Op 11 maart sprak de rechter zich uit in het kort geding dat we aanspanden tegen de Nederlandse staat met betrekking tot de Wet Bewaarplicht Telecomgegevens. De rechter heeft besloten de WBT buiten werking te stellen. Hierdoor zijn wij als telecomprovider niet meer verplicht de telecomgegevens van onze klanten te bewaren. Een mooie overwinning voor de privacy. Lees ons blog ‘Privacy wint: rechter stelt bewaarplicht buiten werking’ voor het gehele vonnis en de reacties.
Vandaag was het zover. Het kort geding dat we samen met een aantal andere partijen aanspanden tegen de Nederlandse staat vond plaats in de rechtbank in Den Haag. Vier collega’s waren erbij aanwezig uit naam van Voys. Tijdens de rechtzaak hoefden geïnteresseerden niets te missen door het liveblog vanuit Groningen.
Wachtend voordat de deuren van de rechtzaal openden.
Voys is een voorvechter van internetvrijheid én van privacy. Als telecomprovider zijn wij verplicht om telecomgegevens van onze klanten te bewaren en dat willen wij niet. Dit gaat overigens om de gegevens van de gesprekken en niet om de daadwerkelijke gesprekken zelf. De Nederlandse staat handelt in strijd met de grondwet door deze voormalige Europese richtlijn aan te houden. Het Europese Hof heeft namelijk al bepaald dat door het handhaven van deze richtlijn mensenrechten disproportioneel worden geschonden. Ook de Raad van State en het CBP waren het erover eens dat de onrechtmatige bewaarplicht buiten werking gesteld moet worden. Een uitgelezen mogelijkheid om onze stem te laten horen, samen met BIT, SpeakUP, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechten. Collega Mark Vletter schreef vanochtend een pleidooi waarin hij uitlegt waarom het een bijzonder slecht idee is om privacy van burgers te schenden.
Rond 11:00 uur werd de rechtzitting geopend. De advocaat van de eisende partij begon te vertellen dat bijna 6000 mensen via een actiesite hebben doorgegeven dat ze willen dat hun provider stopt met het bewaren van hun telecomgegevens. Hij hamert er vervolgens op dat minister Opstelten, de minister die drie keer de Big Brother Award won, weigert de oude richtlijn op te schorten, ondanks herhaaldelijk verzoek. De bewaarplicht die de Nederlandse overheid hanteert komt neer op ‘mass surveillance’ en is daarom strafbaar.
Na het pleidooi van de eisers was de advocate van de overheid aan het woord. Zij stelde dat privacy van burgers belangrijk is, maar de opsporing en vervolging van misdrijven ook. “Opsporing kan niet zonder bewaarplicht” aldus de advocate. Van ‘mass surveillance’ is volgens haar geen sprake, omdat de inhoud van gesprekken niet worden opgeslagen, maar enkel de metadata (lees dit artikel van de Correspondent over de impact van metadata). Verder geeft ze aan dat de gegevens alleen worden ingezet op verdenking van zeer ernstige misdrijven, waarop de advocaat van de eisers inbreekt en aangeeft dat verdenking van fietsendiefstal al ernstig genoeg is.
De uitspraak in dit kort geding zal gedaan worden op 11 maart. Dan horen we of we winnen en de bewaarplicht zal worden opgeschort. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat de opschorting alleen geldt voor de deelnemers aan het kort geding. Andere internetleveranciers en telecomproviders zullen zelf een zaak aan moeten spannen om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Wij houden je op de hoogte!
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 23 april 2024