Mijn camera & ik

Het woord "camera" hoeft maar te vallen en mijn oren spitsen. Ik vind het erg mooi om te fotograferen. Tijdens mijn drie maanden remote werken in Zuid Afrika ben ik van plan om flink SD-kaartjes vol te schieten. Maar welke camera koop ik? En welke lenzen heb ik nodig?

auteursafbeelding
Mark Vletter
7 januari 2018 Clock 8 min

Het woord “camera” hoeft maar te vallen en mijn oren spitsen. Ik vind het erg mooi om te fotograferen. Tijdens mijn drie maanden remote werken in Zuid Afrika ben ik van plan om weer flink wat SD-kaartjes vol te schieten.

In mijn blog over de 28 dingen die je mee móét nemen wanneer je remote gaat werken moest ik me inhouden om niet teveel uit te wijden over puntje 22: mijn camera. Toch kan ik de verleiding niet weerstaan om dit nog wat toe te lichten. Er zijn ontzettend veel opties qua camera’s en lenzen. Dit zijn mijn ontdekkingen tijdens mijn zoektocht.

Van full frame tot mirrorless

Als je serieus foto’s wilt gaan maken heb je drie opties:

  1. Full frame digitale spiegelreflexcamera (dSLR’s): Zwaar, groot en duur.
  2. dSLR’s met een crop sensor: Iets lichter, iets kleiner, van betaalbaar tot redelijk aan de prijs
  3. Mirrorless (systeem)camera’s: Vaak wat lichter, van betaalbaar tot zeer aan de prijs.

Ik heb gekozen voor de eerste optie, en wel een Canon full-frame camera, omdat hier veel lenzen op passen. Deze lenzen zijn ook nog eens voor een prima prijs te verkrijgen (ook tweedehands).

Let er wel op dat op elk type camera een andere mount zit, waardoor er andere typen lenzen op passen. De lenzen zijn (soms met adapters) wel te gebruiken op de andere modellen.

1. Full frame dSLR’s, voor de volledige ervaring

De kwaliteit van de foto gaat voor mij boven de portabiliteit. Ik had geluk: onze foto- en videograaf Wouter wilde voor zijn filmwerk toch echt de Canon 5D Mark IV en zo was er een Mark III over. Een prachtige stap voorwaarts voor mij als Canon 70D schieter.

Als ik op dit moment echter een full frame camera zou moeten kopen dan zou dat zonder twijfel de Canon 6D mark II zijn. Een klapscherm, geweldige specificaties en full frame voor maar liefst € 2000,-. Zijn grote broer, de 5D Mark IV kost het dubbele, is 125g zwaarder, heeft geen klapscherm en schiet minder foto’s op één accu.

2. Crop camera, voor de serieuze amateur

In de crop categorie kom je al snel uit bij de Canon 80D. Voor deze camera betaal je op dit moment iets minder dan € 1000,-. Het alternatief is de 77D. Deze is alleen minder goed bestand tegen de regen en heeft geen headphone jack. Met een headphone jack kun je controleren of je geluid goed is meegekomen in een video. Ook doet de 77D het minder lang op één accu. Hij is wél 190 gram lichter dan de 730g wegende 80D. Voor de 77D betaal je op dit moment € 700,-

3. Systeemcamera, voor gemak en de toekomst

Mirrorless heeft wat mij betreft de toekomst. De techniek ontwikkelt zich razendsnel door en zal de dSLR met de tijd passeren. Als we voor mirrorless gaan dan kom je uit bij de Canon M5. Deze koop je voor € 850,-. Ten opzichte van de 80D is hij lichter, maar qua batterij en autofocus lever je in. Voor de professionele fotograaf is het aanbod lenzen bij Canon op dit moment nog te beperkt om de overstap te maken naar deze systeemcamera. Die fotograaf moet daarmee eigenlijk een overstap naar een ander merk maken.

De Sony A6000 is een leuke optie en met een bedrag van iets meer dan € 500,- een goede instapcamera. De Sony Alpha 7 is een mooie full frame camera voor minder dan € 900,-. Tot slot is de Sony Alpha A7R III een beest van een camera met een bijpassende beestachtige prijs ad € 3.499,-. Tussen de Alpha 7 en A7R III vind je overigens nog veel prima Sony systeemcamera.

Een mirrorless camera die ik ook nog wil noemen is er de Fujifilm X-T2. De prijs kwaliteit is buitengewoon goed. Het aantal third party lenzen -waar ben je Sigma- en adapters is bij Fujifilm echter minder dan bij Sony. Aangezien je niet alleen een camera koopt, maar je je vooral inkoopt in een ecosysteem zou ik bij mirrorless gaan voor Sony.

De beste camera voor de beginnende fotograaf

Weet je nog niet of fotografie iets voor je is en wil je niet teveel betalen? Duik dan eens in de tweedehands markt. Voor ongeveer € 600,- heb je een tweedehands Canon 5D Mark II of Canon 70D. Voor € 120,- heb je een lens voor je Mark II, zoals de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Voor € 200,- draai je een tweedehands SIGMA 17-50MM F/2.8 lens op je 70D. Zo heb je voor € 720,- tot € 800,- een geweldige combinatie waarmee je wel even vooruit kunt. Als je kiest voor een tweedehands 70D dan kun je zelfs video’s maken. Mijn Sony kennis is te beperkt om daar iets te kunnen zeggen over de tweedehands markt.

