Aan de slag met je ambities: zo groei je door op het werk

Profielfoto van Team Voys
Team Voys
18 mei 2022
Clock 9 min

Lees je onze verhalen graag? Meld je dan nu aan voor Marks nieuwsbrief vol verhalen die jou en je onderneming helpen groeien. 

Je kent het gevoel vast: dat je meer kunt en wilt doen op je werk. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je dat je blijft groeien en niet stilstaat in de rol die je hebt binnen je bedrijf? En waarom is het belangrijk om daar kritisch naar te kijken? In dit stuk ontdek je waarom doorgroeien en -leren belangrijk is en wat de mogelijkheden zijn.

Ik ben Denise en ik werk sinds februari bij Voys, hier houd ik me bezig met contentcreatie. Ik heb mijn collega’s Linda, Jeroen, Dick en Rianne gevraagd om hun lessen over persoonlijke groei op het werk te delen. Zij hebben onder andere de rollen: Job Coach, Work Organiser Coach, Hybrid Company Innovator en Study Stimulator. Ben je op zoek naar hoe je jezelf kunt ontwikkelen? Of zoek je manieren om jezelf of je collega’s te stimuleren? Lees dan gauw verder.

Waarom is doorgroeien en -leren belangrijk?

We leven in een wereld die continu verandert en het gebeurt allemaal ontzettend snel. Beweeg je niet mee? Dan sta je stil. Dit is volgens mijn collega Jeroen achteruitgang, daarom is het belangrijk om je door te ontwikkelen. Een voorbeeld: op je werk introduceren ze een nieuw computerprogramma, jij weet niet zo goed hoe dat werkt en begint achter te lopen. Voelt het alsof je niet meer mee kunt bewegen? Dan heb je wellicht net te lang stil gestaan of begin je je te vervelen.

Verveling ligt op de loer

Stilstaan kan niet alleen achteruitgang betekenen, zonder groei of nieuwe dingen leren kun je je ook gaan vervelen. Heb je weleens dat je binnen zit te werken aan iets dat je helemaal niks aan vindt, en dat je veel liever naar buiten wilt? Of dat je in plaats van werken, taken vaak uitstelt omdat je er geen zin in hebt? Dan kun je jezelf afvragen welke dingen je leuk vindt aan je werk, dit kun je ook checken door jezelf af te vragen: hoeveel energie kost deze taak mij?

Bij Voys hebben wij een tijdje aan onze collega’s gevraagd wat ze energie geeft en energie kost. Dit hebben ze beantwoordt in de vorm van een zelfreflectiedagboek. Dit is een goede manier om uit te zoeken waar je collega’s en jij goed in zijn, maar ook wat jullie leuk vinden om te doen. Als je iets doet wat je leuk vindt, ben je gelukkiger en heb je meer energie om door te groeien.

Dingen die je energie geven, zorgen er vaak voor dat je je doorontwikkelt. Als collega met de Study Stimulator-rol binnen ons bedrijf, heeft Rianne gemerkt dat collega’s zich gaan vervelen als ze stoppen met leren. Dit is iets waar je samen als team op kunt letten, maar het belangrijkste is dat je er zelf scherp op bent. Blijf jezelf uitdagen, wees nieuwsgierig en stel jezelf vragen als: wat is een mogelijke oplossing en hoe kunnen dingen beter? Zoek hiervoor doorgroeimogelijkheden binnen en buiten je bedrijf om verveling te voorkomen. Hieronder heb ik een lijst opgesteld van dingen die je kunt ondernemen om te blijven groeien.

Hoe kun je blijven groeien?

Er zijn eindeloze mogelijkheden om door te groeien, maar de volgende paar voorbeelden werken bij ons het beste. Ze zorgen ervoor dat we meer aan onze ambities denken, dat we samenwerken en elkaar steunen, prikkels blijven opzoeken en gebruikmaken van een studiebudget.

