Brief Opta:verplichtingen nummerhouders/nummergebruikers

auteursafbeelding
Mark Vletter
29 juli 2008 Clock 3 min
Image placeholder

Dit artikel is van toepassing op houders van een 0900-nummer.

Lees meer over het aanvragen en/of onderbrengen van een 0900-nummer.

Brief van de opta

Enkele klanten die beschikken over een 0900-nummer hebben de afgelopen weken een brief van de Opta ontvangen. Hierin worden nieuwe regels voor het houden en gebruiken van 0900-nummers geïntroduceerd.

Nieuwe term: nummergebruiker

In de brief wordt een nieuwe term geïntroduceerd, namelijk de ‘nummergebruiker’. De nummer gebruiker is de partij die een 0900-nummer in gebruik heeft.

Kort gezegd, de nummergebruiker dat ben jij als klant van Voys.

De term nummerhouder

Een nummerhouder is de eigenaar van het nummer. De meeste klanten van Voys zijn nummerhouder en nummergebruiker. Zij zijn in het bezit van een optabeschikking die op naam staat van het bedrijf

Nieuwe regels voor de nummergebruiker

Een nummergebruiker mag een nummer niet ter beschikking stellen aan een ander. Een nummerhouder (degene waaraan de opta beschikking is uitgegeven) mag dit wel.

Mocht je het nummer als nummerhouder in gebruik geven aan een nummergebruiker dan moet je beschikken over bepaalde gegevens van de nummergebruiker. Deze gegevens moet je op aanvraag aan de Opta verstrekken. Meer informatie hierover op aanvraag.

Tariefmelding wijzigt!

De belangrijkste wijziging is echter dat jij als nummergebruiker moet gaan aangeven wat een beller maximaal kwijt gaat zijn voor het bellen naar het nummer. Voys voorziet reeds in een tariefmelding (het bericht “dit nummer kost 35ct/min” als een beller belt naar een 0900-nummer). De nummergebruiker moet hier aan toevoegen dat een beller maximaal € 10,- aan het gesprek kwijt zal zijn. De wijziging gaat per 1 oktober in waarna de nummergebruiker drie maanden heeft om aan de nieuwe regels te voldoen.

De hierbij genoemde bedragen zijn voorbeelden, € 10,- kan ook € 20,- zijn. De nieuwe regels gelden voor alle 0900-nummers met een tarief per minuut van meer dan 15 ct.

Alle nummergebruikers van 0900-nummers zullen:

  • moeten melden hoeveel een klant maximaal kwijt is aan een gesprek
  • moeten bijhouden hoe lang een gesprek duurt om daarmee niet over het maximen per gesprek te gaan
  • moeten waarborgen dat een klant niet meer kwijt kan zijn, dan het afgesproken bedrag.

Een voorbeeld

Helpdesk BV heeft een 0900-nummer dat 80ct/minuut kost. Normaal heeft het bedrijf een gesprekstijd van maximaal vijf minuten. Ze besluiten de bellende klant te melden dat een klant maximaal € 10,- kwijt zal zijn als zij bellen naar het nummer. Doordat Helpdesk BV landelijk in het nieuws komt bellen er op een dag tien keer zoveel mensen dan normaal, daarnaast zijn de vragen ingewikkelder. De gemiddelde gesprekstijd wordt vijftien minuten.

De totaalprijs van het gesprek komt daarmee op € 12,- per gesprek. Helpdesk BV kan nu verschillende dingen doen. Ze gaan € 2,- terug storten op de rekening van de klant, of ze verbreken de verbinding zodra de € 10,- grens wordt gepasseerd. De eerste oplossing zorg voor een enorme papierwinkel, de tweede zorgt voor ongelukkige klanten. Beide zijn dus geen succes. Daar komt bij dat Helpdesk BV moet investeren in registratiesoftware die de gesprekstijd bij gaat houden en eventuele terugstoring of verbreking van het gesprek mogelijk maakt.

Opta vraagt het onmogelijke?

Zoals beschreven is de “maximum gesprekkosten melding” op nummergebruikerSniveau eigenlijk niet werkbaar. Er zijn in Nederland 8450 nummerhouders die gezamenlijk beschikking over bij 60.000, 0900-nummers. Het aantal nummergebruikers schat Voys op 40.000. We zijn vanuit de markt aan het kijken of we het proces kunnen aanpassen. Zie het slotwoord voor meer informatie hierover.

Waarom de nieuwe regels

Opta komt natuurlijk niet voor niets met dit nieuwe voorstel. Fraude met 0900-nummer komt voor en is moeilijk op te sporen. Daarnaast is het voor de consument heel vervelend om 60 minuten in de wacht te staan bij een helpdesk van bijvoorbeeld een internetprovider als zij worden getroffen door een storing. Voor beide zaken zoekt de Opta een oplossing. We denken echter dat het huidige voorstel niet passend is. We verwachten dan ook dat er een gedoogbeleid zal ontstaan.

Tot slot

Overige fraude regels

De brief vermeldt nog enkele wijzigingen voor de nummergebruiker, om fraude te voorkomen. Deze heeft Voys echter zowel contractueel als via Code Informatiediensten reeds afgedekt, zodat dit voor jou als klant verder geen gevolgen heeft.

Regels voor 0900, 0906, 0906 en 18xx

De tariefsmelding is alleen geldig voor 0900-nummers. De regels voor de nummergebruiker gelden ook voor 0906, 0909 en 18xx- nummers.

Mogelijke oplossing op operator gebied

De operators zijn in overleg met elkaar om de maximum tariefmelding op operator niveau op te nemen. In het huidige voorstel wordt het maximum tarief daarmee 50 minuten * het consumentenbedrag. Wordt deze limiet overschreden dan wordt de verbinding verbroken.

Vragen aan de Opta

De Opta is vanaf donderdag 17 juli te bereiken voor vragen over de verzonden brief. Dit kan via vragennummerhouders@opta.nl. Daarnaast houdt de Opta op dinsdag van 15:00 tot 16:00 en donderdag van 10:00 tot 11:00 telefonisch spreekuur op 070-3159186. Zie voor meer informatie ook de site van de Opta.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 11 juli 2022

Zelfsturend georganiseerde telecomprovider Voys is ISO-gecertificeerd

Van 7 juli 2022

Voys is CO2-neutraal, doen we aan ‘greenwashen’?