Bij Voys heb ik veel extraverte collega’s. Ze praten makkelijk en komen zelfverzekerd over. Ik begon me te realiseren dat ik zelf meer naar de introverte hoek neig. Voor mij een aanleiding om me te verdiepen in de wereld van de introvert, door wat onderzoek te doen en een training te volgen. Wat ik te weten ben gekomen wil ik jullie niet onthouden. Het is informatie die ik graag met jullie deel om de kracht van de introvert duidelijk te maken en om meer begrip en kennis te verspreiden over introvert vs extravert. Dat kan een mooie impact hebben in ieder bedrijf, zo ook Voys.
Je kent ze wel, je vindt ze binnen elk bedrijf: de minder spraakzame collega’s. Ze doen hun werk, laten weinig van zich horen en zijn vaak moeilijk te doorgronden. Wanneer je deze persoon iets vraagt, kijkt hij bedachtzaam en reageert met korte antwoorden. Als hij lang aan het woord is, dan wordt zijn verhaal warrig. De gemiddelde luisteraar haakt af. En dat is zonde.
De introvert blijkt vaak ongelooflijk betrokken en heeft verschillende ideeën over hoe het werk opgepakt kan worden en hoe de organisatie haar purpose kan volbrengen. Dit zijn vaak goede ideeën die meestal niet direct worden uitgesproken. Introverte mensen denken eerst diep na, wikken en wegen en komen er later op terug. Extraverte mensen vinden het heel normaal om te denken terwijl ze praten en zijn daardoor sneller zichtbaar binnen de organisatie en meer op de voorgrond.
In Nederland ziet 25% van de bevolking zichzelf als introvert. Deze mensen kunnen stress ervaren wanneer ze hun ideeën kenbaar maken. Zij steken niet als eerste hun hand op bij een vragenronde, maar willen eerst 100% zeker zijn dat wat ze willen zeggen klopt. Zichtbaar zijn zonder stress blijkt niet voor iedereen even makkelijk. Mogelijk goede ideeën blijven daardoor onuitgesproken. Tijd dus om met deze groep in gesprek te komen, want dit biedt groeipotentieel voor de hele organisatie.
Wanneer je als bedrijf het maximale resultaat nastreeft, verzin dan een manier om niet alleen de makkelijke praters een podium te geven, maar ook de rustige types. Waar de vlotte babbelaar zelf op de deur klopt en het gesprek met je aangaat, wacht de introvert tot er bij hem op de deur wordt geklopt. Doe je dit, verwacht dan niet direct een soepel en mooi verhaal, maar vraag wat de introvert nodig heeft. Geef je de introvert die ruimte, dan verzeker ik je dat je een helder en goed doordacht verhaal krijgt. Introverten leggen andere verbindingen in de hersenen dan extraverten. Ze maken eerder contact met hun langetermijngeheugen en dat neemt letterlijk meer tijd in beslag.
Het wordt introverte mensen wel eens verweten dat ze minder betrokken lijken omdat ze simpelweg minder van zich laten horen. Door minder hun mening uit te spreken, lijkt het alsof het de introvert niet zoveel kan schelen. Deze aanname kan direct de prullenbak in. Waar de extravert zijn ideeën kracht bijzet door woorden, is de introvert in gedachten zijn scenario aan het uitwerken. Beide wegen leiden naar Rome, maar de route is compleet anders.
Bij Voys werken we met holacracy, een besturingssysteem voor organisaties zonder management en functies, maar met zelfsturing en rollen. Bij het werkoverleg vertelt iedere collega tijdens de check-in hoe hij erbij zit en krijgt iedere collega hetzelfde podium om spanningen te verwerken. Dit is heel prettig voor introverte mensen, omdat van elk individu de spanningen verwerkt worden en niet de hardste schreeuwers alleen aan het woord zijn.
Halverwege de dag komt het team bij elkaar en vertelt iedereen in de zogenaamde stand-up waar hij die ochtend mee bezig is geweest en wat er voor de middag op de planning staat. Het is prima dat de introvert hierin minder aan het woord is.
Bij Voys geven we elkaar periodiek feedback. Voor het geven en ontvangen van feedback werken we met twee verschillende softwaretools; Flindt (een tool die we bèta-testen) en Tinypulse. Voor de introvert is het fijn dat hij deze feedback schriftelijk kan mededelen en vervolgens kan onderbouwen. Door het in eerste instantie op te schrijven, kan hij het op een later moment met vertrouwen toelichten. Daarnaast kan iedere collega een compliment (cheer) uitdelen via Tinypulse. Het maakt de drempel om complimenten te geven een stuk lager door dit via een online tool te doen.
Introverte mensen spreken hun gedachten minder snel uit. Dit is één van de redenen waarom we bij Voys de ‘rollenmarktplaats’ hebben geïntroduceerd. Dit is een interne pagina waarop beschikbare rollen worden gedeeld en collega’s hun interesse hiervoor kunnen aangeven. Zo heeft de introvert evenveel kans als ieder ander op een rol die goed past.
Wie is er introvert binnen jouw team of cirkel? Vraag deze persoon eens om zijn mening en zeg daarbij dat hij of zij er later op terug mag komen. Extraverte mensen weten zaken naar zich toe te trekken, maar wees je ervan bewust dat introverte mensen evengoed geschikt kunnen zijn, maar minder snel hun vinger opsteken. Snel knopen doorhakken is mooi, maar daarmee zet je de introvert buitenspel.
Een juiste balans tussen introverte en extraverte mensen kan een boost zijn voor de ontwikkeling van ieder bedrijf. Door verschillende types mensen op de juiste manier benaderen, zorg je ervoor dat collega’s meer dan ooit hun ideeën uitspreken en nieuwe plannen worden gerealiseerd. Mijn doel met deze blog is bewustwording creëren, zodat we nog beter kunnen samenwerken in een open en persoonlijke bedrijfscultuur. De communicatie moet niet alleen gericht zijn op extraverte mensen, maar ook ruimte bieden aan minder spraakzame introverten.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 6 december 2024