Ambitieplan en zelfreflectie

Als eerste noem ik ons ons ambitieplan, dit maken de collega’s van Voys elk jaar en daarna delen we het met elkaar in groepen. Het zorgt ervoor dat je weet waar je mee bezig gaat en waar je je op wilt focussen, niet verzuimt in je dagelijkse werkzaamheden en het helpt je met bewust worden van jezelf en je collega’s. Het belangrijkste aspect van je ambitieplan, is dat je zo een aantal meetpunten creëert die je een kickstart kunnen geven als je de verveling aan voelt komen.

Door het schrijven van je ambitieplan — en dus het vormen van meetpunten — denk je na over wat je allemaal zou willen ondernemen. Met meetpunten bedoel ik de doelen die je jezelf stelt. Een ambitieplan motiveert je om meer te doen en er meer over na te denken. Daarnaast helpt het om altijd bezig te zijn met zelfreflectie voor je persoonlijke ontwikkeling.

Een voorbeeld van een manier waarop je dit kunt doen, is journalling, dat nu best populair is. Volgens mijn collega Rianne zijn de inzichten die je verkrijgt met behulp van journalling heel belangrijk om kritisch naar jezelf te kunnen kijken, hiervoor heb je dan wel een goede mindset nodig. Je moet ook zelf aan de bel kunnen trekken als je de verveling aan voelt komen, dit kan alleen als je het op tijd in de gaten hebt.

Teamwork houdt je scherp

Wat ook helpt bij doorgroeien en scherp blijven op werk, is samenwerken met collega’s. Collega’s houden je scherp door aanmoediging en een gezonde dynamiek, die groeit als je elkaar feedback geeft — positief en negatief — en elkaar steunt.

Om elkaar scherp te houden is het belangrijk om met elkaar te blijven kletsen, hierdoor kun je nieuwe ideeën opdoen, maar kun je ook om advies vragen of advies geven. Je kunt je collega’s dan ook gelijk vragen stellen over hoe zij het zouden aanpakken en om wijsheid of kennis te delen.

Daarnaast bespreken wij onze ambitieplannen met elkaar. Dit zorgt ervoor dat je samen een band opbouwt, maar ook dat je een stok achter de deur hebt om elkaar er hierna op aan te spreken. Hieronder een quote van mijn collega Linda over de ondersteunende mogelijkheden van dingen met collega’s bespreken.

“Het is mooi dat je het ambitieplan ook met collega’s bespreekt, zodat je elkaar daarin kunt ondersteunen, aanspreken en wellicht samen kunt optrekken” – Linda

Een ander idee, iets wat mijn collega Dick heeft ervaren, is om een lesdag te organiseren buiten de organisatie, waar je als team fysiek samen naartoe gaat. Dan kun je van elkaar leren en heb je gelijk een dag waarop je samen een nieuwe skill ontwikkelt.

Blijf prikkels opzoeken

Waarom zijn prikkels belangrijk? Omdat ze je aandacht vasthouden en ervoor zorgen dat je werk spannend blijft. Maar hoe zorg je er dan voor dat je geprikkeld raakt en hoe trigger jezelf om te blijven groeien binnen je bedrijf?

Naast het kletsen met collega’s, zijn er nog een paar manieren om geprikkeld te raken. Je kunt een cursus volgen — die terugkerend is — om continu geprikkeld te worden en een herinnering te krijgen om door te blijven leren en dingen te veranderen. Daarnaast kun je naar een conferentie gaan, waar je met nieuwe dingen kennismaakt. Hier kun je vaak goed netwerken, verhalen vertellen en horen, met mensen praten en mensen ontmoeten die misschien andere ideeën hebben. Dit alleen is al een enorme trigger om nieuwe dingen uit te proberen.

Naast netwerkbijeenkomsten, zoals conferenties die worden gehouden in je vakgebied, kun je ook een stagiair begeleiden in datzelfde vakgebied. Mijn collega Dick heeft hier ervaring mee en vertelde dat het ervoor zorgt dat je meer moet nadenken over waarom je dingen doet en hoe dingen beter kunnen.

Een andere manier om prikkels op te zoeken is door een kijkje achter de schermen te nemen met een stage bij een ander bedrijf. Dit is ook ideaal voor degenen die graag praktisch leren. Deze manieren van prikkels opwekken zorgen ervoor dat je doorgroeit, maar ook dat je door wilt blijven groeien.