Een camera zonder lens is als een auto zonder wielen

Ik hou van prime lenzen. Dit zijn lenzen waarmee je niet kunt zoomen. Je krijgt met deze lenzen veel kwaliteit voor je euro’s. Het is belangrijk dat je lens een groot diafragma heeft. De diafragma wordt aangeduid met een F-waarde. Hoe lager deze waarde hoe meer licht er in de lens kan komen, en hoe scherper je foto’s wanneer er weinig omgevingslicht is. Dus welke lenzen neem je mee?

Full frame lenzen (EF)

Straatfotografie

Doordat je met prime lenzen niet kunt zoomen moet je van tevoren kiezen hoeveel omgeving je op een foto wilt vastleggen. Voor straatfotografie vind ik persoonlijk een 50mm-lens (Canon EF 50mm f/1.8 STM) te “dichtbij”. De meeste straatfotografen gebruiken een 35mm lens, die het meest overeenkomt met het natuurlijke gezichtsveld. Helaas hebben de 35mm-lenzen van Canon een flink prijskaartje. Daarom heb ik een keuze gemaakt tussen de veel betaalbaarder 30mm- of 40mm-lens. Uiteindelijk heb ik voor € 150,- een tweedehands 40mm-lens op de kop getikt. Deze lens heeft een aanzienlijk hogere f-waarde dan de 50mm van 2.8 en daarmee is hij vooral goed voor straatfotografie. Een andere -zeer goede- optie was de Sigma 30mm F/1.4 ART (nieuwprijs: € 469,-). Deze heeft een lekkere lage f-waarde. Ik heb deze niet gekocht omdat ik geen tweedehandsje kon vinden. En om hem nou nieuw aan te schaffen is ook zo wat.

Portretfotografie

Voor portretfotografie of schieten bij weinig licht is 50mm ideaal. Omdat deze lens zo populair is vind je hem nagenoeg niet tweedehands. Een nieuwe kost je ongeveer € 120,-.

Sneaky fotografie

Soms maak je het liefst ongemerkt foto’s. Bijvoorbeeld van collega’s die aan het werk zijn, bijeenkomsten waar mensen wat met elkaar in gesprek zijn of op feestjes. Op deze momenten vind ik een 85mm-lens heel fijn, zoals bijvoorbeeld de Canon EF 85mm f/1.8 USM. Deze kun je ook prima voor portretten gebruiken: je moet dan wel wat verder weg gaan staan. Verder geeft deze lens hele mooie – bokeh – achtergronden. Deze lens kocht ik tweedehands voor € 210,-.

Landschappen

Als je foto’s wilt maken van landschappen dan is een lens van 20mm (of minder) handig. De Canon EF 20mm F/2.8 USM (€ 479,-) is dan een prima koop voor een full frame camera. De aanschaf van deze lens heb ik achterwege gelaten.

Ka-ching!

In totaal heb je dan voor € 480,- (€ 677,- nieuw) een set prachtige lenzen die je een bewuste fotograaf maken. Ter vergelijking: de zoomlens die hier qua f-waarde en bereik een beetje bij in de buurt komt (Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM) kost je € 1.879,-. Dat is bijna het drievoudige!

Daarbij komt dat twee van de lenzen een STM motor hebben, dat zorgt voor een stil en vloeiend scherpgesteld beeld. Dit is vooral handig bij het maken van video. Verder hebben twee lenzen een diafragma van f1.8, wat ideaal is bij weinig licht. Qua formaat in de tas maakt het meedragen van meerdere lenzen weinig uit. Prime lenzen zijn namelijk vaak kleiner en lichter dan zoomlenzen. Op de camera zelf maakt dit lichte gewicht ten opzichte van de zoomlens wel een groot en zeer prettig verschil.

Het verschil tussen een 40mm, 50mm en 85 mm prime lens. Zie ook het verschil in in scherpte diepte en bokeh.

Crop lenzen (EF-S)

Heb je geen full frame camera dan kijk je naar de EF-S lenzen. Deze lenzen zijn voor full frame camera’s maar zijn ook te gebruiken op je crop camera. Je moet alleen wel de brandpuntsafstand die vermeld staat op je lens vermenigvuldigen met 1.6. Een 50mm (Canon EF 50mm f/1.8 STM) wordt dan dus een 80mm lens. Daarmee is het nog steeds een prima koop. De Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM (€ 339,-) is dan een mooie aanvulling op je collectie, gezien zijn mm range.

Mirrorless lenzen (EF-M)

Kies je voor de mirrorless EOS M, koop dan de Canon Mount Adapter EF – EOS M (€ 119,-). Ja, het maakt je camera iets groter, maar het geeft je veel meer mogelijkheden qua lenzen. Je kunt dan namelijk zowel EF als EF-S lenzen gebruiken. Ook bij de EOS M geldt de 1.6 factor voor de brandpuntsafstand als je EF lenzen gebruikt.

Als je de prijs van de mount optelt bij de prijs van de body dan is de camera net zo duur als de 80D. Het totale gewicht van deze samenstelling is 537g (427g voor de camera + 110g voor de mount). Dit is net zo zwaar als de 77D, die een stuk goedkoper is. Dan kun je je afvragen of je niet beter voor die camera’s kunt gaan of eens bij Sony moet gaan shoppen. Zij hebben een breed scale aan camera’s en in tegenstelling tot Canon kun je de APS-C lenzen -van de instap modellen- wel gebruiken op een full frame camera’s. Het aanbod E lenzen blijft ten opzichte van het FE lenzenaabod echter beperkt bij Sony.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 4 april 2024

De prijs van vooruitgang in AR en VR: de donkere schaduw van de Apple Vision Pro

Van 18 maart 2024

De voordelen van automatische gesprekssamenvatting voor jouw klantenservice