Zo’n twee maanden geleden heeft softwarebedrijf Ubuntu geprobeerd om een recordbedrag van 32 miljoen dollar te “crowdfunden“. Hun doel: het maken van een mobiele telefoon met waanzinnige specificaties. Voys was trots funder. De telefoon zou zo krachtig worden dat de vergelijking met een instapcomputer niet zou misstaan. En daar was een reden voor. De mobiele telefoon, die Ubuntu Edge ging heten, was niet alleen een telefoon; het zou tegelijkertijd je computer zijn.
In de praktijk zou het als volgt werken: je komt op je werk, koppelt je telefoon aan een externe monitor, toetsenbord en muis en de telefoon zou gebruikt kunnen worden als een normale computer. Koppel hem los en je hebt weer een telefoon. Helaas heeft Ubuntu haar target niet gehaald; ze bleven steken rond 12 miljoen dollar. De missie was wél duidelijk; zeg gedag tegen de laptop en desktop! En deze visie wordt gedeeld.
Korte video die uitlegt hoe Ubuntu voor Android zal werken
Android is het besturingssysteem van veel smartphones. Android wordt ontwikkeld door Google en dit bedrijf heeft naast een besturingssysteem voor smartphones ook een besturingssysteem voor computers, Chrome OS genoemd. Chrome OS is eigenlijk niet meer dan een besturingssysteem dat bestaat uit een browser. Alle programma’s die je gebruikt draaien binnen die browser. De stap om de twee systemen te integreren zou klein zijn. Ook de grootste concurrent van Android, Apple’s iOS, laat ondertussen haar richting zien.
Tim Cook, CEO van Apple, liet bij de lancering van de iPhone 5S heel duidelijk weten dat:
Volgens Cringely is iOS op desktop daarmee dichtbij. Ik ken mensen die hun PC/Laptop gedag hebben gezegd en alleen nog maar werken met hun iPad. Inmiddels is er zelfs al een boek verschenen over werken met alleen maar een iPad .
Een aantal andere relevante trends zijn ook niet onbelangrijk. Zo krijgen steeds meer apparaten WiDi ondersteuning, waarmee je beeld van een telefoon of PC draadloos naar bijvoorbeeld je tv kunt sturen. De nieuwe processoren van Intel zorgen voor laptops die veel minder vragen van de accu. Meer dan acht uur werken zonder opladen is tegenwoordig werkelijkheid. Steeds meer mobiele telefoons kun je draadloos opladen via Qi.
Virtual Reality is met onder andere de Oculus Rift bezig met een serieuze comeback. Daarnaast komt Google Glass eraan en geven zaken als de Leap Motion, Haptix en het zojuist door Google overgenomen Flutter een beeld van een alternatieve manier van het bedienen van computersystemen.
De desktop en laptop worden steeds minder populair en de prognoses zien er voor smartphones en tablets veel gunstiger uit. 4G internet gaat ervoor zorgen dat we altijd en overal beschikken over breedband internet.
Ik denk dat de visie van Ubuntu een heel accurate weergave van de nabije toekomst geeft. Google Glass en vooral de Oculus Rift laten ons nog wat verder in de toekomst kijken. Virtueel vergaderen wordt heel echt en ‘eropuit’ gaan kan een nieuw begrip worden. En als je dan echt verder kijkt… waarom een extern apparaat als je het brein direct kunt aanspreken?!
De grote vraag is welke impact bovenstaande gaat hebben op jouw bedrijf. Microsoft was ooit marktleider op het gebied van smartphones. De naam van het bedrijf komt eerder in dit artikel niet voor. Zit je organisatie in de (internet)techniek? Zorg dan dat je de partij bent die de revolutie leidt. Lees je dit als gebruiker van de techniek? Test nieuwe technologie en experimenteer. Daarmee voorkom je dat je bedrijf het lot van partijen als Polaroid en Kodak gaat delen.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzicht