De draak die werkkostenregeling heet

auteursafbeelding
Mark Vletter
30 oktober 2014 Clock 3 min

Goed werkgeverschap

Een goede werkgever creëert een omgeving waarin collega’s gezond en ontspannen kunnen werken. Bij Voys betekent dit dat we onder andere veel aandacht besteden aan de inrichting van onze kantoren: van verlichting tot werkplek tot het creëren van plekken voor ontspanning. Ook verzorgen we dagelijks een gezonde lunch voor onze collega’s en stimuleren we het sporten en bewegen. Dat doen we door collega’s gratis te laten sporten in de nabijgelegen sportschool en door bepaalde wedstrijden en sportteams van collega’s te sponsoren.

Dit alles behoort in mijn optiek tot het bij wet verplichte (Artikel 7:611) goed werkgeverschap. Met resultaat: het ziekteverzuim bij Voys is tot nu toe 1,2%… Maar toen kwam de werkkostenregeling.

Werkkostenregeling is niet gemaakt voor MKB

En dat is schandalig

De werkkostenregeling is een typisch gevalletje ‘ambtenarenregeling’. Deze ambtenaren zijn voor het gemak even vergeten dat 99% van de Nederlandse bedrijven minder dan 250 medewerkers telt en dat merk je.

Feesten als jubilea en Sinterklaas vallen buiten de regeling, mits gehouden in de bedrijfskantine. Welk bedrijf met tien medewerkers heeft een bedrijfskantine? Hetzelfde geldt voor fitness: dit valt buiten de regeling, mits beoefend in de bedrijfsfitness. Een gemiddelde MKB-er heeft hier niet eens ruimte voor, laat staan voor de douche die ervoor moet zorgen dat de sfeer op kantoor na het sporten ook nog een beetje draaglijk blijft. Gelukkig valt een massagestoel op kantoor ook buiten de regeling, mits opgenomen in het Arboplan: iets dat pas extern getoetst hoeft te worden vanaf 25 medewerkers.

MKB betekent Midden & Klein Bedrijf, mensen. Het Weekblad voor Fiscaal Recht kwam met een artikel over dit onderwerp, met de treffende titel: “Knutselen aan een lelijk eendje maakt nog niet een mooie zwaan”.

Wat mag je vergoeden?

“Maaltijden, kerstpakketten of een fiets mag je vergoeden”, aldus de Rijksoverheid op haar website. Dat mag in 2015 tot 1,2% van het fiscaal loon (Bruto loon + bijdrage zorgverzekeringswet). Stel dat het fiscale loon € 3.000,- bruto per maand is. Dan hebben we het over € 432,- per jaar dat binnen de regeling valt.

Kom je buiten de 1,2% dan mag de werkgever daar 80% (!) belasting over betalen.

Een rekensommetje

Een klein rekensommetje voor het betalen van de lunch door de werkgever. De overheid hanteert een bedrag van € 3,15 als een logisch bedrag per maaltijd. Werk je fulltime, dan werk je in 2014 precies 232 dagen. € 730,80 – € 432) * 80% + € 730,80 = € 969,84 voor het betalen van de lunch voor medewerkers. Daar komt bij dat je een heleboel zaken per definitie niet mag vergoeden, waardoor deze zaken standaard in de 80% regeling vallen.

Wat mag je allemaal niet vergoeden?

Kinderopvang, sporten, sportkleding, bedrijfsfeesten buiten je kantine, afscheid van een collega en het inrichten van een thuiswerkplek die ook privé wordt gebruikt. Het zijn een aantal voorbeelden van zaken die niet binnen de regelgeving vallen. Ook tegemoetkomen in de stijgende kosten voor kinderopvang valt buiten de regeling.

Nederland, haal je kop uit het zand

Nederland daalde in 2013 op de lijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Gelukkige en gezonde medewerkers zijn mijns inziens cruciaal voor BV Nederland, maar de overheid wil ze niet. Die wil de hoge kosten van ziekteverzuim – ongeveer 10 miljard in 2011 – betalen, die zo’n 4% van de totale loonkosten waren in dat jaar. Ik herhaal het ziekteverzuim van Voys nog even: 1,2%.

voys fiets werkkostenregeling

Wat kun je als werkgever doen?

Nu zijn we bij Voys niet voor één gat te vangen en daarom hebben we twee dingen gedaan. Eén van de zaken is de Voys fiets. Een fiets van Voys, in bruikleen door de collega’s. Voor het sporten willen we Sportvereniging Mediacentrale oprichten. De teams binnen de sportvereniging kunnen zelf zoeken naar sponsoren en wellicht vinden ze die bij Voys. Ik kan je vertellen dat de sponsor Voys niet alleen het sporten en de sportkleding, maar ook gezond eten zeer belangrijk vindt. Samen met de juristen van Légalité en de fiscalisten van Hamelwerth onderzoeken we op dit moment de mogelijkheden. Wordt vervolgd!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 22 mei 2024

Belasting en internationalisering: deze fout maakten wij (en zo voorkom jij hem)