In het nieuws: Voys ‘per ongeluk’ succesvol

author image
Mark Vletter 29 juli 2008 2 min
Image placeholder

Dagblad van het Noorden

Journalist Bouke Nielsen van het Dagblad van het Noorden interviewde directeur-eigenaar Mark Vletter van Voys Telecom over het succes van Voys. Hij schreef er een mooi artikel over, dat op de voorpagina van het economiekatern van de krant verscheen.

Mark Vletter

Internettelefonie

Voys Telecom uit Groningen levert internettelefonie aan bedrijven en is daarin groot met klanten als Gazprom en Disney. Het toeval speelde een grote rol bij de ontwikkeling van het bedrijf. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn, zegt selfmade ondernemer Mark Vletter.

En dat blijkt wel uit zijn ’levensverhaal’ als ondernemer in de internettelefonie. Zonder het te weten bijvoorbeeld bedacht Vletter, afgestudeerd in informatica, toen hij van 2004 tot 2006 bij TNO werkte, samen met een paar collega’s een van de eerste online-telefooncentrales ter wereld. En misschien wel de eerste, want een vriend van hem ging elk jaar naar de grote CeBIT-beurs in Duitsland en tot en met 2008 kwam hij steeds terug met dezelfde mededeling: “Wat jullie doen, hebben ze daar nog steeds niet.”

“Nooit meer saai werken”

In de ondernemerswereld was Mark Vletter een soort ontdekkingsreiziger. Hij had een idee – “nooit meer saai werken” – en ging daar zonder de last van kennis mee aan de slag. Vletter: “Ik wilde een model dat ook het maximale uit een organisatie haalt”, zegt hij. Plezier en vrijheid waren en zijn de sleutelwoorden. Het werkte, want Voys Telecom verdubbelde per jaar. “Op een gegeven ogenblik was de organisatie te groot om er geen laag meer tussen te hebben. En er waren heel veel mensen die meer dan capabel waren om die tussenlaag te bemannen.”

Hij keek naar allerlei modellen. Er moest sturing komen maar de vrijheid moest gehandhaafd blijven. “Wie vrijheid heeft, geeft het maximale. En iedereen moet datgene doen waar hij of zij goed in is.” En dat is ‘m gelukt, zo’n organisatie. Voys telt op sleutelposities binnen het bedrijf mensen die amper verantwoording aan Vletter hoeven af te leggen. “De basis is dat mensen capabel zijn en dat je ze vertrouwt”, zegt hij. “Het percentage medewerkers dat jou wil bedonderen, is zó klein dat je je daar niet druk over moet maken.”

Er wordt bij Voys niet langer dan 32 uur gewerkt. Met een lach: “Dat proberen we, want sommigen willen naar 40 uur. Maar wie 32 uur intensief werkt, heeft rust en ruimte in het hoofd. Dan werk je optimaal. ’s Middags om half zes gaat bij ons de stekker er uit. En 24 uur werken is het minimum om je het bedrijf eigen te maken.”

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 11 juli 2022

Zelfsturend georganiseerde telecomprovider Voys is ISO-gecertificeerd

Van 7 juli 2022

Voys is CO2-neutraal, doen we aan ‘greenwashen’?

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!