Twee keer per jaar zit ik tijdens het avondeten naar een laptop of tabletscherm te kijken. Mijn koptelefoon half over mijn hoofd zodat ik én de conversatie aan tafel én de audio bij de videobeelden enigszins kan opvangen. Waarom twee keer per jaar? Omdat Google en Apple beiden ieder jaar een groot ontwikkelaarscongres hebben, waarvan de hoofdpresentatie – de zogenaamde Keynote – live wordt uitgezonden via het internet. Twee keer per jaar kijk ik naar de nieuwe mogelijkheden, op zowel hard- als software gebied, die deze toonaangevende bedrijven hun ontwikkelaars gaan geven.
Afgelopen woensdag was Google aan de beurt met hun ontwikkelaarscongres dat Google I/O is gedoopt. Wat mij vooral opviel is dat Google een paar grote partijen meer ‘in de weg’ gaat zitten.
Google Search en Google Now kregen daarnaast een uitgebreide update. Als je naar het geheel van de presentaties kijkt, zie je dat Google steeds beter in staat is om producten te bouwen die het leven van de gebruiker gemakkelijker maakt, maar tegelijkertijd ook steeds dieper het leven van de gebruiker binnendringt.
De nerd in mij vond het prachtig, de consument in mij vond het beangstigend. De nerd in mij won.
De Keynote werd afgesloten door Larry Page, oprichter en CEO van Google, met een praatje en daarna een ‘vraag-en-antwoordsessie’, waarbij hij vragen uit de zaal probeerde te beantwoorden. Larry sprak zijn frustratie uit over de manier waarop de pers Google vaak benadert:
Alle verhalen over Google gaan over onze positie ten opzichte van die van andere bedrijven en andere domme dingen. Die verhalen interesseren me niet. We zouden mooie dingen moeten bouwen die nog niet bestaan.
https://youtu.be/9pmPa_KxsAM
Larry had last van zijn keel, dus klinkt schor.
Om heel eerlijk te zijn denk ik dat Larry tijdens dit congres vanuit het hart sprak. Zijn eigenlijke vraag: “Mag ik alsjeblieft een tent met Nerds runnen die gewoon gave techniek willen ontwikkelen?” De nerd in mij snapt die vraag, maar het probleem is dat we de impact van de techniek die wordt gebouwd niet kunnen overzien. De maatschappij in zijn algemeenheid niet en de nerd in het bijzonder niet. Een goed voorbeeld is de 3D-printer. De 3D-printer maakt het mogelijk om thuis plastic 3D-objecten te printen. Daar gaan mensen mee aan de slag zoals de club Defense Distributed in Amerika, die een werkend wapen uit de 3D-printer kunnen laten rollen.
Kritische documentaire over Cody R. Wilson, de oprichter van Defense Distributed.
Onlangs printte het Britse dagblad The Daily Mail een 3D-pistool en liet een Britse journalist door een controlesysteem lopen dat gelijk is aan de controlesystemen van vliegvelden. De verslaggever smokkelde het plastic wapen, in onderdelen onder zijn kleding verstopt, langs de Britse grenswacht en reisde vervolgens zonder problemen de Kanaaltunnel door. Nee, een 3D-pistool kun je niet printen met een huis-tuin-en-keuken 3D-printer. En ja, je kunt betere pistolen maken met eenvoudige machines voor metaalbewerking. Maar dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat we bij het bedenken van de 3D-printer nooit hebben nagedacht over het feit dat je ook automatische geweren zou kunnen printen.
Een ander voorbeeld is de uitspraak van Oppenheimer, nadat de atoombom was getest.
Now I am become death, the destroyer of worlds
De atoombom had een Koude Oorlog en een Cubacrisis tot gevolg. Ook het feit dat Nederland één van de modernste bevolkingsregisters ter wereld had, wordt vaak aangewezen als één van de oorzaken van het hoge aantal Nederlandse slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Amit Singhal van Google over het bouwen van een supercomputer die jou snapt.
Hoe je het ook wendt of keert: de mens wil uitvinden! Een voorbeeld als de ruimterace heeft ons prachtige techniek gebracht. Onder andere deze techniek bracht ons de computer en de smartphone. In een wereld waar techniek exponentieel ontwikkelt is dit slechts het begin. Alleen is het voor de lineair denkende mens heel lastig om een exponentieel ontwikkelende wereld te snappen en bij te houden. Dat neemt echter niet weg dat we kritisch mogen zijn.
Wat gebeurt er als een bedrijf als Google straks alles van ons weet en die data valt in verkeerde handen? Dat is een vraag die de pers mag stellen en waarop Larry Page een goed antwoord zou moeten hebben. Wie weet heeft hij dat bij Google I/O 2014.
P.S. Mocht je geen zin hebben in alle Engelstalige filmpjes, dan heeft techblog Tweakers een prachtige compilatie online staan.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 29 november 2017