11 verrassende ondernemerslessen die ik leerde tijdens mijn zwemtraining

auteursafbeelding
Mark Vletter
19 juli 2021 Clock 8 min

Lees je onze verhalen graag? Meld je dan nu aan voor Marks nieuwsbrief vol verhalen die jou en je onderneming helpen groeien. 

Zwemmen en ondernemen: daar lopen veel meer parallellen tussen dan je op het eerste gezicht denkt. Op dit moment train ik voor de Groningen Swim Challenge, een estafettezwemtocht voor het goede doel. Ik zwem, samen met 4 anderen, 35 kilometer in open water. Detail: ik kan niet zwemmen. Tijdens mijn ‘miljoenmiljardste’ training realiseerde ik me dat leren zwemmen en starten met ondernemen best op elkaar lijken. Want ondernemen, dat gaat ook niet vanzelf. Uit beide processen kun je behoorlijk waardevolle lessen trekken.

Dit leerde ik van mijn zwemtraining en had ik nog bewuster moeten inzetten voor de groei van mijn onderneming.

Deze 11 (zwem)lessen heb je nodig voor een succesvolle onderneming

1. Een heel duidelijk doel

Als je een doel stelt, horen daar nieuwe gewoonten bij. Die heb je nodig om je doel te bereiken. Het doel van ons zwemteam is heel simpel: we springen bij Zoutkamp in het water en zwemmen de 35 kilometer terug naar Groningen. Dat doen we samen. Een simpel rekensommetje leert dat mijn aandeel 7 kilometer is. Die hoef ik niet achter elkaar te zwemmen, maar zwemmen moet ik ze. Dat gaat niet vanzelf, dus moet ik hiervoor trainen.

Omdat ik precies weet wat de verwachting is, kan ik heel concrete plannen maken. Dat geldt ook voor jou: zodra je doelen duidelijk en concreet zijn, is het veel makkelijker om je stappen te plannen. Overzie je het geheel niet? Plan dan je eerstvolgende stap.

2. Een heel duidelijke deadline

Opgelegde deadlines werken normaal gesproken niet voor mij. Maar, om die ene datum in mijn agenda kan ik echt niet heen. Het gaat gebeuren op 28 augustus. Geen dag eerder, ook geen dag later. Ik wist vanaf het moment van inschrijven dat dit mijn moment wordt. En dus stem ik nu alles af op die stip aan de horizon die elke dag een beetje dichterbij komt. 

Als je iets wilt bereiken, spreek dan met jezelf een datum af en werk daar naartoe. Ook als er niemand op zit te wachten. De afspraak met jezelf en elkaar is waardevol. Ik had er meer gebruik van moeten maken.

3. Een vast proces

Weet je wat slim is? De Groningen Swim Challenge organiseert zwemclinics. Dat begint met het aanleren van de borstcrawl in een buitenbad. Daarbij komen bijvoorbeeld zaken als ademhalingstechniek en de drijffase aan bod. Daarna krijgen we clinics in openwaterzwemmen. Je leert je oriënteren in open water en je traint de afstand die je moet afleggen.

Het vaste proces brengt ritme en zorgt voor de basis. Dat ritme hebben we vervolgens uitgebreid met meer training, want ik moest van ver komen. Maandag, woensdag, vrijdag, zondag. Maandag en zondag afstanden zwemmen in het buitenwater. Woensdag en vrijdag op snelheid trainen in het bad.

En zo word je langzaam steeds wat beter, of zoals Badmeester Henk dat als Groninger zegt: ‘Mooi gaat het bij jou niet worden, maar je gaat het wel halen hoor, jongen.” 

Dat geldt net zo goed voor jouw bedrijf. In het begin verloopt alles rommelig, maak je fouten, ontdek je dingen. En dat is niet erg. Sterker nog: het moet. In het werk noemen we deze cyclus bouwen, meten, leren. “First get it working, then get it right, then get it optimized.” Zorg dat je daar een standaardproces voor ontwikkelt. 

4. Ervaren trainer

Je leert Monopoly niet met de spelregels op schoot. Je leert Monopoly van iemand die dat vaker heeft gespeeld. En dan nog zijn er in elk gezin andere regels. Dus je kiest de regels die het beste bij jou passen, want dan lukt het ook om ze toe te passen. 

Ik leer zwemmen van onze trainer Joeval. Joeval heeft een bak ervaring. Hij is zwemcoach, physical performance trainer en MSc sportfysiotherapeut. Hij volbracht in 2020 onder barre omstandigheden een Ironman, kijk maar.

Wat Joeval me leert, had ik nooit zelf kunnen bedenken. Voor het ondernemen geldt hetzelfde. Vind een coach. Natuurlijk mag je het wiel zelf uitvinden, maar het kost je een hoop tijd. Omring je met mensen die al ervaring hebben in wat jij wilt bereiken. Vaak zijn ze nog hartstikke enthousiast ook en motiveren ze jou nog meer.

5. Accountability partners

Accountability partners, dat zijn de mensen die zorgen voor genoeg (groeps)druk om je de dingen te laten doen die je niet wil doen. 

Ik heb beloofd iets te doen. Iets ver buiten mijn comfortzone, maar als ik niet zwem, stel ik mensen teleur. Alle mensen die doneerden, mijn vrouw en kinderen, mijn familie, collega’s en vooral het zwemteam waarmee ik nu zo hard train. 

Zorg op je ondernemersreis voor een groep mensen om je heen die je, op een positieve manier, verantwoordelijk gaan houden.