Het opstellen van een studiebudget

Als laatste is een studiebudget handig voor het ervaren van prikkels. Hiermee kun je een taal leren, boeken bestellen, naar een conferentie gaan, een cursus volgen en/of daarmee een skill ontwikkelen. Het studiebudget kan ook een hulpmiddel zijn om de verveling te voorkomen. Net zoals het ambitieplan, stimuleert het studiebudget je om na te denken over wat je dit jaar allemaal gaat aanpakken. Het is een manier om te zorgen dat je er over na blijft denken.

Bij Voys hebben wij een jaarlijks studiebudget, dat je zelfs twee jaar lang op kan sparen om een cursus te ondernemen of een skill te ontwikkelen. Het gebruik en inzetten van een studiebudget bij Voys zorgt ervoor dat collega’s doorgroeien. Met dit studiebudget kunnen ze achter de schermen gaan kijken bij andere organisaties en bekijken ze de wereld niet alleen door een ‘Voys bril’.

Hier volgen een paar voorbeelden van collega’s die het studiebudget hebben gebruikt. Linda heeft een cursus Praktische Coaching Vaardigheden gevolgd, Rianne volgt een HBO-studie rechten, Jeroen heeft een studie over vakinhoudelijk data en machine learning gevolgd en Dick woont vaak conferenties bij over de ontwikkelingen in IT. Daarnaast hebben we bij Voys studietijd ter beschikking. Elk jaar heeft iedere collega vijf studiedagen om iets te ondernemen, dit helpt bij de groei van collega’s maar ook met de groei van het bedrijf.

Groeiende collega’s zorgen voor een groeiend bedrijf

Wist je dat collega’s die doorleren en verder groeien, zorgen voor een groeiend bedrijf? Dit komt doordat ze elkaar steunen. Omdat er binnen een bedrijf altijd wel iets verandert, is het belangrijk dat collega’s doorgroeien.

Door het volgen van studies, opleidingen en cursussen, zorgen collega’s ervoor dat ze nieuwe informatie, kennis, kunde en ideeën de organisatie in brengen. Hierdoor groeit het bedrijf. Ambities en zelfreflectie hebben daar een enorme invloed op, omdat ze er voor zorgen dat collega’s gaan nadenken over wat ze willen leren of hoe ze willen groeien.

Het aanbieden van doorgroeimogelijkheden, zoals een studiebudget, geeft collega’s de kans om het bedrijf te helpen met groei. Alleen hebben zij niet altijd de financiële middelen om een studie te ondernemen, of prikkels op te zoeken via een conferentie. Een studiebudget is daarom een goede oplossing.

Jij ziet als beste wat er veranderd moet worden

Wij hebben geleerd dat het belangrijk is om door te blijven groeien en dat er meerdere manieren zijn om dit te doen, in dit stuk heb ik er een paar genoemd. Met zelfreflectie en een ambitieplan, teamwork, het blijven opzoeken van prikkels en een studiebudget die je de mogelijkheid geeft om jezelf te ontwikkelen, kun je blijven groeien. Er zijn natuurlijk veel meer andere opties, maar dit past bij ons het beste.

Iedereen is uniek en heeft iets anders nodig, daarom heeft iedereen een individuele manier van groeien nodig. Dit betekent dat je naar jezelf moet kijken naar hoe het gaat en wat beter kan. Daarnaast helpt het om om je heen te blijven kijken, naar wat andere collega’s aan het doen zijn en hoe ze bij andere bedrijven dingen aanpakken. Maar kijk vooral ook naar de rest van de wereld. Blijf doen. En praat over groei.

Dit is deel één van een tweedelige serie over persoonlijke groei op het werk, in mijn volgende blog heb ik het over feedback en fouten maken. Stay tuned.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Informatie delen met collega’s: 5 tips voor ijzersterke interne communicatie

Van 21 juni 2024

Informatie delen met collega’s: 5 tips voor ijzersterke interne communicatie

Lees verder Arrow right
Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Lees verder Arrow right