Wij werden vanmorgen erg blij wakker: vandaag staat er namelijk een column van Jesse Frederik in De Correspondent over hiërarchie in organisaties. Een onderwerp dat ons zeer interesseert, omdat wij niet zo dol zijn op hiërarchie. Jesse beschrijft in zijn stuk ‘Innovatieve bedrijven boeren beter zonder baas’. dat managementloze organisaties nog het meest weg hebben van een hippiecommune: geen hiërarchie, geen taakomschrijvingen en geen vaste werktijden.
Hoewel de illustratie boven het stuk doet denken aan onze week werken in Spanje, moeten we toegeven dat ons werkomgeving op geen enkele manier lijkt op een hippiecommune.
Hij noemt Microsoft en Enron als voorbeelden waar het grote aantal lagen in de hiërarchische structuur ervoor zorgt dat medewerkers niet goed presteren. Collega’s focussen voornamelijk op de interne competitie en saboteren elkaars werk voor een hogere positie of een bonus. Uit sociaal psychologisch onderzoek blijkt elke keer weer dat competitie tussen medewerkers niet prestatiebevorderend werkt, maar dat juist samenwerking tussen collega’s veel effectiever is.
Verderop in het stuk noemt Jesse een voorbeeld van een organisatie zonder management: Valve. Deze game-ontwikkelaar, opgericht door een voormalig directeur van Microsoft, werkt al jarenlang zeer succesvol zonder management en dat met 300(!) medewerkers. Het blijkt dat de meeste medewerkers uitstekend kunnen omgaan met de vrijheid en ruimte voor creativiteit. Zo maakt Valve meer winst per medewerker dan bedrijven als Google en Facebook. Om te zorgen dat beginnende medewerkers niet wekenlang doelloos rondzwerven in de organisatie maakte Valve voor hen een handboek.
Voys is nog niet zo groot als Valve, maar met 40 collega’s gaat het de goede kant op. We werken ondertussen twee jaar met het zogenaamde ‘Voys model’. Dit is een organisatiemodel zonder management en zonder functies, maar met een heleboel vrijheid en verantwoordelijkheid voor medewerkers. Van vrijheid en verantwoordelijkheid krijg je namelijk gelukkige collega’s en gelukkige collega’s zorgen voor gelukkige klanten.
Mede geïnspireerd door Valve hebben wij in 2012 ook een handboek uitgebracht waarin we beschrijven aan nieuwe medewerkers hoe onze organisatie werkt. Begin 2014 waren de boeken van 2012 op en brachten we onze hippere herziene versie van het Voys handboek uit; de (begin) 2014 editie.
“Laten we dan maar meteen een paar honderd exemplaren drukken, dan zijn we op de toekomst voorbereid!” riepen we in januari. Nu, ruim een half jaar later, zijn de laatste exemplaren alweer van de boekenplank verdwenen. De boeken zijn namelijk niet alleen meegegeven aan nieuwe collega’s, maar vinden ook gretig aftrek onder bezoekers, klanten, relaties, vaders, moeders en oh ja… Mark Rutte heeft er ook één in het Catshuis staan.
Aangezien we zo snel groeien en daarmee net zo snel veranderen, besloten we om niet een tweede druk te maken, maar ook de versie van begin dit jaar een kleine update te geven. De fysieke versie laat nog een paar dagen op zich wachten (want een oplage van 1000 stuks), maar de pdf-versie is nu al hier te bekijken: Het Voys handboek Eind 2014 editie. Dat er nog vele mogen volgen!
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Van 9 september 2024
Van 1 augustus 2024