Klimmen tegen MS

auteursafbeelding

Joris

1 juni 2017 Clock 7 min

Naar de top

De (telecom) wereld mooier maken is het hogere doel van Voys. Max de Boer heeft een nog veel hoger doel. Hij wil naar de top! Naar de top van de Mont Ventoux om precies te zijn om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen MS en om meer aandacht te vragen voor deze ziekte. Omdat we bij Voys ook in aanraking komen met deze ziekte en weten dat gezondheid niet vanzelfsprekend is, raakt dit ons extra. We vinden het gaaf om Max te sponsoren en op die manier iets bij te dragen. Max vertelt in dit eerste blog over zijn grote sportieve uitdaging.

Gastblog geschreven door: Max de Boer

Hoe het begon

Ik ben Max de Boer. Sport is mijn lust en mijn leven. Via mijn school CSG Diamantlaan in Groningen, kwam ik in aanraking met de actie Klimmen tegen MS. MS (Multiple Sclerose) is een nare ziekte in het centraal zenuwstelsel en waarschijnlijk een auto-immuunaandoening. Tot op heden is deze ziekte niet te genezen. Om genezing dichterbij te brengen, is veel onderzoek nodig en dus veel geld. Als het lot je treft en je krijgt de ziekte MS, dan zijn de grenzen van je kunnen vaak al snel bereikt. Niet kunnen sporten staat voor mij gelijk aan niet kunnen eten. Tijdens het sporten krijg ik de rust in mijn hoofd die ik als autist normaal gesproken niet heb.

Wedstrijd Judo is mijn sport. Mijn sportieve vorming heb ik gehad bij de Fight Game Academy van Semmy Schilt, in Zuidlaren. Sem heeft een doorzetter van mij gemaakt. Je hoeft van hem niet de beste te zijn, maar hij wil wel dat je je 100% in zet en dat je probeert morgen beter te zijn dan vandaag. Om passende trainingspartners te krijgen die aansluiten bij de groei die ik in mijn sport doormaak, raakte ik in Zuidlaren aan mijn plafond. Nu train ik twee keer in de week bij Dijkmansport in Groningen en mag ik op wedstrijden regelmatig het podium bestijgen.

Het project

Het bestuur van de CSG scholen heeft besloten dat van iedere school vijf leerlingen de klim naar de top van de Mont Ventoux mogen maken voor het goede doel (geld inzamelen voor onderzoek tegen MS) en faciliteert dit. Uit een grote groep gegadigden ben ik gelukkig uitgeloot. Om deel te mogen nemen, moet je naast inschrijfgeld en verplichte kleding ook 500 euro aan sponsoring inbrengen wat voor een scholier erg veel geld is.

Wat ga ik doen

De bedoeling is dat ik met de racefiets de kale reus ga bedwingen. Ik had alleen nog nooit op een racefiets gezeten. Van mijn opa mocht ik zijn oude racefiets lenen, dus dat was snel opgelost. Op de eerste informatiebijeenkomst van mijn team “Grunn MoveS. CSG schrok ik wel een beetje; de conditie van jezelf en je fiets moet perfect zijn, wil je de top kunnen halen.

Er werd een trainingsschema opgesteld inclusief leren klimmen en dalen in Duitsland en er volgde een cursus over gezonde voeding rondom en tijdens de trainingen. Gelijk het eerste weekend heb ik een rondje met een teamgenoot gefietst en heb ik een bezoekje gebracht bij Bike Centre Dik uit Groningen. Dik biedt namelijk de CSG scholen een gratis fietsmeting aan om een perfecte afstelling van je fiets te waarborgen.

Het materiaal

Gelijk nadat ik uitgeloot werd, schreef de plaatselijke krant “De Vriezerpost” een stukje over mijn actie tegen MS en de behoefte aan sponsoring. Mijn vader bedacht een aantal acties en zorgde dat ze aandacht kregen. Net terug van mijn eerste ervaring op de racefiets meldde de fietsenmaker Jansen Tweewielers uit Zuidlaren zich. Hij had het stukje uit de Vriezerpost gelezen, wilde opa’s racefiets top in orde maken en mij tevens van goede fietskleding voorzien. Dat ik de kleding niet mag dragen op de Mont Ventoux vindt hij niet belangrijk. Ook met de training heb je goede kleding nodig, wil je optimaal presteren en van de fietssport kunnen genieten, vindt Jansen. Met de kleding is het nu dik in orde en zie ik eruit als een prof. Met opa zijn fiets was het een ander verhaal. De afstelling volgens de metingen van Bike Centre Dik waren niet haalbaar; opa zijn fiets is te groot voor mij.

