Dit zijn de beste noise cancelling koptelefoons voor op het werk

Profielfoto van Wouter Brem
Wouter Brem
16 juli 2020
Clock 10 min

Al jaren test hij draadloze oordopjes en koptelefoons voor kleine en grotere budgetten. In deze blog onderzoekt Bart Breij wat de allerbeste noise cancelling koptelefoon is voor op het werk.

Op Barts website Scarbir.com en op medium.com/@scarbir staan meer dan 200 reviews van oordopjes en koptelefoons. Zijn lezers geven aan dat ze goede noise cancelling het belangrijkst vinden bij een koptelefoon voor op het werk. Daarom is dat het belangrijkste uitgangspunt bij deze test. Verder let Bart op draagcomfort, geluids- en belkwaliteit, voor zowel gewoon bellen als videobellen, wat we sinds coronatijd steeds meer doen.

Op naar de review. Bart, the floor is yours!

De deelnemers

Dit zijn de vier deelnemers aan deze test:

  • De Bose 700, voor ongeveer 350 euro
  • De Sony WH-1000XM3, tussen de 250 en 350 euro
  • Een belspecialiteit: de Plantronics Voyager 8200, rond de 300 euro
  • En een model dat ik al een lange tijd aanraad aan iedereen die minder geld wil uitgeven aan een koptelefoon: de OneAudio A9, voor zo’n 80 euro

Ronde 1: comfort en bediening

De headphones in dit vergelijk hebben zoveel functies en instellingen, dat je voor allemaal wel een handleiding nodig hebt.

De uitzondering is de OneAudio A9. Die heeft rechts knoppen voor aan- en uitzetten, afspelen en volume bedienen. Links zet je de noise cancelling aan of uit. Heel eenvoudig. De kussens zijn redelijk comfortabel en in het midden van de hoofdband is een verzachting voor meer draagcomfort. Je kan hem een hele dag dragen, maar dat voel je dan wel echt aan je oren en boven op je hoofd.

De Plantronics Voyager 8200 is gemaakt van zachtere materialen en heeft dikkere oorkussens, maar toch voel je hem wel echt stevig op je hoofd zitten. Zeker als je hem langer draagt of als je een bril hebt, kan-ie minder comfortabel worden. Qua knoppen is het een oerwoud aan de linkerkant: een schuifje voor de noise cancelling, de bedieningsknoppen en zelfs een draaischijf voor volume. Aan de rechterkant vind je een schuifje voor aan- en uitzetten, het verbinden met een of meerdere apparaten en zelfs een muteknop, handig!

Op de muteknop na, vind je dezelfde functies bij de Bose 700. Maar deze voelt in verhouding wat meer sci-fi. Links schakel je tussen noise cancelling in door jou gewenste standen en de ambient mode waarmee je omgevingsgeluid hoort. Rechts kan je de stemassistent activeren en pairen met apparaten. En de muziekbediening dan? Dat doe je met swipes op de rechter oorschelp. Die swipes werken subliem, al kan je muziek soms nét wat harder zetten dan de bedoeling was. Even wennen dus.

De Bose heeft net als de Plantronics multipoint: je kan hem tegelijk met meerdere apparaten verbinden, zoals je laptop en telefoon, en de headphone schakelt eenvoudig tussen die apparaten. Een geweldige functie. Bij de Plantronics hoor je voortdurend welk apparaat afspeelt, die stemcommando’s kosten wat tijd en het duurt even voordat de playknop ook daadwerkelijk iets doet op je telefoon. Bij de Bose gaat het sneller. Druk je op pauze in een video op de laptop, en daarna op play op je telefoon, dan gaat het bijna altijd goed. Die ene keer dat het niet goed gaat, schakel je vanuit je telefoonapp.

Het comfort van de Bose is prima. Hij heeft niet de dikste kussens, en uiteindelijk worden je oren wel warm na lang dragen. De koptelefoon drukt niet te veel en zit vrij stevig, maar voelt toch licht op je hoofd.

Bij de Sony WH-1000XM3 worden je oren misschien nog net iets warmer, maar ook die zit licht en stevig en kan je gerust uren achter elkaar dragen. Ook hier laat de muziek zich ronduit eenvoudig bedienen met swipes op de rechter oorschelp. Bij de knoppen vind je beschrijvingen zodat je altijd weet en onthoudt wat ze doen. Maar schakelen tussen de noise cancelling en de ambient mode, die geluid uit je omgeving doorlaat, duurt door de stemcommando’s van de headphone wel lang. Als je apparaten hebt die NFC ondersteunen, kan je schakelen tussen apparaten door de zijkant van de Sony op dat apparaat te leggen. Toch gaat dit niet zo vlekkeloos als bij de Bose en Plantronics, en het werkt ook lang niet op alle apparaten. Bijvoorbeeld niet op iPhones.

