The future workspace: handige apparaten en accessoires voor je (thuis)kantoor of werkplek

Profielfoto van Mark Vletter
Mark Vletter
13 maart 2019
Clock 5 min

Update: november 2019

In een drieluik neem ik je mee naar The future workspace. Dit is een werkplek die overal kan zijn: thuis, op kantoor, op workation of misschien wel onderweg. Het eerste deel van de serie gaat over de fysieke werkplek.

Voys bewoont een prachtig kantoor in verzamelpand Het Kwadraat in Groningen. Toen we hiernaartoe verhuisden, maakten we een aantal keuzes over hoe de nieuwe werkplekken eruit moesten zien. Ik neem je mee in die keuzes. Welke apparaten en accessoires gebruiken we, welke merken kunnen we aanraden en waarom?

Verschillende werkzones

Een werkplek moet allereerst passen bij het soort werk dat je doet. Daarom hebben we ons kantoor ingericht in verschillende zones. Zo zijn er stiltewerkplekken, hier kun je rustig en ongestoord werken. Handig voor als je bijvoorbeeld veel moet lezen of schrijven. Ook zijn er plekken waar je gewoon kunt bellen en met elkaar kunt praten.

Alle werkplekken zijn hetzelfde

Er zijn verschillende zones, maar de werkplekken zijn allemaal gelijk. Zo kun je werken waar je maar wilt. De werkplekken zijn in hoogte verstelbaar. Je kunt dus zowel staand als zittend werken, of het bijvoorbeeld afwisselen.

De muis

De componenten van de werkplekken zijn ook elke keer gelijk. Te beginnen bij de muis. Die is van het merk Cooler Master, type MasterMouse Pro L. We hebben voor dit model gekozen omdat er een fatsoenlijke kabel aan zit. Een bekabelde muis is handig omdat je liever niet wilt dat er allemaal radiofrequente signalen van draadloze muizen door het kantoor gaan als er veel werkplekken zijn. Je kunt de Pro L zowel linkshandig als rechtshandig gebruiken. Aan de zijkanten zitten knoppen waarmee je gemakkelijk terug of vooruit kunt en daarnaast zit er een prettig scrollwieltje op. Het is niet de goedkoopste muis, maar het apparaatje is erg prettig in gebruik.

De muismat

De muis ligt op een muismat van SteelSeries. Een mat die het bewegen met de muis net wat fijner maakt. Ze zijn niet al te duur. Daarom kun je ze gemakkelijk vervangen als ze in de loop der tijd vies worden. In de praktijk blijkt dat niet iedereen bij ons de muismat gebruikt. De bureaus zijn gelukkig groot genoeg om de mat aan de kant te leggen.

Het toetsenbord

Bij Voys gebruiken we Windows-laptops, MacBooks en Chromebooks. Daarom wilden we graag een toetsenbord dat iedereen goed kan gebruiken. We hebben veel toetsenborden getest. De Cherry kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Dit toetsenbord werd door iedereen als meest prettig ervaren door de aanslag, die is vrij licht en heeft toch lekkere tactile feedback. Dit is het goedkoopste toetsenbord dat je kunt vinden. Het komt uit Duitsland en kost nog geen tien euro per stuk.

De laptopstandaard

De laptopstandaard is van Kensington. Deze is in hoogte verstelbaar. Dat is belangrijk, want we gebruiken verschillende soorten laptops. De standaards zijn goed stroef, zo schuift je laptop er niet zomaar van af. Een heel fijne, universele laptopstandaard. Al waren we wat betreft looks liever voor een standaard van bamboe gegaan.

De monitor

De monitor is een standaard model van Dell, zuinig in energieverbruik en 27 inch groot. De kleurreproductie is goed, alleen standaard wel te fel en te blauw. Hier zijn onze contentmakers niet altijd even blij mee. De monitor hangt aan een universele arm die je gemakkelijk kunt verstellen. De arm komt uit Duitsland, daar zijn ze een stuk goedkoper dan in Nederland. Deze arm kost zo’n dertig euro per stuk en we moesten er nogal wat van hebben, in totaal 180. De prijs was daarom een belangrijke factor.

