De werkplek van de toekomst

auteursafbeelding
Mark Vletter
3 oktober 2013 Clock 3 min
Image placeholder

Zo’n twee maanden geleden heeft softwarebedrijf Ubuntu geprobeerd om een recordbedrag van 32 miljoen dollar te “crowdfunden“. Hun doel: het maken van een mobiele telefoon met waanzinnige specificaties. Voys was trots funder. De telefoon zou zo krachtig worden dat de vergelijking met een instapcomputer niet zou misstaan. En daar was een reden voor. De mobiele telefoon, die Ubuntu Edge ging heten, was niet alleen een telefoon; het zou tegelijkertijd je computer zijn.

Ubuntu-on-phones

Hoe het werkt

In de praktijk zou het als volgt werken: je komt op je werk, koppelt je telefoon aan een externe monitor, toetsenbord en muis en de telefoon zou gebruikt kunnen worden als een normale computer. Koppel hem los en je hebt weer een telefoon. Helaas heeft Ubuntu haar target niet gehaald; ze bleven steken rond 12 miljoen dollar. De missie was wél duidelijk; zeg gedag tegen de laptop en desktop! En deze visie wordt gedeeld.

Korte video die uitlegt hoe Ubuntu voor Android zal werken

Wat doen Google en Apple?

Android

Android is het besturingssysteem van veel smartphones. Android wordt ontwikkeld door Google en dit bedrijf heeft naast een besturingssysteem voor smartphones ook een besturingssysteem voor computers, Chrome OS genoemd. Chrome OS is eigenlijk niet meer dan een besturingssysteem dat bestaat uit een browser. Alle programma’s die je gebruikt draaien binnen die browser. De stap om de twee systemen te integreren zou klein zijn. Ook de grootste concurrent van Android, Apple’s iOS, laat ondertussen haar richting zien.

Apple

Tim Cook, CEO van Apple, liet bij de lancering van de iPhone 5S heel duidelijk weten dat:

  1. De iPhone 5S een ‘workstation-class 64-bit processor’ heeft.
  2. iWork (de verzamelnaam voor de Word-, Excel- en Powerpointtegenhangers van Apple) gratis is geworden.
  3. iOS 7 bluetooth toetsenborden en muizen ondersteunt.
  4. iOS 7 een veel betere ondersteuning heeft voor multitasking, waarbij applicaties nu op de achtergrond mogen draaien.

Volgens Cringely is iOS op desktop daarmee dichtbij. Ik ken mensen die hun PC/Laptop gedag hebben gezegd en alleen nog maar werken met hun iPad. Inmiddels is er zelfs al een boek verschenen over werken met alleen maar een iPad .

Draadloze schermen, lange accuduur en draadloos laden

Een aantal andere relevante trends zijn ook niet onbelangrijk. Zo krijgen steeds meer apparaten WiDi ondersteuning, waarmee je beeld van een telefoon of PC draadloos naar bijvoorbeeld je tv kunt sturen. De nieuwe processoren van Intel zorgen voor laptops die veel minder vragen van de accu. Meer dan acht uur werken zonder opladen is tegenwoordig werkelijkheid. Steeds meer mobiele telefoons kun je draadloos opladen via Qi.

Alternatieven voor je computerscherm, muis en toetsenbord

Virtual Reality is met onder andere de Oculus Rift bezig met een serieuze comeback. Daarnaast komt Google Glass eraan en geven zaken als de Leap Motion, Haptix en het zojuist door Google overgenomen Flutter een beeld van een alternatieve manier van het bedienen van computersystemen.

Computerverkopen en smartphone verkopen omhoog en altijd breedband internet

De desktop en laptop worden steeds minder populair en de prognoses zien er voor smartphones en tablets veel gunstiger uit. 4G internet gaat ervoor zorgen dat we altijd en overal beschikken over breedband internet.

Toekomst kijken, dichtbij en ver weg

Ik denk dat de visie van Ubuntu een heel accurate weergave van de nabije toekomst geeft. Google Glass en vooral de Oculus Rift laten ons nog wat verder in de toekomst kijken. Virtueel vergaderen wordt heel echt en ‘eropuit’ gaan kan een nieuw begrip worden. En als je dan echt verder kijkt… waarom een extern apparaat als je het brein direct kunt aanspreken?!

Ben je hier klaar voor?

De grote vraag is welke impact bovenstaande gaat hebben op jouw bedrijf. Microsoft was ooit marktleider op het gebied van smartphones. De naam van het bedrijf komt eerder in dit artikel niet voor. Zit je organisatie in de (internet)techniek? Zorg dan dat je de partij bent die de revolutie leidt. Lees je dit als gebruiker van de techniek? Test nieuwe technologie en experimenteer. Daarmee voorkom je dat je bedrijf het lot van partijen als Polaroid en Kodak gaat delen.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 4 april 2024

De prijs van vooruitgang in AR en VR: de donkere schaduw van de Apple Vision Pro

starlink internet satelliet netwerk elon musk voip

Van 27 juli 2021

Overal internet met Starlink van Elon Musk: de 13 belangrijkste vragen (en antwoorden!) op een rij