2 minuten leestijd

Stop met Google en WhatsApp: waarom we moeten vechten voor digitale bevrijding

Geplaatst op 2 augustus 2018

Op maandag 6 augustus was het digitale bevrijdingsdag. Het doel van deze dag? Zoveel mogelijk mensen mobiliseren om over te stappen op het privacyvriendelijke alternatief van een privacyschendende tool. En dat is gelukt! Meer dan 550 mensen hebben hun eerste stap gezet naar digitale bevrijding. Als voorvechter van internetprivacy steunen wij dit initiatief. Digitale bevrijding is het waard om voor te vechten, en collega Mark legt je graag uit waarom.

Dit artikel verscheen ook op Sprout

Fijn hé, die gratis mailbox, handige chat en goede browser? Deze mailbox, chat en browser hebben vooral zo groot, handig en goed kunnen worden doordat ze onze gegevens hebben. Ze zijn als het ware bekostigd met de opbrengst van onze gegevens. Met deze opbrengst zijn deze producten maximaal doorontwikkeld, zodat ze kinderlijk makkelijk in gebruik zijn geworden. En hoe meer gebruikersgemak, hoe meer gebruikers.

Pas nu krijgen we de rekening. En dit is er niet zo’n eentje die op je deurmat valt. Het is subtieler dan dat. Bedrijven waarvan jij het bestaan niet afweet kennen jou beter dan jij jezelf. Ze weten waar jij al die jaren hebt uitgehangen, hoe je kinderen heten, hoe oud je bent, hoeveel je weegt, wat voor boodschappen je haalt en nog veel meer.

Zijn we te naïef geweest? Ondertussen kent iedereen het credo ‘if you’re not paying for the product, you are the product’, maar twintig jaar geleden hadden we nog geen flauw idee. Zijn we zelf zo dom geweest om hier in te trappen en het maar te geloven? Of is er vakkundig misbruik gemaakt van onze naïviteit?

Hoe het ook zij, het wordt tijd dat we uit onze slachtofferrol stappen en zelf de regie nemen over onze gegevens. De gegevens die we in het verleden hebben weggegeven kunnen we niet terugkrijgen, maar we kunnen wel bewuster worden van de gegevens die we weggeven in de toekomst. Daarom is het op 6 augustus digitale bevrijdingsdag. Op deze dag winnen we onze digitale vrijheid terug.

Hoe? Door te laten zien dat je bedrijven steunt die privacy voorvechter zijn en door een middelvinger op te steken naar de bedrijven die onze gegevens te grabbel leggen en ons te koop aanbieden. Er zijn namelijk ook bedrijven die wél geven om jouw privacy.

Gebruik bijvoorbeeld Signal in plaats van WhatsApp, DuckDuckGo in plaats van je Google zoekmachine en Mozilla Firefox in plaats van Chrome. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden die we met z’n allen kunnen steunen.


Geschreven door Joris Beltman

Nieuwste: Kan ik een vast nummer doorverbinden naar mijn mobiele telefoon? Van 13 oktober


Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 13 juli

Gluurapparatuur verpest je bedrijfscultuur

Van 6 juli

Stiekem meegluren met collega’s, mag dat zomaar?