Voys start pilot met versleuteling gesprekken

auteursafbeelding
Joris
28 oktober 2016 Clock 1 min
Image placeholder

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen, als het aan het kabinet ligt, meer bevoegdheden om internet- en telefoonverkeer af te tappen. Vanmiddag wordt het wetsvoorstel besproken in de ministerraad. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving is telecomaanbieder Voys daarop gestart met het technisch gereed maken van haar platform voor versleuteling van gesprekken. Volgende maand wordt gestart met een pilot waarbij de telefoongesprekken die over het netwerk van Voys lopen, worden versleuteld.

Versleuteling Freedom platform

Justitie en de geheime diensten mogen binnen de huidige wet internetverkeer aftappen, maar mogen maar één tap per keer plaatsen. Daardoor wordt de onschuldige burger niet getapt.
In het nieuwe wetsvoorstel mogen de diensten sleepnetten toepassen, waarmee onschuldige burgers wel standaard worden getapt. Voys vindt privacy een groot goed en vindt het haar taak om de privacy van klanten te beschermen. De versleuteling die Voys gebruikt vindt plaats tussen het cloud telefonieplatform en het daarop aangesloten apparaat. Justitie en de veiligheidsdiensten kunnen daarmee nog steeds een tap zetten, mits daar een verdenking en de daarbij behorende stukken aan ten grondslag liggen.

Het mass surveillance gedrag van de buitenlandse veiligheidsdiensten heeft ervoor gezorgd dat steeds meer internetbedrijven encryptie toepassen. Hierdoor wordt het voor de veiligheidsdiensten lastiger om data te verkrijgen. De sleepnetten hebben daarmee een averechtse werking. Encryptie van communicatieverkeer is een juridisch lastige kwestie omdat wetgeving achterhaald is en internetbedrijven eenvoudig kunnen opereren buiten de landen waar ze gevestigd zijn.

Tapverzoek

Het Amerikaanse Skype kreeg gisteren in België een boete omdat het bedrijf in 2012 niet meewerkte aan een tapverzoek. Voys kan met de door haar gekozen oplossing de privacy van de klanten beschermen, zonder afbreuk te doen aan de aftapverplichting. De zakelijke telecomaanbieder wil, voordat de nieuwe wetgeving in werking treedt, de versleuteling standaard instellen voor nieuwe en bestaande klanten.

Het One platform dat Voys gebruikt voor de grootzakelijke markt en callcenters, beschikt sinds mei 2015 over volledige encryptie.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 23 april 2024

Voldoen aan de AVG: dit zijn de valkuilen bij internationaal ondernemen

Van 3 januari 2024

Voys verliest hoger beroep van RDI: boete blijft staan