeg en dat deed tussen zijn 25ste en zijn 40ste dan is het minimaal 17 jaar geleden dat hij ouderschapsverlof kreeg. Michaël ik kan je als jonge vader en werkgever vertellen dat de wereld in die tijd is veranderd.

kinderen-Mark

De dag dat Voys 30 werd

Geschreven door op

Een mijlpaal die veranderingen met zich meebracht

Het is bijna een jaar geleden dat we de eerste artikelen publiceerden over het Voys model; ons organisatiemodel zonder management en functies. Een jaar om te leren, te oefenen en bij te schaven. En een bijzonder jaar, want Voys werd 30. Niet in jaren, maar in aantal mensen die permanent werkzaam zijn bij onze organisatie. In die mijlpaal verslikten we ons en we bleken niet de enige met dit probleem.

Once we hit about 30 people, I noticed it became much harder for me to stay current on how my team felt about our company, the vision, the direction, the work, the culture, etc.

Jason Fried, Co-Founder & CEO, 37signals.

"Voys model" of "Semco stijl"?

De dag nadat ik de buurman heb uitgelegd waar we bij Voys mee bezig zijn, staat hij bij me op de stoep met een boek in zijn hand. "Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen, maar dit móet je lezen". Ik neem het blauw-rode boek aan en lees ‘Semco Stijl’ van Ricardo Semler. “Ik ben geen held met lezen”, zeg ik tegen de buurman, “maar ik zal een poging wagen.” Twee dagen later heb ik het boek uit. Ricardo Semler brengt de kern van het Voys Model al dik 20 jaar in de praktijk en is daar bijzonder succesvol mee! Gisteren zond het VPRO-programma Tegenlicht een prachtige documentaire uit over het bedrijf Semco en zijn voorman Ricardo Semler. Lezers, kijk die uitzending!

Het Voys Model: Functioneren in het Voys Model

Geschreven door op

Ook in een organisatie zonder management heb je processen nodig, alleen niet van het soort dat de boel vertraagt en mensen in hokjes wringt. Voor het Voys Model hebben we voor een aantal HR-processen een methode ontwikkeld die de mensen én organisatie nog meer kracht geeft.

Meer collega’s, minder management

Met de groei van het aantal medewerkers werd het alleen al qua tijdsinvestering lastig om bepaalde HR/management-taken bij een selecte groep mensen neer te leggen. Tel daar de beslissing bij op om geen managementlaag toe te voegen en je begrijpt de behoefte om terugkerende HR keuzes een overdraagbaar onderdeel van de organisatie te laten zijn.

hiërarchie

Het Voys Model: weg met management!

Geschreven door op

Mijn vingers tikken het woord ‘management’ in bij de zoekbalk van Google. ‘Ongeveer 2.780.000.000 resultaten’, vertelt Google mij 0,16 seconden later. Blijkbaar hebben een boel mensen hier een hoop over geschreven. Ik besluit ook een artikel te schrijven over dit onderwerp. Eén artikel die 2.780.000.000 andere pagina's tot de geschiedenis laat behoren.

Management is het wegnemen van individuele verantwoordelijkheid Een manager neemt een stuk van de verantwoordelijkheid over van een medewerker die hij ‘onder zich heeft’ (wat een term, hè?). Dat is iets wat je als organisatie niet moet willen.

Geen Management

Pagina's

Abonneren op RSS - Het Voys model
Top