De KPN truckendoos

auteursafbeelding
Mark Vletter
29 juli 2008 Clock 2 min
Image placeholder

Afrekenen per minuut

In september van dit jaar kwam naar voren kwam dat KPN zijn tikken niet per seconde maar per minuut afrondt. Dit maakt een mobiele KPN rekening gemiddeld 30% hoger.

Wanneer je een gesprek start met je mobiel naar een ander mobiel toestel en je gesprek duurt 2 minuten en 3 seconden, dan betaal je bij KPN dus voor 3 volledige minuten.

Melding “geen voicemail” kost de beller geld

KPN deed ook nog iets anders. De voicemaildienst die KPN zelf in 2001 “gratis” introduceerde, wordt steeds minder gebruikt. Men zet deze voicemailfunctie namelijk uit.

In oktober van dit jaar kwam KPN met een nieuw meldingsysteem, welke een melding afspeelt dat de gebruiker geen gebruik maakt van de voicemailfunctie. Een dergelijke belpoging wordt echter wel als een beantwoord gesprek gezien, waarmee je weer “netjes” een minuut gefactureerd krijgt.

Is het je overigens ook opgevallen dat de voicemailmelding van KPN over de jaren heen steeds langer is geworden?

En nu: zakelijk bellen wordt standaard duurder

Nu komt KPN met iets nieuws, speciaal voor haar zakelijke klanten. Een brief met als strekking: “als je niet reageert wordt je contract ieder jaar automatisch met een jaar verlengd”. Verder:

  • Verandert KPN de tariefstructuur wat betekent dat je gemiddeld een hogere KPN factuur krijgt
  • De abonnementskosten en kosten van extra faciliteiten gaan omhoog
  • De betalingstermijn wordt korter

Er wordt verwacht dat de totale KPN kosten bij de gemiddelde ondernemer zo’n 9% hoger zullen zijn. De handelswijze van KPN is overigens niet tegen de wet omdat je zakelijk klant bent. In de consumentenmarkt zou KPN dit nooit kunnen doen: consumenten zijn hiervoor beter beschermt.

Wanneer je reageert op de brief kun je tot wel 6% korting krijgen op je tikken als je voor drie jaar tekent. Dat is geen goed aanbod. Sinds 2006 is bellen naar een vast nummer bij Voys meer dan 12% goedkoper geworden. Bellen naar mobiel is bij Voys echt een feest: Dit ging van 15,3 cent in 2006 naar 10,5 cent nu. Een daling van 30%! Ook de internationale tarieven werden bij Voys gemiddeld zo´n 20% goedkoper.

Wat raden wij aan?

Stuur de antwoordkaart van KPN terug en kruis aan:

Ik wens geen jaarcontract, en ontvang geen korting op al mijn telefoongesprekken.

In dat geval ontvang je weliswaar géén korting, maar behoud je het recht om KPN op ieder gewenst moment gedag te zeggen. In de tussentijd kun je op zoek naar een eerlijke telecomaanbieder.

Wat doet Voys in de tussentijd

Voys zal officieel bezwaar indienen bij de OPTA over deze manier van zaken doen van KPN.

Contractduur bij Voys en betalen per seconde

Tot slot zijn alle contracten en alle diensten die bij Voys worden afgesloten per maand opzegbaar. De minimale contractduur is 1 maand. Daarnaast worden gesprekskosten bij ons afgerekend per seconde.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland

Van 25 oktober 2023

Telecomprovider Voys bestormt MT1000-lijst voor beste zakelijke dienstverleners van Nederland