Review: Windows Phone 7 op een Nokia Lumia 800

auteursafbeelding
Mark Vletter
13 april 2012 Clock 13 min
Image placeholder

Een eerste ontmoeting

Ik sprak op een bijeenkomst één van de mensen die betrokken was bij de lancering van de Nokia Lumia in Nederland. “Ik heb hem bij me” zei hij, en hij toverde een blauw doosje uit zijn zak. De plastic unibody ziet er prachtig uit en het scherm kleurt diep zwart. Na een swipe komen er blauwe blokken tevoorschijn. Ook dit ziet er geweldig uit. Dit lijkt in niets meer op Windows Mobile.

Een tweede blik

Twee weken later loop ik binnen bij Peperzaken. Als het goed is, hebben ze hem vandaag binnen. De Peperzaken versie is zwart. Ik speel er nog wat meer mee. “Als je hem ooit twee week kwijt wilt, zeg je het maar”, grap ik tegen @JoshuaPeper.

Google Nexus ruilen voor een Nokia Lumia 800?

Nokia Lumia 800 en de Google Nexus komen rond dezelfde tijd op de markt. Als Android fanaat is de Nexus mijn nieuwe telefoon. Maar na zo’n 4 maanden wilde het toestel niet lekker meer laden. Of hij vond dat hij aan het laden was, zonder dat het toestel aan de lader lag. Nou lijkt draadloos stroom mij een prachtige oplossing, maar dit stond niet op de featurelist van de telefoon. Dit baarde mij zorgen. Na wat gegoogle bleek het een bekend probleem. Na nog wat meer zoekwerk, bleek het probleem niet aan de batterij te liggen, maar bij de connector.

Nexus naar de dokter: op zoek naar een tijdelijke vervanging

Mijn telefoon moest naar de dokter, maar daar zat ik niet om te springen. Ik gebruik mijn telefoon niet alleen voor veel zakelijke en privé communicatie, maar vooral als agenda.

Ook bevat mijn telefoon zo’n 2000 gecombineerde contactpersonen. Niet omdat ik zo veel mensen ken, maar omdat ik in een ver verleden het CRM pakket liet syncen met mijn telefoon. Android koppelt in versie 4 van hun OS al de bekende gegevens van één persoon in het contactprofiel. Naast de algemene gegevens als naam, telefoonnummers en e-mailadressen, vind je bij een contact dus ook de LinkedIn, Twitter, Facebook en Google+ data.

Mijn zoektocht naar een tijdelijke Nexus vervanger werd gestart en ik mocht wat komen uitzoeken bij Peperzaken, die als developersclub nog wel eens een Android toestel heeft liggen. “Moet jij als Android fanboy niet eens een Windows Phone proberen?” was de vraag. Zo kwam het dat er die avond een Lumia 800 aan de lader lag.

nokia Lumia 800 3x

De Nokia Lumia 800 bekeken door een Android user

Een valse start

De telefoon had bij Peperzaken blijkbaar een tijd niet aangestaan, want de telefoon was helemaal leeg. Nou heb ik best veel geoefend met mobiele toestellen, maar welk knopje ik ook probeerde, het toestel ging niet aan. Wel zag ik netjes een “ik ben aan het lader” icoontje verschijnen zodra hij aan de lader was gelegd. Ik besloot wat langer te wachten en na enkele minuten deed het toestel spontaan een poging om op te starten. Deze poging strandde en het scherm ging weer op zwart. Een tweede opstartpoging ging wel goed.

De telefoon was door Peperzaken gereset, waardoor ik de eerste stappen mocht doorlopen alsof de telefoon net uit de doos kwam.

Wat vreemde zaken bij het instellen

Gelijk vallen er een aantal rare zaken op bij het doorlopen van de eerste instellingen. Datumselectie en tijdselectie zien er beide prachtig uit, maar waarom kan dit niet automatisch via het internet worden ingesteld?
Ik mag een Windows Live account aanmaken, maar er zit geen SIM in mijn telefoon, waardoor ik geen internet internet heb. De telefoon stelt echter niet voor om dan een WiFi verbinding te maken, om daarmee een internetverbinding te faciliteren. Dit is iets wat standaard wordt gevraagd in de Android toestel instelprocedure.

Bovenstaande zaken klinken “klein”, maar we hebben het hier over de eerste ervaringen die een gebruiker heeft met Windows en deze ervaring kan eenvoudig gebruikersvriendelijker.

Het homescreen

Nadat ik de installatiestappen doorlopen ben kom ik voor het eerst op mijn “homescreen”: het eerste scherm dat je ziet nadat je het scherm hebt unlocked. Dit scherm staat vol met Live Tiles. Dit zijn blokken die applicaties vertegenwoordigen. De blokken kunnen echter ook andere data van de applicatie weergeven.

