Het Voys model

Gelukkige collega’s, gelukkige klanten

Bij Voys werken we zonder bazen, maar met het Voys Model. Dit is een organisatiemodel zonder managers en zonder functies. Hierdoor kunnen mensen het maximale uit zichzelf halen in een omgeving waarin ze vertrouwen, verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid krijgen.

Wij geloven dat mensen zich alleen met die randvoorwaarden ontplooien, gelukkig zijn en zo optimaal bijdragen aan de organisatie. Gelukkige collega’s zorgen immers voor gelukkige klanten.

Holacracy en het Voys Model

Het Voys Model faciliteert in het invullen van die drie basisbehoeften. Daarbij zetten we veel sociale technologie in. Bovendien hebben we uitvoerig gekeken naar de klassieke rol en taken van een manager en hoe we deze rol terug kunnen leggen binnen de organisatie. Om dit nog beter te faciliteren hebben we in 2015 Holacracy -een lean besturingssysteem voor organisaties- toegevoegd aan het Voys model. Holacracy geeft onze collega’s veel vrijheid, ondernemerschap en verantwoordelijkheid.

Open, ondersteunend, gelijkwaardig en elke dag een procent beter

Je kunt Voys ook wel typeren als een holacracy: a purposeful organization through social technology. Omdat we onze ervaringen graag delen met andere organisaties hebben we veel artikelen geschreven over het Voys model. Verder hebben we in 2012 voor het eerst het Voys Handboek voor nieuwe collega’s geschreven.

In 2022 brachten we alweer de zesde editie uit van dit boek uit. Het is een levend document: alle wijzigingen die we aanbrengen, zijn direct zichtbaar, óók voor niet-collega’s. Van onze kernwaarden tot ons compensatiesysteem, alles maken we openbaar. Een prachtig startpunt als je meer wilt weten over hoe we bij Voys werken.

We hebben bij Voys vier kernwaarden die we naleven: open, ondersteunend, gelijkwaardig en elke dag een procentje beter. Deze waarden zijn de basis waarop onze organisatie is gebouwd.

Wil je meer weten over onze organisatie?

Wil je meer weten over de manier waarop we werken en georganiseerd zijn? Je bent van harte welkom om een dagje bij ons te komen werken, of een kop goede koffie te drinken.

Ook organiseren we een aantal keer per jaar een Voys Spraakmakend sessie waarbij je van harte welkom bent.

Aanmelden Spraakmakend Arrow long right

Leesvoer

Mocht je meer verdieping willen, kijk dan ook eens naar andere bedrijven die zelfsturend werken. Denk aan Buurtzorg, Semco en Zappos.

Verder lezen? Hier vind je relevante stukken die we zelf schreven of inspirerend vinden. Veel leesplezier!

Boeken: Voys Handboek en Alleen maar bazen

Wil je echt de diepte in? Check dan eens het Voys Handboek voor nieuwe collega’s.

Bekijk het Voys Handboek

Of lees ons boek Alleen maar bazen. Dat zit bomvol info over gelijkwaardig samenwerken en anders organiseren.

Bestel Alleen maar bazen

Nieuwsbrief over zelfsturing en anders organiseren

De nieuwste verhalen over zelfsturing en anders organiseren elke maand in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van collega Maya.

Organisatiemodel Holacracy

Aan de slag met zelfsturing