Ik hecht veel waarde aan 5 mei. Een dag om te vieren dat wij in Nederland in alle vrijheid kunnen leven. De vrijheid wordt dan ook gevierd, met familie, vrienden, collega’s en sinds enkele jaren ook met de kinderen.
Dit jaar heeft 5 mei voor het eerst een andere lading gekregen. Dit jaar werd er in Nederland voor het eerste toegang tot een grote website geblokkeerd door een rechter. The Piratebay was het slachtoffer en internetproviders worden verplicht om deze site voor hun klanten onbereikbaar te maken. Een internetfilter in het vrije Nederland, iets om eens over na te denken.
Nederland staat niet alleen. In Frankrijk wordt internetverkeer gemonitord er kent men een tree strikes wet voor vermeende internet piraten.
De VS kwam met de SOPA en PIPA wetgeving, waar gelukkig kritisch op werd gereageerd door de Amerikaanse regering.
Deze wetten zijn bedoeld om internetpiraterij tegen te gaan, maar misschien moet de entertainment industrie eens gaan innoveren. Muziek- en filmproducenten roepen al sinds 1920 dat hun bedrijfstak op houdt te bestaan, terwijl er in 2010 een recordbedrag van $87 miljard werd verdiend in de filmindustrie.
In Spanje is recent een wetsvoorstel ingediend om het oproepen tot straatprotesten via social media strafbaar te maken. Engeland gaat een grote stap verder. Daar praat men over wetgeving die de overheid toestemming geeft om iedere email, tekstbericht en telefoongesprek in realtime af te luisteren.
De reden voor dit laatste? “to keep our country safe from serious and organised crime and also from terrorist threats that… that we still face in this country”.
Daar wil ik wel een quote tegenover zetten.
“He who gives up freedom for safety deserves neither” – Benjamin Franklin
We hebben het hier over democratisch westerse landen die alle communicatie van hun inwoners kunnen en gaan monitoren. George Orwell’s 1984 was “bittere satire” maar wordt realiteit.
Voys moet voldoen aan de tap- en retentiewetgeving in Nederland. Voys is daarin bijzonder. Bij ons bepaal je als bedrijf zelf hoe lang je je telecomdata wilt bewaren. Ook dienen wij gegevens te verstrekken aan CIOT.
De CIOT database, welke gegevens over de houder van een telefoonnummer bevat, wordt onder andere gebruikt door de politie maar deze schendt bij opvraging al jaren de daarbij geldende wet- en regelgeving. Voor Voys reden om het verstrekken van gegevens aan CIOT te weigeren totdat deze orde op zaken stelt.
Een ander voor Voys als telecombedrijf belangrijk onderdeel van internetvrijheid is de wet op netneutraliteit. Deze wordt op 8 mei in de Eerste Kamer behandeld. Nederland zou één van de eerste landen in de wereld kunnen worden waar netneutraliteit in de wet is opgenomen!
Mijn persoonlijke zorgen en de zorgen die wij als bedrijf hebben over de internetvrijheid hebben geresulteerd in een banner die je linksbovenin deze site vindt. Deze banner is een link naar het manifest voor internetvrijheid van de Nederlandse privacy beschermer Bits of Freedom. Het manifest is een oproep aan de in Nederland verkiesbare partijen om zaken als privacy, netneutraliteit, comunicatievrijheid en bewaarplicht op te nemen in de verkiezingsprogramma’s.
Vandaag vieren wij de vrijheid. Je internetvrijheid vier je hier.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 23 april 2024