Nederland was na Chili het eerste land in de wereld waar netneutraliteit bij wet is vastgelegd. Netneutraliteit betekent sec dat het internet neutraal is, oftewel dat al het verkeer op het internet gelijk is en niemand voorrang, vertraging of een blokkade krijgt.
In de praktijk betekent dit dat internetaanbieders als Ziggo, KPN & Vodafone geen internetdiensten mogen blokkeren voor hun klanten. Ook mogen ze bepaalde soorten internetverkeer geen voorrang geven of bijvoorbeeld diensten als Netflix of Youtube vertragen.
Neelie Kroes kwam in 2014 als Eurocommissaris met een voorstel dat een einde zou maken aan de strikte netneutraliteit in Nederland ten gunste van een zwakkere versie. Deze versie bevat loopholes. Zo zijn de definities van ‘gespecialiseerde diensten’ en ‘overbelasting van netwerken’ gebrekkig. Verder biedt het voorstel ruimte voor ongelijke behandeling van specifiek internetverkeer. Als de geschiedenis ons iets leert dan is het wel dat gaten in de regelgeving bijna per definitie worden gevonden en tevens worden misbruikt door grote machtige spelers. En die zijn er helaas veel op het internet.
BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), de Europese koepelorganisatie van toezichthouders, heeft nu een interpretatie document voor Europese regels opgesteld. Een soort “hoe gaan wij de wet interpreteren”. Dit document vormt de basis voor de toezichtorganisaties waaronder de Nederlandse ACM. Dit document is echter niet definitief. BEREC verzamelt op dit moment feedback op het interpretatie document.
De Europese burgerrechtenorganisatie EDRi vind dat er standaard te veel ruimte is voor interpretatie van die richtlijnen. Voys deelt die mening en vindt – net als 7000 andere partijen – dat de regels strakker en duidelijker moeten zijn. Een vrij, open en neutraal internet zorgt namelijk voor innovatie. Het geeft nieuwe spelers hetzelfde speelveld als kapitaalkrachtige bestaande spelers. Op een neutraal internet bepaal jij zelf als consument wat je wilt doen en is dit niet de keuze van je internetprovider.
Ook Amerika leek even te kiezen voor een zwakkere versie van netneutraliteit, maar deed dat uiteindelijk na hevig protest van de internet community niet.
Het is tijd dat die community zich weer laat horen. Op savetheinternet.eu staat een vragenlijsttool waarmee je eenvoudig kunt laten weten wat jij van de regels vindt en dit commentaar op kunt sturen naar BEREC.
Help het internet en hou het gelijk voor iedereen en vul de vragenlijsttool in
Wie doet er mee?
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 29 november 2017