48% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet: dat gaan we veranderen

In 2002 vertrok ik uit een land met alles en arriveerde ik in een land met niets. Ik ging een half jaar werken in Haïti; één van de armste landen ter wereld. Hier zag ik van dichtbij wat het gebrek aan toegang tot communicatie en informatie met een land en haar inwoners doet.

auteursafbeelding
Mark Vletter
29 november 2017
Clock 3 min

In 2002 vertrok ik uit een land met alles en arriveerde ik in een land met niets. Ik ging een half jaar werken in Haïti; één van de armste landen ter wereld. Hier zag ik van dichtbij wat het gebrek aan toegang tot communicatie en informatie met een land en haar inwoners doet.

Maar liefst 48% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot het internet. Dit zorgt voor een constant toenemende ongelijkheid in de wereld. Toen we met Voys begonnen wisten we dat we daar op de lange termijn iets aan wilden doen. Nu zijn we als bedrijf groot genoeg om dit probleem écht aan te pakken. Met 48percent.org willen we gelijkwaardigheid bewerkstelligen door deze 48% toegang tot internet te geven.

Hoe begin je?

Dit doel is alleen te realiseren met een goede basis. Essentiële voorwaarden hiervoor zijn: een sterkte inkomstenstroom, spreekrecht en een schaalbare zelfredzame organisatie. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan kun je aan de slag met een oplossing. Deze oplossing bestaat uit grofweg drie onderdelen:

  1. Je hebt een datanetwerk nodig. Dit kunnen ballonnen zijn, low orbit satelliet netwerken of drones die dat datanet naar afgelegen gebieden brengt.
  2. Vervolgens heb je daar een ontvanger nodig die het signaal van deze datanetwerken naar een lokaal netwerk vertaalt.
  3. Tot slot heb je apparaten nodig die gebruik maken van dit lokale netwerk.

Eitje toch?

Het klinkt alsof dit makkelijk te realiseren is, maar dat is het niet. De bottleneck is stroom. Zo’n 15% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot elektriciteit, en WiFi en 4G hebben dit wel nodig. Het kan dus zijn dat je een nieuwe generatie netwerken en ontvangers moet bouwen die veel energiezuiniger zijn. Alleen dan kun je de 48 procent van de wereld die nog geen toegang heeft tot vrije communicatie online brengen.

Een betrouwbaar netwerk

Maar met stroom ben je er nog niet. Je moet namelijk een betrouwbaar netwerk kunnen opzetten. Dit netwerk is bij voorkeur open source, zodat iedereen mee kan ontwikkelen, en crowd owned, zodat iedereen mee kan beslissen. Elke node die je toevoegt aan het netwerk kan dan zowel ontvanger als zender zijn. Dat maakt je netwerk onafhankelijk van commerciële partijen en zelfs onafhankelijk van overheden. Het liefst ontwikkel je dit netwerk circulair, zodat de planeet minimaal belast wordt.

De 48percent.org stichting

De afgelopen jaren hebben we de bouwblokken ontwikkeld om dit bouwwerk in elkaar te zetten. Nu is het moment aangebroken. Samen met ons zusterbedrijf Spindle, de ontwikkelaarstak die ontsproten is uit Voys, zetten we hiervoor een stichting op: 48percent.org.

Het mantra van deze stichting luidt:

“Bring equality to the world by enabling everybody to have access to unrestricted communication”

Er zijn verschillende componenten nodig voor open communicatie. De eerste stap is om de ontwikkeling hiervan te bevorderen. Dit hoeven we niet helemaal zelf te doen, maar we vinden het geweldig om de aanjager zijn.

De Lightyear One

Het gedecentraliseerd opwekken van elektriciteit is een belangrijk aspect om vrije communicatie mogelijk te maken. Daarom we hebben al één keuze gemaakt: het kopen van de Lightyear One. Dit is dé zonneauto van de toekomst die de Tesla gaat opvolgen. De auto wekt stroom op als een malle en slaat deze even snel weer op. Het team dat de auto ontwikkelde heeft toegang tot de netwerken die deze technologie schaalbaar kunnen maken, en werken, net als ons, purpose-gedreven.

Klinkt dit als jouw type avontuur?

Dit project heeft iemand nodig met volledige focus die hiervan maar al te graag zijn baan wil maken. We zoeken nu stad en land af naar deze fakkeldrager voor de stichting. Zit jij te popelen om de drijvende kracht te worden en wil je mee op dit nieuwe avontuur? Solliciteer dan op deze vacature.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 7 december 2023

De hoogtepunten van Voys in 2023: kijk met ons terug op een bijzonder jaar

Van 6 december 2023

De impact van Voys: zo maakten we de wereld een beetje mooier in 2023