Jansen Tweewielers bood een oplossing aan door een nieuwe Giant racefiets in de goede maat in bruikleen te stellen voor dit project. Ik ben nog steeds totaal overdonderd door de hulp en steun die ik krijg. Een nieuwe Giant racefiets om mee te trainen en de Mont Ventoux te beklimmen! Ik heb nog nooit een nieuwe fiets gehad, laat staan gedroomd van zo’n dure fiets. Het vertrouwen in mij dat Jansen hiermee uitstraalt, geeft mij een heel bijzonder gevoel.

Max met de Giant racefiets

De fiets is fantastisch en een genot om op te rijden, trainingsrondjes van 100 km zijn geen uitzondering meer, en ik voel mij er heerlijk ontspannen bij. Simpel op vol vermogen van A naar B gaan zonder ergens over na te hoeven denken, alle irritaties en gezeur van de wereld om mij heen, een wereld die mij toch niet begrijpt, van mij af laten waaien, één met mezelf en één met “mijn” Giant. Rust in mijn hoofd. Dat ik zelf zo’n fiets wil hebben, staat vast. Ik ben al gestart met een krantenwijk in ons dorp.

De inzameling

Naast wat stukjes in lokale kranten heb ik op veel plaatsen collectepotjes met een poster erbij geplaatst. Een drukkerij bij ons in het dorp heeft mij gesponsord met 200 flyers “Help Max het onderzoek tegen MS te steunen” en deze zijn op strategische plaatsen uitgedeeld, neergelegd of opgehangen. Het leuke is dat je dan ineens bedragen voor je actie op je rekening krijgt gestort van mensen die je helemaal niet kent. Bij alle stortingen stonden leuke boodschappen. De allereerste storting was van één euro en als toelichting stond er: “ik las je folder in de supermarkt, eigenlijk kan ik het niet missen, maar als 81-jarige wilde ik toch wat doen”. Eerst snapte ik het niet; wat een moeite om één euro over te maken. Later drong het tot me door dat er mogelijk nog vele miljoenen euro’s nodig zullen zijn voor MS kan worden genezen, maar het moment van dat ene briljante idee met de oplossing, zal niet meer kosten dan die euro. Belangrijk is niet wat je kunt doen maar dat je wat doet; ieder naar zijn vermogen en op zijn manier.

Hetzelfde gebeurt met de collecte potjes. Van 5 eurocent tot 10 euro wordt er in gedaan en je ziet ze langzaam voller worden. Eén potje bij Dijkmansport waar ik wekelijks mijn judo training doe, trok mijn aandacht. Er zat een briefje in en dat was geen geld. Later heb ik toch maar het potje nieuwsgierig opengemaakt. Op het briefje stond “Dag Max wellicht kunnen wij je met het werk sponsoren, bel me maar op 06……. Mark (vader van Julian V.).

Julian traint dus ook bij Dijkmansport maar ik ken hem niet. Door mijn autisme durf ik zelf niet te bellen met iemand die ik niet ken, dus deed mijn vader dat voor mij.

Via Mark kregen wij contact met Arnoud van Voys die aanbood in ruil voor een blog een mooi bedrag te doneren. En als ik ook een blog schrijf over de dag van de klim zelf, op de Mont Ventoux, dan verdubbelt Voys het bedrag. Natuurlijk heeft mijn vader afgesproken dat ik twee blogs schrijf.

Bedankt

Alle sponsors, en in het bijzonder Voys en Jansen Tweewielers geven mij het gevoel dat ze vertrouwen in mij hebben en respect voor de manier waarop ik mij inzet voor “Klimmen tegen MS.“ Op dit moment heb ik ruim 1100 euro aan sponsoring mogen ontvangen, maar ik ben nog lang niet klaar; er kan nog altijd één euro bij. Misschien wel net die ene euro die ons een MS vrije wereld brengt.

Al maakt het voor de opbrengst niets uit. Ik wil op 5 juni twee keer de Mont Ventoux op, één keer voor het goede doel, en één keer voor alle sponsoren die mij zoveel vertrouwen hebben gegeven. Misschien haal ik het niet om twee keer boven te komen, belangrijk voor mij is dat ik het probeer, dat ik geef wat in mijn vermogen ligt.

Succes

Maandag 5 juni is het zover. Binnenkort vertelt Max over zijn belevenissen.

Wil je graag bijdragen aan dit mooie doel dan kan dat natuurlijk. Hieronder vind je de benodigde gegevens.

IBAN: NL16INGB0753681099
T.n.v. Max de Boer
O.v.v. Max tegen MS

Heel veel succes Max!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 24 november 2020

Zo werkt zelforganisatie #3: Doorgroeien zonder carrièrepad, hoe dan?

Van 16 september 2020

Zo werkt zelforganisatie #2: Werkgeluk, kom maar op met die frustraties