Start-ups laten banen verdwijnen

auteursafbeelding
Mark Vletter
13 januari 2016 Clock 2 min
Image placeholder

Voor extra banen hebben we slimme ondernemers nodig. Dat kopte de Telegraaf afgelopen maand. Willem Vermeend en Rick van der Ploeg doken in de pen, want “de politiek dringt de hoge werkloosheid niet terug”.

“Voor nieuwe werkgelegenheid moet ons land het vooral hebben van kleine en slimme startende bedrijven (lees Start-ups). De hoogste banencreatie zien we bij ondernemers die adequaat inspelen op digitalisering en nieuwe technologie,” is hun stelling.

Slimme ondernemers & start-ups

Ik ben het er volledig mee eens dat de politiek op dit moment geen nieuwe banen schept. Dat start-ups dat wel doen is simpelweg niet waar. Slimme ondernemers doen namelijk meer met minder mensen. Daarom kan een bedrijf als Voys concurreren met bedrijven als KPN en Tele2. Slimme technologie, slim organisatiemodel en daardoor de snelst groeiende telecomaanbieder van Nederland.

Start-ups laten daarmee nog veel meer banen verdwijnen dan ze creëren. Dat is niet erg, want als een Nederlandse slimme ondernemer het niet doet, dan doet een Duitse of Chinese ondernemer het wel.

Projecten met lef zorgen voor banen

Denemarken

Kan de overheid dan helemaal niets doen? Jawel, de overheid kan zeker dingen doen. Zelf investeren is de belangrijkste en daarbij inspelen op megatrends. Een goed voorbeeld is Denemarken. Hun ambitie: The entire energy supply – electricity, heating, industry and transport – is to be covered by renewable energy by 2050.

Waar denk je dat vervolgens alle innovatie en bedrijvigheid ontstaat rond duurzame energie en energiebesparing? Juist! In Denemarken.

Water

In Nederland hebben we in het verleden een zelfde ontwikkeling gezien. In 1953 werden we getroffen door de watersnoodramp. De politieke reactie daarop waren de Deltawerken en sindsdien worden we wereldwijd gezien als de autoriteit op het gebied van watermanagement. Daarmee kregen Nederlandse baggeraars bijvoorbeeld de opdracht om het tweede Suezkanaal aan te leggen.

Deltawerken

Deltawerken

De overheid is historisch gezien dan ook de grootste uitvinder aller tijden.

Wat zouden leuke projecten zijn die de overheid op dit moment kan starten? Één van de trends is dat containerschepen steeds groter worden. De haven van Rotterdam wordt daarmee op termijn te klein voor deze schepen. Wil je je havenpositie behouden, dan moet je wat doen. Een megaproject in zee bijvoorbeeld. Daarmee onderstreep je je watermanagement positie voor de komende decennia. En watermanagement is dankzij de klimaatverandering een groeimarkt.

Energie

Een ander mooi project is energie-opslag. Als we duurzame energie gaan opwekken moeten we dit opslaan, want het is minder eenvoudig op en af te schalen dan een energiecentrale. Nou blijken we toevallig een enorme accu te hebben die redelijk klaar is voor gebruik. Die accu heet “Markermeer”. 700 km² groot en 2 tot 4 meter diep. Een hogere rand er omheen en je kunt er water in pompen als er te veel energie is en uit laten stromen als we te weinig hebben.

Het Markermeer

Aan de slag

Megaprojecten vragen om politieke visie en lef. Daarmee creëert zelfs een overheid nieuwe banen. De trend van baanafname is naar mijn mening overigens onstopbaar. Als je de lijst van de vijftien meest voorkomende beroepen in Nederland erbij pakt en wat de impact op de banen is van technologie, dan moet de overheid hard aan de slag en vooral gaan nadenken over andere manieren van inkomstenverdeling. Dan worden experimenten met een basisinkomen ineens heel belangrijk.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving

Van 19 juli 2023

Groeien als ondernemer: 4 lees- en luistertips voor de zomervakantie