6. Gemotiveerd team

In mijn eentje kan ik nooit bereiken wat me met een gemotiveerd team wel lukt. Want als ik alleen 35 kilometer zou moeten zwemmen, dan kom ik nooit aan. Team Lotz ontstond rondom de Groningse filmmaker Ismaël Lotz. Hij, en zijn vriendin Carolien, zijn de factor die ons team samenbracht en wat ons nu verbindt. 

Als je bedrijf groeit, is het tijd om een team te bouwen. Dat hoeven niet dezelfde types als jij zelf te zijn, misschien wel juist niet. Belangrijker dan gelijkheid is gelijkwaardigheid. Zorg dat je dezelfde passie en drive in elkaar terugziet.

De Groningen Swim Challenge in het Reitdiep Foto: Groningen Swim Challenge

7. Buddy

Een buddy gaat verder dan een accountability partner of een team: je buddy is je maatje die samen met jou precies dezelfde reis doormaakt. Mijn buddy is Jesse. Bijna elke zwemles die ik deed, deed ik met Jesse. We delen veel lol, maar ook frustratie. We leren van elkaar en we klagen bij elkaar over spierpijn. Inmiddels heeft de vader van Jesse die rotziekte. Dezelfde ziekte waar ik mijn vader aan verloren ben. Dat maakt ons verbond nog sterker. 

Op je ondernemersreis mag je kiezen: start je alleen of samen. Toch zou ik je, zelfs als je alleen start, aanraden om een collega-ondernemer te vinden die gelijk met jou start aan zijn of haar verhaal. Zo deel je overwinningen, pijn, boosheid en blijdschap.

8. Frequentie

Van clinics leer je niet zwemmen. Mijn trainer riep dat al tijdens de eerste les en hij kreeg gelijk. Zwemmen leer je door te doen. In mijn geval minstens vier keer per week. Daarnaast doe ik nog core-oefeningen. Zo worden de technieken die ik tijdens de clinic leer eigen. Mijn zwemtrainer concludeerde al vrij snel dat ik van ver moest komen. Dus vaak trainen is nodig. 

Gewoontes slijten in door ze steeds te herhalen, dat is de truc. Met veel zwemmen, leer je zwemmen. Je eigen verandering zet je in gang door te doen. Heb je geen tijd? Onzin. “Tijd is prioriteit” is één van de belangrijkste levenslessen die mijn vader naliet.

Maak tijd om te werken in, maar vooral ook aan je onderneming. En doe dat in een vaste frequentie. Daar zit de groei van je bedrijf, maar ook je eigen groei.

9. Ondersteuning van het thuisfront

Of je nu gaat ondernemen of gaat zwemmen: support van het thuisfront maakt het heel veel makkelijker. Want plan maar eens 4 keer per week anderhalf uur vrij in je agenda. Dat betekent dat je meer van huis bent, de kinderen minder naar school kunt brengen of op kunt halen en net wat minder kan bijdragen thuis. 

Bij de start en groei van je bedrijf is het nog erger, want dat zit vaak toch 24 uur per dag ergens in je hoofd. Plan de tijd die aan je onderneming besteedt bewust, maak duidelijke afspraken en plan ook bewust tijd voor dat thuisfront. Het succes van jouw onderneming is nog veel mooier als je het kunt delen met de mensen om wie je geeft. Tijd is het meest kostbare dat je hebt. Hou het systeem een beetje in balans. 

10. Rituelen

Tijdens de zwemtrainingen zijn er rituelen ontstaan. Simpele handelingen. Rationeel maken ze niets uit voor het eindresultaat, maar ze maken het proces eigen. 

Zo plannen Jesse en ik iedere week 4 zwemmomenten in onze agenda. Jesse heeft een mooie racefiets, veel te chique om in de rekken te zetten. Dus zetten we hem voor het zwemmen tegen het bankje naast het bad. Daarna trainen we en als we klaar zijn drinken we een snelle koffie na het zwemmen. En na de zwemles maken we een foto voor ‘The Gram.’ 

Mijn punt is: je hebt rituelen nodig. Ze geven vertrouwdheid en veiligheid aan het vaste proces waaraan je werkt. Zo wordt iets wat vele anderen doen, toch heel eigen. Want ik ben niet de eerste zwemmer en jij bent niet de eerste ondernemer. Maar er is niemand die het doet zoals jij of ik. 

11. Purpose

Het doel van onze zwemtocht is meer dan duidelijk. Iedereen kent wel iemand met kanker en die ziekte moet de wereld uit. Onderzoek om dat te realiseren kost geld en dat gaan we ophalen met de Groningen Swim Challenge. Die gezamenlijke purpose raakt en verbindt ons allemaal. 

Purpose is iets dat groter is dan jezelf. Voor ons bij Voys is dat “Giving people an equal voice” geworden. Het zit in de kern van het bedrijf. Het is niet alleen de ‘waarom’ geworden, maar de purpose zit verankerd in de manier waarop we samenwerken en in de dingen die we doen. Het is onze north star en daarmee wellicht de belangrijkste factor uit deze lijst.

Doneren?

Nog een paar weken, dan gaan we het doen. Ik vind het nog steeds geen leuke sport, dat zwemmen. Het trainen is zwaar. Maar dankzij de bovenstaande 11 punten weet ik zeker dat ik het ga halen. 

Wil je helpen? Ik zwem in Team Lotz. Doneren kan tot 28 augustus. Alvast ontzettend bedankt! 

Doneer hier!

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 22 mei 2024

Belasting en internationalisering: deze fout maakten wij (en zo voorkom jij hem)