De blokken zien er mooi uit en zijn voor het eerst wat anders, dan de interface die we zien bij een iOS of Android telefoon. Geen bak iconen op een scherm, maar iconen in een vierkantje die ook andere informatie kan bevatten dan het icoon. Een revolutie, vindt Microsoft, maar persoonlijk vind ik het verschil niet heel groot. Het is een hybride tussen een Android Widget en een snelkoppeling naar een Android app in een standaard vierkantje.

Social integratie

Net nadat je je toestel helemaal hebt ingesteld vraagt je Windows Phone of je ook gebruik maakt van services van derden. Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn stel ik in. Andere waarschijnlijk veel gebruikte opties zijn Windows Live, Outlook Echange/Office 365, een generiek pop/IMAP e-mailaccount en Yahoo Mail.

Ik loop slechts tegen één probleem aan met LinkedIn. Waar de authenticatie met de dienst goed gaat, lukt het daarna niet om verbinding te maken met de service.

Prachtig. Ik hoef er geen App voor te installeren: het zit allemaal geïntegreerd in Windows Phone. Dit is niet alleen handiger dan ik had verwacht: het geeft me voor het eerst het gevoel dat Windows geen telefoon heeft gemaakt rond haar diensten, maar een telefoon rond de gebruiker.

Ik ben zelf actief op meerdere sociale netwerken en de “updates” voor die netwerken zijn niet altijd geschikt voor al die netwerken, maar toch heb ik ze aan elkaar gekoppeld. Eigenlijk is daar maar één reden voor: het is gemakkelijker. Met het gebruik van Windows Phone heb ik voor het eerst de neiging die koppeling los te laten. Je kunt namelijk heel eenvoudig aangeven of een update wel of opFacebook en LinkedIn geplaatst gaat worden. Het concept van de Google+ circles, maar dan gekoppeld aan jouw type sociale netwerk en dat is handig.

https://youtu.be/MA-j4Dm5kNY

De praktijk

Ik besloot wat te gaan testen. Een foto, van een mooie dinsdag ochtend zette ik op Live, Facebook en Twitter. Helaas komt de foto automatisch achter de Windows Live login te staan. Als ik twee dagen later weer naar de foto kijk, staat deze nog steeds op mijn skydrive, echter is login is niet meer noodzakelijk. Een glitch in de matrix.

En zo kom ik nog een tweede glitch tegen. Ik plaats via de Windows Phone iets op Facebook en Twitter, maar het komt slechts op Facebook te staan.

Prima voor de basis zaken, maar mag het ietsjes meer zijn?

De basisfuncties, zoals het plaatsen van een update, het plaatsen van een update met een foto en het lezen van update gaat dus meestal goed. Dat is echter niet afdoende. Als ik een update aan het typen was, dan werkte de  “@ auto complete” niet. Het eenvoudig mentionen van Twitter contacten is daarmee niet mogelijk. Een retweet van een bericht kun je niet bewerken voor een retweet. Van een op Twitter geplaatste foto komt de link in het “updates” overzicht te staan. Klik ik op de link dan wordt de webpagina van Twitter geopend. Het was mooier geweest als de foto in het updatesoverzicht werd geladen, iets wat wel goed gaat met Facebook foto’s. Ik kan een contactpersoon wel vermelden vanuit het profiel, maar ik kan ze geen Twitter direct message sturen. Hier kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Er begint in mijn onderbuik een gevoel te rommelen. Het voelt nog niet af…

Applicaties of apps

Uit de store

Het gemis van de geavanceerdere social media mogelijkheden kan gelukkig eenvoudig worden aangevuld, want ook Microsoft kent een appstore. Deze noemen we de ‘marketplace’ met een goed basisaanbod aan applicaties. Wat mij betreft gaat een appstore niet over aantallen, maar over de kwaliteit van de applicaties. De kwaliteit van de Windows Apps varieert ten zeerste onderling,  maar de meest gebruikte applicaties zijn goed uitgevoerd.

Ik pluk mijn meest gebruikte applicaties uit de marketplace:

  • Shazam (Herken een stukje muziek en vertel me welk nummer van welke artiest het is)
  • Spotify (Streaming music applicatie)
  • Whatsapp (SMS 2.0)
  • IMDB (Internet Movie Database)
  • Google Search
  • Lekker weertjes (Het weer)
  • Nu (Het laatste nieuws)
  • SuperTimer (een stopwatch app, voor mijn perfecte zondagochtend ei)
  • TripAdvisor (Vindt hotels, restaurants en andere hotspots in steden waar je nog niet eerder geweest bent)
  • TrueDialer (T-9 dialer)

Ook vul ik het toch aan met de Facebook en Twitter, van respectievelijk Microsoft en Twitter.

