2 minuten leestijd

Telecomnieuws: september 2008

Geplaatst op 29 juli 2008

Het laatste telecomnieuws van de maand september, met onder andere:

  • Asterisk en Skype gaan werken aan integratie
  • VoIP-aanbieders moeten noodtelefoontjes toelaten
  • Duitse rechter verbiedt VoIP op iPhone
  • Bereikbaarheid huisartsen moet beter
  • Bellen met VoIP in second life
  • Overstap naar ander telefoonbedrijf moet sneller

Asterisk en Skype gaan werken aan integratie

27 september 2008

Digium, het bedrijf achter het opensource-VoIP-platform Asterisk, gaat met Skype werken aan het integreren van de twee telefonie platformen.

Uiteindelijk zullen Asterisk-gebruikers de mogelijkheid krijgen om Skype-gesprekken te starten, ontvangen of door te schakelen vanuit hun Asterisk-telefoniesysteem.

VoIP-aanbieders moeten noodtelefoontjes toelaten

15 september 2008

In Groot-Brittannië moeten bedrijven die Voice-over-IP aanbieden noodtelefoontjes (gesprekken naar de Engelse variant van 112) toestaan. Dat heet de Engelse Opta, de Ofcom, bepaald.

Naast de mogelijkheid om het nummer überhaupt te kunnen bellen, moeten de aanbieders ook “waar technisch mogelijk” telkens de locatie van de beller aan de hulpdiensten verstrekken.

In Nederland is een soortgelijke wet van toepassing aangezien VoIP telefonie door de Opta gelijk is gesteld aan ‘normale’ telefonie. Gebruikers van VoIP van Voys kunnen sinds het begin al bellen naar 112. Ook wordt waar mogelijk de locatie van de telefoon vertrekt aan de hulpdiensten

Duitse rechter verbiedt VoIP op iPhone

11 september 2008

Een Duitse rechter heeft het gebruik van een VoIP programma op de iPhone verboden. T-Mobile had om dit verbod gevraagd. Het programma maakte het mogelijk om te bellen via een WiFi internet verbinding.

Het Duitse voorbeeld zal niet door T-Mobile Nederland worden gevolgd. “Wij leggen ontwikkelaars van VoIP-applicaties geen strobreed in de weg”, beloofde woordvoerder Henny van der Heijden.

Bereikbaarheid huisartsen moet beter

10 september 2008

Huisartsen zijn in spoedgevallen onacceptabel slecht bereikbaar. Dat zeggen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF). Beide organisaties hebben samen onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van huisartsen tijdens kantooruren. Ook in niet-spoedgevallen is de bereikbaarheid van huisartsen slecht.

Bellen met VoIP in Second Life

4 september 2008

Second Life is een virtuele wereld die helemaal gebouwd en beheerd wordt door de inwoners. Het is een complete digitale driedimensionale online wereld. VoIP biedt de gebruikers een alternatieve manier om met elkaar te communiceren. Ook is het voor de gebruikers van second life mogelijk om met niet Second Life gebruikers te bellen.

Overstap naar ander telefoonbedrijf moet sneller

2 september 2008

“Overstappen naar een ander telefoonbedrijf met behoud van het je telefoonnummer moet binnen een enkele werkdag kunnen” aldus het Europese Parlement. Op dit moment duurt het gemiddeld acht dagen voordat de telecombedrijven een klant overzet met behoud van een vast of gsm-nummer. In Australië kan het binnen twee uur.

In het voorstel van de EU wordt ook de oprichting van een Europese telecommarkt toezichthouder beschreven. Vooral Nederland heeft laten weten zo’n nieuwe instantie overbodig te vinden. Daar komt bij dat er reeds een orgaan bestaat: de International Telecommunication Union (ITU). Daarbij dient gezegd te worden dat de ITU is een internationaal overlegorgaan is van nationale overheden en telecommunicatiebedrijven, geen toezichthouder.

Meer dan een kwart van de bellers krijgt geen gehoor op de spoednummers van huisartsen. Aan het eind van de middag loopt dat op tot veertig procent van alle bellers. Bovendien hebben veel huisartsen geen spoednummer of zijn deze nummers niet bekend bij de patiënten.

Huisartsen zeggen meer geld nodig te hebben om de bereikbaarheid te verbeteren. Voys levert veel bereikbaarheidssystemen. De systemen zijn eenvoudig en snel te implementeren en de kosten zijn laag.


Geschreven door Mark Vletter

Nieuwste: 7 keuzes die we maakten bij de start van ons bedrijf en die ons later succesvol maakten Van 15 september


Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 november

We gaan verhuizen!

Van 22 november

Zakelijk Noord-Nederland zet zich in voor Groningen Airport Eelde