Alles aansluiten

Hier wordt het wat complexer. Voorheen had iedereen een vaste werkplek met alle aansluitkabels die erbij horen. In het nieuwe kantoor wilden we universele werkplekken. Daar is een nieuwe standaard voor: USB-C. Hiermee kun je niet alleen je toetsenbord en muis aansluiten, USB-C ondersteunt ook stroom en je kunt er zelfs je monitor mee aansturen. Op papier de ideale oplossing, alleen ondersteunen nog lang niet alle apparaten USB-C.

Een oplossing voor oud en nieuw

We moesten een oplossing vinden die zowel USB-C ondersteunt als de oude USB-standaard. Die oplossing vonden we in een dockingstation van Kensington met converter. De laptopgebruikers die geen USB-C hebben, kunnen de kabel in de converter pluggen. De converter gaat vervolgens in de laptop waarna die de monitor, het toetsenbord en de muis aanstuurt. Stroom wordt nog los geleverd via de oude adapters die onder het bureau zijn gemonteerd. Ondersteunt je laptop wel USB-C? Dan krijg je alles via die ene kabel. In beide gevallen plug je ‘s ochtends in en ben je voor de hele dag helemaal klaar.

USB-C-aansluiting.

Klinkt perfect

De set-up klinkt helemaal perfect, maar zonder hiaten is die niet. Op een gegeven moment bracht Apple een update uit voor Macbooks en toen ondersteunde de software het dockingstation van Kensington ineens niet meer. Het duurde bijna twee maanden voordat hiervoor een oplossing kwam. Ook gebeurt het regelmatig dat een Windows-machine het dockingstation niet herkent en dat je de laptop ‘s ochtends eerst even opnieuw moet opstarten. Bijzonder is dat we van deze problemen met onze Chromebooks geen last hebben gehad. Die werken eigenlijk altijd naadloos samen met deze oplossing.

Nerds sluiten de werkplek zelf aan

Bij Spindle, de development-tak die ons telefonieplatform bouwt, hebben we niet voor de dockingstations van Kensington gekozen, maar voor die van Dell USB-C. De reden hiervan zijn de problemen die we hierboven beschrijven. Het nadeel van de oplossing bij Spindle is dat die niet geschikt is voor de oude wereld. Veel collega’s hebben geen USB-C-aansluiting en trekken de kabels uit de dockingstation om de werkplekken handmatig aan te sluiten. Dat is jammer, maar voor de nerds van Spindle gelukkig niet erg. Die zijn gewend om de werkplekken aan te sluiten en wisselen veel minder vaak van plek.

Klaar voor de toekomst?

Heb je een oplossing nodig die zowel in de oude als in de nieuwe wereld te gebruiken is? Dan is de Kensington-dock een goede oplossing, die geven we een zeven. Wil je klaar zijn voor de toekomst en heb je alleen maar USB-C-apparaten? Dan kun je beter voor een Dell USB-C-dock gaan. Die blijken in de praktijk veel stabieler en daarmee geschikter voor een zakelijke omgeving.

Overall zijn we heel tevreden over onze huidige werkplekken. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om ook eens te knutselen aan je werkomgeving. In deel twee uit de serie The future workspace gaan we in op handige tools en software. In deel drie laat Mark je de inhoud van zijn tas zien: welke gear neemt hij mee als hij remote gaat werken?

Wil je bovenstaand verhaal nog eens terugkijken? Dat kan. In deze video vertelt Mark over de fysieke werkplek en laat hij de apparaten en accessoires zien.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Ga naar het blogoverzicht
Werken waar en wanneer je wilt: zo ben je telefonisch bereikbaar

Van 26 augustus 2022

Werken waar en wanneer je wilt: zo ben je telefonisch bereikbaar

Lees verder Arrow right
Thuiswerken met kinderen? Met deze 11 tips kom je de werkdag door

Van 8 december 2021

Thuiswerken met kinderen? Met deze 11 tips kom je de werkdag door

Lees verder Arrow right