Ik mis eigenlijk maar 1 applicatie en dat is de remote voor mijn Onkyo receiver.

De applicaties zijn mooi gemaakt en werken intuïtief. IMDB en Spotify zijn grafische uitschieters. Whatsapp heeft wat installatie moeilijkheden, maar doet uiteindelijk ook mee.

Vooral bij WhatsApp en TrueDialer merk je dat ze niet zo snappy werken als de native apps van de Windows Phone. Ook merk je hiaten in de integratie. Zo is mijn WhatsApp communicatie niet zichtbaar bij een contactpersoon waar ik mijn SMS en Mail geschiedenis wel terug kan winden. TrueDialer wordt door zijn “vertraging” vrij snel vervangen door direct gebruik van de People tile.

Meegeleverde apps

Een functie die ik op mijn Android Phone veel gebruik is Google Navigate. Ik was bang het zonder navigatie te moeten stellen op mijn Windows Phone, maar Nokia levert Nokia Drive. Na het starten van de applicatie, wil deze de Nederlandse kaartinformatie en stem downloaden over een WiFi verbinding. Start je navigatie dus niet voor het eerst op als je in de auto zit, want dan kun je het zonder navigatie stellen. Omdat Nokia de kaarten van tevoren op je telefoon zet is een dataverbinding voor navigatie niet noodzakelijk. Een mooie uitkomst, hetgeen navigeren in het buitenland ook eenvoudig zou moeten maken, mits je de kaarten van tevoren kunt downloaden.

Een andere veelgebruikte app is Google Docs. Hier zet Microsoft Office tegenover en op de automatische bestandsopslag na, werkt dit op het toestel beter en stabieler dan zijn Google tegenhanger.

Update van het OS

Na enige tijd gebruik meldt de Windows Phone een update. Helaas kent Windows geen OTA (over the air) update: dit kan enkel via een kabel en Zune software. Ik moet dus Zune software installeren van ruim 100 Mb. Ik hou niet van iTunes en ik hou ook niet van Zune. Toch wordt de software geïnstalleerd: hoe kom je anders aan de update? Bij het installeren van de update komen we een Microsoft traditie tegen. Er staat niet één, maar er staan twee updates klaar: 7.10.7740.16 en daarna 7.10.8107.79. Waarom kan dat niet in één keer,  Microsoft? De updateprocedure is simpel en duurt ongeveer tien minuten per update. Een paar dagen later volgt er nog een update. Deze is echter toestelspecifiek en zou de belasting van de Lumia op de batterij moeten verlagen. De update zorgt voor een merkbaar langere gebruiksduur op één lading. Een prima update dus. In tegenstelling tot Android toestellen, zijn de basisupdates overigens voor alle Windows toestellen beschikbaar. + 1 voor MS op dit gebied.

Overige opvallende zaken

De bouwkwaliteit

De plastic unibody voelt zeer solide aan. Ook het scherm is prachtig. De knoppen voor volume, aan/uit en camerabediening voelen echter erg geplastificeerd. De cameraknop zit zelfs ietwat los. Als ik er zachtjes op tik, hoor je een klikgeluid omdat er speling in de knop zit. Erg jammer, want het doet af aan de overall kwaliteit van de telefoon.

Notificatie Led

De notificatie Led mist. Die hele handige functie waarmee je kunt zien of je toestel goed aan de lader ligt, een sms of e-mail heeft ontvangen etcetera. Dat lampje wat al jaren op iedere telefoon zit,  maar welke werd weggelaten op de iPhone en later ook op enkele Samsung toestellen, zit ook niet op de Lumia. Dus moet je je telefoon periodiek aan doen om te zien of er notificaties zijn die je aandacht vragen. Niet handig.

Dat Led lampje vraagt om heruitvinding. Hier kan worden gedacht aan om slechts een deel van je scherm dat aangaat en een icoontje (sms, e-mail, whatsapp etc) om weer te geven  om wat voor melding het gaat. Dit zou een prachtige functie zijn, mits het weinig inspanning vraagt. Afschaffen doen we echter pas na innovatie.

Notificaties in het algemeen

Als ik op mijn Nexus een e-mail, Twitter of Facebook melding ontvang, dan zie ik dat direct op mijn telefoon. De Windows Phone synchroniseert slechts één keer per halfuur.

Zit ik op WiFi?

Nu de mobiele operators hun databundels verkleinen en duurder maken, is het fijn om te weten of je op WiFi of het mobiele internet aan het surfen bent. Dit kun je wel zien op je Windows Phone, maar het staat niet standaard in het scherm. Deze keuze zou ik aan de gebruiker laten.