Voor de eenvoudige bediening krijgt de OneAudio A9 een punt, op gebied van comfort winnen de Bose en Sony.

OneAudio A9

Ronde 2: active noise cancelling

We beginnen deze ronde met de geroemde noise cancelling van de Bose 700. En ja, wat is-ie goed. De Bose haalt op een heel snelle, maar natuurlijke manier het geluid uit je omgeving, totdat je eigenlijk niks meer hoort. Zelfs lawaaiige werkzaamheden om je heen verdwijnen bijna helemaal, of je nou heel zacht muziek speelt, of helemaal niet. Met een knop op de headphone links zet je de ambient mode aan om personen om je heen weer even te horen, en die heb je echt nodig als iemand tegen je praat.

Ook de active noise cancelling van de Sony WH-1000XM3 is spectaculair. De Sony ‘zuigt’ je omgevingsgeluid weg. Hij dempt lawaai fantastisch en alleen als je er echt op let en wisselt tussen de koptelefoons, merk je dat de Bose nóg effectiever werkt. De Sony dempt het geluid bovendien met een wat hoorbaardere white noise, terwijl de Bose je zelfs zonder dat geluid laat werken. Wil iemand naast je met je praten, zet dan de ambient mode aan, anders hoor je die persoon maar lastig.

De noise cancelling van de Plantronics Voyager 8200 is niet om over naar huis te schrijven. De koptelefoon dempt omgevingsgeluid wel wat, maar als er in de buurt van je werkplek een grasmaaier rijdt, dan hoor je die echt nog wel. Op sommige momenten ga je zelfs aan het knopje zitten om te kijken of de noise cancelling überhaupt aan staat. De donkerste tonen uit je omgeving worden weggehaald, maar daar blijft het wel bij.

Nee, dan de OneAudio A9. Als je een goedkope, goede active noise cancelling headphone zoekt, is dit echt een uitstekende keuze. Zet de knop om en je hoort drie tikjes, daarna verdwijnt het geluid uit je omgeving bijna volledig. Je hoort wat meer compenserend white noise dan bij de Sony en Bose, en stemmen direct naast en voor je zijn nog hoorbaar, maar ook zonder muziek luisteren, werkt de demping voortreffelijk. Bovendien is het de enige headphone waarvan je de ANC aan kan zetten, zonder de rest van de headphone aan te zetten. Handig.

Punten voor de Bose, de Sony en de OneAudio.

Sony WH-1000XM3

Ronde 3: geluidskwaliteit

De Sony WH-1000XM3 werd door veel reviewers uitgeroepen als dé active noise cancelling headphone met de beste muziekkwaliteit. Anno 2020 vind ik die vlieger absoluut niet meer opgaan.

De Sony klinkt lekker warm en smooth, maar ook wat donker. Midden- en hoge tonen worden onderdrukt en daardoor klinkt muziek een beetje levenloos. Via de uitstekende app kan je wel de bas lekker hard zetten, maar juist de bas is eigenlijk altijd wel goed. De instelling Levendig zorgt ervoor dat je meer hoge tonen hoort, maar vocalen klinken dan weer snel vlak en blikkerig. Goed voor achtergrondgeluid, minder voor actief luisteren.

De budgetversie OneAudio A9 klinkt dan een stuk levendiger. Hij heeft meer body in de middentonen en ook hoge noten als vrouwelijke vocalen, violen en bekkens krijgen meer nadruk. Dat is ook meteen een beetje een nadeel. Zo kunnen bekkens bij vlagen wat scherp klinken, en ook hoor je sibilance, een duidelijk aanwezige sisklank bij stemmen. Op lagere volumes gaat alles goed en wat je krijgt voor dit geld is indrukwekkend.

De Plantronics Voyager 8200 heeft een fijn, warm en bassig geluid. Het is levendiger dan de Sony, maar niet zo wild als de OneAudio. Eigenlijk klinken alle genres er wel goed op, verwacht alleen niet de grootste hoeveelheid details. Met name de ruimtelijkheid van het geluid haalt het niet bij de concurrenten: geluiden en instrumenten komen vooral van links en rechts van je, waar je ze bij de andere headphones meer om je heen hoort. Toch: ga je lekker op dancemuziek of rock, dan kan dit weleens de beste keuze zijn.

