T-Mobile G1 en Android

Profielfoto van Mark Vletter
Mark Vletter
28 april 2009
Clock 4 min

Een passende mobiele oplossing

Mobiele telefonie ligt niet in het standaard spectrum van Voys. Natuurlijk hebben alle collega’s een mobiele telefoon, maar deze worden meer privé dan zakelijk gebruikt. Omdat er toch een aantal medewerkers zijn die met regelmaat buiten de deur te vinden zijn hebben we vorig jaar gekeken naar de beste mobiel oplossing voor Voys.

De eisen

  • Kalenders/agenda synchroniseren, ook als je niet op kantoor bent
  • Internet, zowel op de telefoon als te gebruiken voor een aangesloten laptop
  • Contact synchronisatie
  • Navigatie software

Windows mobile, wordt Android

Een jaar geleden was Windows Mobile de beste oplossing en voldeed aan alle eisen. Nu wil je als IT-er af en toe ook wel eens iets anders proberen. De twee mogelijke nieuwe toestellen waren de iPhone met OSX iPhone of de T-mobile G1, het eerste toestel wat op het nieuwe Android besturingssysteem draait.

Aangezien de architectuur van de iPhone gesloten is, de toestelkeuze beperkt blijft en ik niet kan typen met het onscreen keyboard van de iPhone besloten we de G1 te testen.

tmobile g1 phone

T-mobile G1, geen oplossing…

Om maar even met de nadelen te beginnen. Navigatie software is er niet en internetten met je laptop via de telefoon blijkt  “out of de box” niet mogelijk. Het grootste nadeel is echter dat de accu bij normaal tot intensief gebruik na een dag echt leeg is. Conclusie: niet inzetbaar? Of is er een maar…

T-mobile G1, echter…

De maar begint bij je eerste gebruikers ervaring. Nadat je het toestel hebt aangezet wordt je gevraagd je Google account gegevens in te vullen. Als je dit hebt gedaan worden niet alleen je contacten, maar ook de kalenders en de gedeelde kalenders van bijvoorbeeld je collega’s automatisch in je telefoon gezet. Dus geen gedoe met simkaarten en kopiëren, het invullen van complexe gegevens of andere narigheid. Alle gegevens, in mijn geval +1800 contactpersonen en 6 gedeelde agenda’s, stonden binnen 5 minuten in mijn telefoon.

Firmware update via 3G netwerk (FOTA)

Vervolgens detecteerde de G1 dat er een update voor zichzelf beschikbaar was. De vraag was of ik deze wilde downloaden. Natuurlijk was mijn antwoord ‘ja’ en mijn verwachting was dat de telefoon zou zeggen dat hij dan minimaal aan de adapter wilde liggen.

Dat was echter niet het geval. Blijkbaar was de accuspanning volgens het systeem hoog genoeg om de update te kunnen downloaden en installeren. Met 5 minuten beschikte mijn telefoon dus ook over de laatste versie van zijn eigen software!

De eenvoud van het besturingssysteem

De eenvoud waarmee dit ging is eigenlijk kenmerkend voor het besturingssysteem. Alles werkt gemakkelijk en alles is logisch. Er is niet veel wat je kunt instellen, maar de zaken die je kunt instellen zitten op de goede plek. Daarnaast is er wel veel dat je kunt downloaden.

Android markt

Android beschikt over een Android market. Een plek waar programma’s geschreven voor het Andoid besturingssysteem te downloaden zijn. De market is geweldig. Er is altijd wel een programmeur die het programma heeft geschreven dat jij zoekt. De market zoekt echter niet altijd even eenvoudig, dus Google Search wil je nog wel eens helpen.

android-market

Android in ontwikkeling

Verder blijft het Android systeem in ontwikkeling. In mei kunnen we versie 1.5 van het Android OS verwachten en er zullen steeds meer telefoons met het opensource besturingssysteem komen. Hoe groter de groep van Android gebruikers, hoe interessanter het wordt om applicaties zoals TomTom voor de Android te ontwikkelen.

Conclusie T-mobile G1 en Android

De G1 is niet het mooiste toestel en de levensduur van de batterij is werkelijk een drama. De gebruikersvriendelijkheid van de telefoon en de geweldige applicaties maken alles echter goed. Daarnaast werken het toetsenbord, de scrollknop en het touchscherm geweldig samen.

Voor de gemiddelde Voys medewerker is een Windows Mobile toestel beter geschikt, omdat internetdeling en TomTom dan wel mogelijk zijn, maar ik… ik hou het voorlopig bij mijn Android telefoon

Handige Link

Handige en leuke applicaties

  • Walkie Talkie: Push 2 Talk / walkie talkie applicatie waarmee je spraak berichten naar collega android gebruikers kunt sturen (een Gmail account is aan te raden i.v.m. push mail en realtime communicatie). Link naar de maker over de walkie-talkie applicatie
  • TED: Bekijk de laatste TED op je telefoon. De kwaliteit is verbazend goed. Review van de TED applicatie
  • Buienradar: Kom ik nat op het werk als ik met de fiets naar kantoor ga? Lees ook: Buienradar eerste Nederlandse android applicatie
  • Shazam: Welk liedje hoor je op de radio, in de kroeg of op het terras, Shazam vertelt het je.
  • Wikitude: Gebruik je camera om bijzondere “landmarkers” in je omgeving te spotten. Bijvoorbeeld: waar ligt de Martinitoren, wat is er bijzonder aan en hoeveel km zit ik er vanaf. Alles over Wikitude
  • ConnectBot: Volwaardige SSH op je mobile, need i say more.
  • Nu: Het laatste nieuws is een prettige interface realtime op je mobiel (ontwikkeld door onze buren van Peperzaken)

Dingen die beter kunnen

  • Er is geen kalender widget dus een lekker “wat staat er vandaag op de agenda” overzicht is er niet -> komt in versie 1.5
  • Als bijlage bij e-mail berichten (zowel pop, imap als gmail) kun je alleen foto’s toevoegen
  • De foto camera van de telefoon is erg traag -> is bij versie 1.5 beter
  • Geen video opname mogelijk -> komt in 1.5
  • Tekst selecteren in browser en mail niet mogelijk -> komt in 1.5
  • Batterij, batterij, batterij, grrrr…

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Slimme AI voor je bedrijf: Zo gebruik je AI veilig en binnen de wet

Van 4 december 2024

Slimme AI voor je bedrijf: Zo gebruik je AI veilig en binnen de wet

Lees verder Arrow right
On-premise AI: safeguarding privacy in voicemail transcriptions

Van 12 september 2024

On-premise AI: safeguarding privacy in voicemail transcriptions

Lees verder Arrow right