Het schermformaat

De live tiles en de algemene opbouw van apps vragen veel ruimte op een klein scherm. Zeker in de apps blijft de ruimte voor de content, ook door het gebruik van een groot lettertype, beperkt. Windows Phone toestellen mogen daarmee van mij een groter scherm hebben dan de 3.7” van de Lumia 800. Dat komt het toetsenbord ook ten goede, want waar deze prettig is, blijkt hij in het landscape door het gebruik van de zijkanten wel erg klein van formaat.

Niet beschikbare functionaliteiten

Local Scout, Music search en meer

Op dit moment heeft Microsoft de “Smoked by Windows Phone challenge”. Hierin moet een toestel van niet Windows makelij een taak sneller uitvoeren dan een Windows toestel. Er zijn vijf taken gedefinieerd, waarbij één van de taken gebruik maakt van de Local Scout optie. Een prachtige functie… maar hij is nog niet beschikbaar in Nederland. Als het zo’n  belangrijk “selling point” is,  verwacht ik deze ook te kunnen gebruiken. Zeker als de help er ook al voor geschreven is. Op de help pagina staat een disclaimer welke aangeeft dat bepaalde functies “wellicht niet beschikbaar zijn”, maar hoe moeilijk kan het zijn dat bovenaan het help artikel te melden?

Spraakfuncties

Standaard beschikt de Windows Phone over spraakfuncties, maar niet als je de taalinstellingen op Nederlands hebt staan. Het is hierbij ook niet mogelijk aan te geven dat je wel gebruik wilt maken van deze functionaliteit, maar dan in de Engelse taal. Je kunt wel handmatig je regio instellingen aanpassen. Let hierbij wel op. Iedere wijziging van iets van taalinstellingen, vraagt om een reboot van de telefoon. Absurd, als je het mij vraagt. Als de display language op Engels staat (je systeemtaal is Engels), dan kun je gebruik maken van de Engelse spraakherkenning. De functionaliteit is verder bij lange na geen Siri. “Weather in Londen” of  “Weather Londen” wordt gezien als iets wat gezocht moet worden in Bing, in plaats van het commando om het weer te laten zien. Verder moet ik de Windows knop wel erg lang indrukken voordat ik iets mag gaan zeggen.

Multitasking

Microsoft heeft multitasking, maar de backknop sluit een applicatie echt af. Dit zorgt soms voor wat verwarring en herstarts, maar dat kan gewenning zijn.

Conclusie

Een waardige vervanger

Ik zocht een waardige tijdelijke vervanger van mijn Google Nexus en na 30 minuten instellen had ik meer dan dat met deze Nokia Lumia. Mijn agenda, contactpersonen stonden op mijn telefoon en alle vormen van communicatie waren op dat moment mogelijk met deze telefoon. Het OS is snappy en werkt prettig. Je bent er sneller “wegwijs” dan je in eerste instantie zou verwachten.

Basis functies zijn goed doordacht

Veel gebruikte functies werken goed. De personentegel brengt je heel snel bij contactpersonen en de natuurlijke flow van daar naartoe bellen, sms’en of mailen werkt snel en prettig.

Ook foto’s maken en delen, het houden van inzicht in je agenda en het gebruik van de Office zit solide in elkaar.

Maar: het is niet af

Het nieuwe mobiele besturingssysteem voelt echter nog niet af. Usability verbeteringen, integratieverbetering, verbetering van de synchronisatie en notificatie en andere kleine eigenaardigheden weerhouden de gebruiker van de perfecte ervaring. Daar komt bij dat veel functies die de Windows Phone ervaring bijzonder maken simpelweg nog niet beschikbaar zijn in Nederland.

De apps die aanwezig zijn zijn in aantallen groter dan ik had verwacht en in kwaliteit niet slecht. Spellen als Draw Someting of Wordfeud zullen echter niet als eerste op de Windows Phone verschijnen, maar ze komen er wel, al is het vaak met een vertraging. Hier valt voor Microsoft nog winst te behalen als ze de consument willen verleiden.

De zakelijke gebruiker

De zakelijke gebruiker krijgt de beste Windows-op-een-telefoon ervaring tot nu toe. Ik verwacht dan vooral dat Blackberry last gaat krijgen van de Windows Phone en dat de komst van een goede Windows Tablet het zakelijke vaarwater van de iPad gaat bevaren.

Is het een permanente vervanger van mijn Nexus? Nee, dat is het niet. Daarvoor is Microsoft nog niet ver genoeg, maar het gat tussen Windows Mobile 6.1 en Windows Phone “Mango” is verrassend gapend.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 4 april 2024

De prijs van vooruitgang in AR en VR: de donkere schaduw van de Apple Vision Pro

starlink internet satelliet netwerk elon musk voip

Van 27 juli 2021

Overal internet met Starlink van Elon Musk: de 13 belangrijkste vragen (en antwoorden!) op een rij