De Bose 700 ten slotte, is voor mij de sweet spot. Als je een kritische luisteraar bent, kan je opmerken dat de plaatsing van instrumenten en geluiden wat gemaakt voelt, maar Bose doet iets waardoor muziek altijd lekker smooth en relaxt klinkt. Dat komt vooral door de ontspannen bas. Het geluid is soms wat donker, maar wel een stuk warmer dan de Sony en zowel instrumenten als vocalen klinken vol en natuurlijk. Het is een ontzettend fijne metgezel om een hele dag op het werk naar te luisteren, maar zet hem zeker bij singersongwritermuziek ook gerust lekker hard. In rustige muziekgenres blinkt hij uit.

Muziek luisteren is met al deze headphones beslist geen straf. Tegelijkertijd kunnen veel goedkopere draadloze oordopjes wel gedetailleerder klinken. Een punt voor het energieke geluid van de Plantronics en het gebalanceerde, ronduit prettige geluid van de Bose.

De Bose 700

Ronde 4: belkwaliteit

Dan de andere geluidskwaliteit, de kwaliteit van het bellen. Of je nu belt met een telefoon of via video, het geluid moet wel goed zijn. Het gaat om je verstaanbaarheid vooral, maar ook om hoe anderen op de lijn klinken.

We beginnen met de Sony WH-1000XM3 en dan merk ik dat anderen heel natuurlijk klinken. Er zit een mooi stemgeluid in anderen en volgens mij heb ik dat zelf voor mijn gesprekspartner ook. Daarnaast wordt het omgevingsgeluid goed weggefilterd. Dat geldt niet alleen voor mezelf, maar ook voor de anderen in het gesprek, die horen het lawaai bij mij op de achtergrond niet. Kortom: de Sony levert wat betreft belkwaliteit goed werk.

De Bose 700, die is ook erg fijn om mee te bellen. De koptelefoon lijkt op de Sony, maar net als bij het muziekkwaliteitverschil, merk je dat de Bose wat meer midden- en hoge tonen doorgeeft. Hierdoor klinken stemmen nog natuurlijker.

Dan gaan we naar de Plantronics Voyager 8200. Plantronics is een merk dat zich specialiseert in bellen. Het is niets voor niets een geroemd merk, en een geliefd merk bij helpdesks en callcenters. Met deze koptelefoon kan je echt overal bellen. Zelfs als je op de fiets zit met wind tegen, dan nog ben je behoorlijk verstaanbaar. Echt imposant.

Ten slotte, de OneAudio A9, dan merk je het verschil in budget wel echt. Deze koptelefoon heeft geen belstand en microfoonoptimalisatie, zoals de andere deelnemers aan de test dat wel hebben. Bellen kan, maar dan moet er geen geluid in je omgeving zijn. Praat er iemand bij je op de achtergrond? Dan is deze persoon mogelijk net zo goed te verstaan als jijzelf. Dan wordt bellen met deze headphones al vrij snel onwenselijk.

In deze ronde is de Plantronics de absolute winnaar. Maar ook de Sony en Bose verdienen punten.

De Plantronics Voyager 8200

Ronde 5: de winnaar

Concluderend: het zijn vier uitstekende active noise cancelling koptelefoons. Maar ik ga er drie in het bijzonder uitlichten. Als eerste de OneAudio A9 die voor zo’n 80 euro echt uitstekende noise cancelling levert. Mag of hoeft het van jou niet zoveel te kosten? Bespaar je dan het geld en ga voor deze budgetoptie. Maar je levert wel in op belkwaliteit.

Is belkwaliteit juist het belangrijkst voor jou en wil je overal kunnen bellen omdat je de hele dag in meetings zit? Ga dan voor de Plantronics Voyager 8200. Hiermee kan je overal bellen, het is werkelijk indrukwekkend.

Maar, kijkend naar het totale plaatje en de beste noise cancelling, het beste comfort en uitstekende belkwaliteit en goede bediening, dan komt de Bose 700 als winnaar uit de bus. Met zo’n 350 euro is het de duurste deelnemer aan de test. Maar het is zo’n grote allrounder, die je de hele dag kan en wil dragen, dat het denk ik de moeite waard is om even door te sparen.

Denk je na het lezen van deze blog: ik ben overtuigd, ik ga een van deze koptelefoons kopen. Klik dan op een van de linkjes in het deelnemersoverzicht boven in deze blog om een exemplaar aan te schaffen, dan ontvangt Bart een klein bedrag van de prijs. Zo bedank je hem indirect voor zijn reviewwerk. Dat is nogal een dure hobby namelijk.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Werken waar en wanneer je wilt: zo ben je telefonisch bereikbaar

Van 26 augustus 2022

Werken waar en wanneer je wilt: zo ben je telefonisch bereikbaar

Lees verder Arrow right
Thuiswerken met kinderen? Met deze 11 tips kom je de werkdag door

Van 8 december 2021

Thuiswerken met kinderen? Met deze 11 tips kom je de werkdag door

Lees verder Arrow right