Startup Weekend 2015

auteursafbeelding

Joris

18 november 2015
Clock 3 min

Sinds een aantal jaar wordt er in Groningen, net als op vele plekken op de wereld, een Startup Weekend georganiseerd. Startup Weekend is een plek waar 120 enthousiaste mensen uit verschillende branches en met diverse kwaliteiten samen komen om een idee te pitchen voor een nieuwe onderneming. Het uitgangspunt van de pitch van een deelnemer kan nogal verschillen; van een wereldverbeterend product tot de oplossing van praktische dagelijkse problemen.

Voys-hoed

Net als vorig jaar deed ik mee, maar dit keer met een Voys-hoedje op. Voys sponsorde dit jaar wederom het evenement. Het was heel tof om te zien dat meer dan de helft van de deelnemers nieuw was. Uiteraard was er ook een stel veteranen die al sinds het eerste Startup Weekend hun gezicht laten zien en net zo hard werken als de nieuwkomers.

Vrijdagavond

Na een goede maaltijd, een paar biertjes en een hoop gesprekken was het pitchtijd: De ideeën liepen uiteen van gezonde maaltijden op het station, een app die je ‘subtiel’ motiveert om niet te snoozen en crowdfunding binnen je vriendengroep, tot een distributieplatform voor medische ‘serious games’. Van de 51 pitches werden 17 ideeën door de deelnemers uitgekozen om mee aan de slag te gaan.

Ik sloot me aan bij de serious games. Samen met twee developers, een grafisch ontwerper, een game designer, een medisch ICT’er, een marketing professional en een business student staken we de koppen bij elkaar om het idee goed op papier te krijgen. Voor we het wisten, was het 2:00 uur ‘s nachts en besloten we om het even te laten rusten om de volgende ochtend weer fris aan de slag te kunnen.

Startup Weekend Groningen 2015_2

Zaterdag

The Big Building loopt langzaam weer vol met alle teams en het is nog wat stil bij het ontbijt. Ons team zondert zich af in een hoek en we stomen op volle snelheid door. Voor we het weten bellen we met het werkveld, bedenken we een naam en huisstijl en zijn we een business plan aan het bouwen. Ik loop zelf af en toe wat rond om foto’s te maken en om te kijken hoe het bij andere teams gaat.

Vreemd genoeg blijken al drie ideeën volledig geschrapt te zijn en werken die teams aan heel andere dingen. Zo was er een team dat een knop wilde bouwen in de badkamer waar je op drukt als je condooms op zijn, waarna deze direct via internet besteld worden en razendsnel op de deurmat liggen. Dit team was ineens bezig met het oplossen van een verkeersprobleem, omdat het condoom-idee toch niet zo goed bleek.

Zondag

Na een dag hard werken en op tijd naar bed gaan, beland ik om 7:00 uur in de ochtend op mijn werkplek. Onze grafische man is al een tijdje op zijn plek bezig met een website ontwerp voor de developers in het team. Ik ga volle bak aan de slag met met de uitleg-animatie van ons probleem voor de grote pitch later die dag. Later die middag lijken we alles zo ver mogelijk klaar te hebben.

De pitches

De spanning stijgt. Tijd voor de pitches. Omdat de volgorde van de pitches niet bekend is, stijgt de spanning na elke presentatie. We zijn als laatste aan de beurt. Vier minuten zijn voorbij voor we er erg in hebben. De vragen van de jury zijn scherp, de antwoorden scherper. De pitch ging heel goed en ik had goede hoop.

don’t care

Ik heb het hele weekend gewerkt aan het eerder genoemde medische distributieplatform voor serious games dat we ‘don’t care’ noemden.

 

Mijn explanimation over onze Startup: don’t care.

And the winner is…

Na 54 uren hard werken, weinig slapen, heerlijk eten en af en toe een biertje, wonnen we, zonder dat in de planning te hebben, zomaar de eerste prijs.

De volgende stap

Een startup kun je niet bouwen in een weekend. Nu begint pas het echte werk. We gaan kijken of we daadwerkelijk een product kunnen maken dat de medische wereld een beetje gaat helpen en misschien wel levens gaat redden.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan

Van 22 mei 2024

Belasting en internationalisering: deze fout maakten wij (en zo voorkom jij hem)