48percent.org: van idee naar werkelijkheid

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
4 maart 2021 Clock 3 min

Samen met Devhouse Spindle hebben we in 2019 de stichting 48percent.org opgericht. Hiermee leveren we een bijdrage aan het wereldwijd beschikbaar maken van vrije communicatie. Deze blog vertelt over het ontstaan en de missie van 48percent.org.

Dit stuk verscheen eerder in het Engels op de website van 48percent.org.

De drie pijlers van de 48percent.org-missie

Toen het idee van de stichting werd geboren, maakte 48 procent van de wereldbevolking geen gebruik van het internet. Waarom niet? Deze vraag was ons startpunt en leidde tot interessante bevindingen die de basis vormen van onze aanpak. Zo speelt niet alleen de afwezigheid van internettoegang in afgelegen gebieden een rol, alhoewel dat nog steeds een grote uitdaging is. We kwamen erachter dat vooral digitale vaardigheden van belang zijn als het gaat om internetgebruik.

Daarnaast is bewustwording belangrijk, bijvoorbeeld over hoe je veilig online kunt zijn. Deze bewustwording heeft een grote impact op hoe mensen het internet gebruiken, en ook op de voordelen die ze eruit kunnen halen. Want waar het op neerkomt, is dat het internet een middel is om een doel te bereiken, of eigenlijk een heleboel doelen. Voor ons is een van die doelen gelijke kansen en dus een gelijkwaardiger wereld. Met deze idealen in het achterhoofd hebben we de drie pijlers van onze missie geformuleerd: toegang, vaardigheden en bewustzijn.

Waar horen we thuis?

Met deze drie pijlers als leidraad, was de volgende vraag: hoe kunnen we bijdragen aan oplossingen voor dit wereldwijde probleem? Wat hebben we in huis? Het antwoord daarop is: financiering, tijd, drive, technische kennis en de kracht van twee succesvolle bedrijven die ons steunen.

We bevinden ons in een luxepositie, omdat we niet eerst op zoek hoeven te gaan naar geld. In plaats daarvan moeten we ervoor zorgen dat dat geld op de juiste plaatsen terechtkomt. Omdat wij in Groningen zitten, is samenwerken met zogenaamde ‘grassroots’-organisaties een logische stap. Door met deze lokale organisaties samen te werken, leren we veel over de omstandigheden, behoeftes, uitdagingen en mogelijke oplossingen.

Al pratend met deze organisaties horen we vaak over prachtige en inspirerende ideeën die zij hebben en die hun doelgroep echt zouden helpen. Maar, zoals het vaak gaat, is er te weinig tijd om aan die ideeën te werken. En dat zette ons aan het denken: naast geld hebben we tijd. Tijd om een goed idee te omarmen en te kijken of we het verder kunnen brengen. Tijd om uit te zoeken wat er nodig is, om het projectplan te schrijven, om alle verschillende puzzelstukjes bij elkaar te leggen, om extra financiering te vinden, etcetera. We hebben de tijd om alle benodigde onderdelen samen te voegen om vervolgens iets groters te creëren.

Tijd voor actie

Dan is het tijd voor actie. Op basis van onze pijlers en onze aanpak hebben we het idee waar het ooit mee begon vertaald naar een goed functionerende stichting. Een stichting die zich actief inzet om gelijkwaardige toegang tot vrije communicatie te bevorderen. We beschouwen elke samenwerking met een andere organisatie als een kans om mensen in nood te ondersteunen en als een leermogelijkheid voor onszelf.

Tot nu toe hebben onze inspanningen ertoe geleid dat we tien organisaties in tien landen steunen. Daarnaast zijn we bezig met het uitwerken van drie inspirerende ideeën tot pilots. En last but not least, we hebben een multidisciplinair team van zeven gedreven collega’s die zich inzetten voor de 48percent.org-missie. En we zijn nog maar net begonnen.

Heb je een vraag? Of een idee waarmee je ons misschien kan helpen? Of wil je (soortgelijke) ervaringen delen? Stuur ons dan gerust een e-mail via hello@48percent.org of bericht ons op LinkedIn of Twitter.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 december 2023

De hoogtepunten van Voys in 2023: kijk met ons terug op een bijzonder jaar

Van 6 december 2023

De impact van Voys: zo maakten we de wereld een beetje mooier in 2023