Een Ubuntu smartphone, maakt het een kans?

auteursafbeelding
Mark Vletter
29 januari 2016 Clock 3 min
Image placeholder

Een gemiddelde smartphone gebruiker kent twee of drie besturingssystemen: Android, iOS en misschien Windows Phone. De afgelopen jaren proberen er ook nieuwe spelers door te breken aan het smartphone front. Eén van die spelers is Ubuntu. Al in 2012 werd er gesproken over Ubuntu voor Android. Dit kreeg opvolging met een stunt van Ubuntu. Ze probeerden voor een revolutionaire smartphone via crowdfuncing een recordbedrag van $32 miljoen op te halen. Voys werd gelijk ‘backer’ van het project, maar het mocht niet baten. De Ubuntu Edge haalde het niet.

 

Convergence, je mobiel wordt computer

De revolutionaire gedachte zat vooral in convergence; je mobiele telefoon die zich als computer gaat gedragen. Toen Ubuntu in 2015 eindelijk kwam met een krachtige smartphone gemaakt door Meizu was Voys er als de kippen bij om het scherp geprijsde (€299) apparaat te bestellen.

Inmiddels zijn we een half jaar en vele software updates verder en kunnen we een oordeel vellen. Ubuntu voor smartphone, maakt het kans?

Meizu Ubuntu smartphone

Meizu maakt de goede hardware, Ubuntu de software

Meizu hardware en Ubuntu software

De hardware was in ieder geval dik in orde. Goede camera, mooi gebouwd toestel, prachtig scherm; hier was weinig op aan te merken. Ik vind het slim van Ubuntu om de focus te verschuiven van het bouwen van eigen hardware, wat ze met de Edge wilden doen, naar alleen de software. De software blijft echter continue achter. Ook nu we inmiddels vier softwareversies verder zijn. De basis zit goed in elkaar. Bellen, smsen, de camera en de browser. Alles werkt prima. Dat browsen werkt ook nog heel snel. De performance is -op video na- vaak beter dan op alternatieven met gelijkwaardige hardware, maar daar stopte het ook.

Apps

Als je een telefoon dagelijks gebruikt, heb je apps nodig. De webvariant van veel apps -waar Ubuntu zwaar aan hangt- bestaat nog niet of zijn bijzonder slecht. Het recente Rabobank app fiasco heeft bewezen dat je een heel goede webapp-bouwer moet zijn als je een goede performance hybrid of webcontainer app bouwt. Dat kan namelijk wel, maar lukt onder andere de Rabobank niet.

AppStore Ubuntu

De download winkel is nog steeds verdacht leeg

Bij smartphones is het belangrijk dat de basis goed is. Dat is naast bellen, sms, contacten, internet en goede hardware vooral het app ecosysteem. Microsoft heeft heel goed begrepen dat het draait om het app ecosysteemin in de smartphone markt. Ze betaalden developers zelfs om apps te maken voor hun platform. Inmiddels pakken ze vooral zakelijk steeds meer markt, want daar is het app ecosyteem rond Office 365 best sterk, maar zelfs voor Windows Phone blijkt het moeilijk. Ubuntu heeft hier de middelen niet voor.

Ubuntu contacten en agenda

Contacten synchroniseren werkt, maar agenda afspraken verschijnen nog steeds niet op de smartphone

Een mini markt

Vervolgens is Ubuntu geen bekend merk en wordt het dus iets voor de liefhebber. 1.8 % van de desktop/laptops draait een Linux OS, dus dat is je directe markt. Dat bevordert het app eco systeem niet -er is een te kleine target groep- en je moet je resources spreiden; marketing naar eindklant, marketing naar telefoonmakers, marketing naar appbouwers etc. Als je wilt doorbreken in de smartphonemarkt is een kick ars unieke functie -desktop en phone OS in 1- je enige USP en ook dat werkt nog niet lekker.

Unieke functie verloren

Inmiddels is Ubuntu ook op convergence gebied ingehaald door Microsoft, die bij hun laatste grote Windows Phone update een veel verder doorontwikkeld Continuum-dock aankondigden. Google is inmiddels bezig met het samenvoegen van Android en Chrome OS wat wel eens tot een soortgelijke oplossing kan groeien.

Wat gaat Ubuntu doen?

De vraag is nu wat Ubuntu gaat doen rekening houdend met deze aspecten.

  • A- Je merk is onbekend, zeker in de telecomsector
  • B- Je hebt geen sterk onderscheidende USP
  • C- Je hebt geen goed app ecosysteem en niet de resources om het te bouwen
  • D- Mobiel internet is in veel landen nog te traag voor internet-only apps wat ook betekent dat dit type apps er nog niet is.

Mark Shuttleworth van Ubuntu zei eind vorig jaar dat de smartphone niet klaar is voor het grote publiek. Ik vraag me openlijk af of de Ubuntu smartphone dit ooit gaat zijn.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 25 januari 2023

Review: dit zijn de beste headsets met goede microfoon van 2023

Van 7 december 2022

Het Voys-eindejaarslijstje: dit zijn de populairste verhalen van 2022