Twee onderzoekers uit België hebben een ernstig lek blootgelegd in WPA2. WPA2 is de standaard beveiligings- en toegangsmethode die je wifi-verbinding gebruikt. Het lek – dat Krack wordt genoemd – maakt het mogelijk om verkeer te ontsleutelen en je verbinding met het internet over te nemen. Deze aanvalsmethode werkt op alle moderne wifi-verbindingen.
De enige oplossing voor dit probleem is het updaten van het besturingssyteem van je smartphone, laptop en desktop. Als je een router als repeater gebruikt om het wifi-bereik te vergroten, moeten zelfs deze repeaters een update krijgen. Aangezien veel routers zelden van een update worden voorzien, én als repeater daardoor niet meer veilig zijn, is het de hoogste tijd voor een grote wifi-update.
Gelukkig is er het LEDE Project. Dit is een besturingssysteem voor meer dan 3.000 wifi-apparaten en het ondersteunt zelfs veel routers die wat ouder zijn. LEDE is voortgekomen uit OpenWrt wat voor de nerds onder ons een bekende naam is. In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw router of andere ondersteunde wifi-apparaten kunt updaten naar LEDE 17.1.4 die wel beveiligd is tegen Krack.
Let op: Ben je niet bekend met modems, routers en andere internetapparatuur, doe deze update dan niet zelf, maar zoek een IT-bedrijf die je kan helpen. Voys is een telecomprovider, geen IT helpdesk. 😉
Eerst moet je achterhalen of jouw router of ander internet-apparaat wordt ondersteund door LEDE. Deze informatie vind je op de website van het LEDE project.
Staat je modem, router of access point ertussen dan kun je LEDE op dit apparaat installeren. Let op: er zijn soms verschillende hardware-versies van een apparaat. Zorg dat je de juiste versie vindt.
Er zijn nu twee opties.
Voor je begint: Als je LEDE installeert, gaan al de oude instellingen van je apparaat verloren. Het kan daarmee zijn dat je apparaten nieuwe IP-adressen krijgen en dat je de wifi-instellingen opnieuw moet instellen. Wifi staat in LEDE standaard UIT als een device netwerkpoorten heeft, dus zorg dat je je laptop of computer direct via een netwerkkabel verbindt met het apparaat dat je gaat upgraden.
Zoals aangegeven ben je na een upgrade waarschijnlijk al je instellingen kwijt.
Als je je wifi wilt configureren doorloop dan deze handleiding.
Als je LEDE in wilt stellen als router volg dan deze instructies.
Gebruik je LEDE als repeater lees dan deze lijst van instellingen.
Weet je nog niet of je LEDE wilt gebruiken als router, switch of gateway? Lees hier wat de overwegingen zijn.
Deze stap is alleen noodzakelijk als je niet de laatste versie van LEDE draait.
Gefeliciteerd. Je wifi-netwerk is weer veilig, mits het apparaat waarmee je gebruik maakt van het netwerk ook van een update is voorzien. Voor veel van de gebruikte besturingssystemen zullen updates beschikbaar worden gesteld.
Een laatste ‘word of caution’: Andere wifi-netwerken kunnen nog steeds zonder jouw medeweten voorzien zijn van repeaters en niet alle beheerders zijn zo voortvarend als jij. Ga er daarom vanuit dat alle wifi-netwerken op dit moment onveilig zijn. Als je toch gebruik moet maken van een ander wifi-netwerk, maak dan vooral gebruik van een VPN-client.
Voor meer informatie over het beschermen van je bedrijfsgegevens tegen hackers lees dit RTL Z artikel. Hierin komt ook de VPN-verbinding aan bod.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 23 april 2024