Voys en Devhouse Spindle planten bos in Lutjegast om CO2-uitstoot te compenseren

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
19 mei 2021 Clock 2 min

De Groningse IT-bedrijven Voys en Devhouse Spindle planten samen met Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast op grondgebied van Staatsbosbeheer een bos van 1500m2 met 1500 bomen in Lutjegast, als onderdeel van de Groene Dorpsploats. Hiermee compenseren de bedrijven een deel van hun CO2-uitstoot. Het initiatief is één van de eerste CO2-compensatieprojecten in Noord-Nederland.

Dit stuk is verspreid als persbericht

Eén van de eerste CO2-compensatieprojecten in Noord-Nederland

Voys en Devhouse Spindle werken al geruime tijd aan het reduceren van hun CO2-footprint. In 2020 is Jeroen Brattinga bij de bedrijven begonnen als Captain Planet, hij zet zich in om de CO2-uitstoot van beide bedrijven te verminderen. Brattinga vertelt: “Toen ik hoorde dat de Natuur- en Milieufederatie Groningen werkte aan het in kaart brengen van lokale compensatieprojecten, heb ik direct contact gezocht. Al gauw volgde een samenwerking met Boele Dijkstra van Vereniging Dorpsbelangen Lutjegast om een bomenplantinitiatief op te zetten. Inmiddels staan de eerste bomen in de grond en daarmee is één van de eerste CO2-compensatieprojecten in Noord-Nederland officieel van start gegaan.”

CO2-footprint: negatieve impact op de planeet

Elk bedrijf heeft – alleen al door te bestaan – een negatieve impact op de planeet. Deze impact kan vertaald worden naar een CO2-footprint. “Bij Voys en Devhouse Spindle proberen we actief om deze footprint zo laag mogelijk te houden,” zegt Brattinga. “De uitstoot die overblijft, kunnen we niet zomaar wegwerken. Een oplossing hiervoor is compensatie, bijvoorbeeld door het planten van bomen: die halen CO2 uit de lucht.”

Omvangrijk en complex klimaatvraagstuk

Een belangrijke voorwaarde voor CO2-compensatie is dat het bos minstens 50 jaar moet blijven staan. Voys en Devhouse Spindle planten een stuk ‘nieuw bos’ van 1500m2. Volgens de berekeningen van Klimaatslim Bosbeheer betekent dit over een periode van 50 jaar 61,5 ton CO2-compensatie.

Het is volgens Brattinga belangrijk om die CO2-hoeveelheid in context te plaatsen. Hij licht toe: “In 2019 was de totale CO2-footprint van Voys en Devhouse Spindle 372,2 ton. Met dit stuk bos compenseren we een deel van deze uitstoot. Dit laat de complexiteit zien van het klimaatvraagstuk waar de wereld voor staat. We zijn van mening dat elke stap bijdraagt aan een duurzamere wereld. Daarom ondernemen we meer acties om onze CO2-footprint te reduceren.

Initiatief onderdeel van Plan Boom

De Groene Dorpsploats in Lutjegast, de plek waar Voys en Devhouse Spindle de bomen planten, is onderdeel van Plan Boom. De landelijke Natuur- en Milieufederaties planten onder deze naam in vier jaar tijd (periode 2020-2023) 10 miljoen bomen in heel Nederland.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 6 december 2023

De impact van Voys: zo maakten we de wereld een beetje mooier in 2023

Van 1 april 2021

Duurzaamheid heeft een businessmodelprobleem