Bij Voys stappen we langzaam over op het gebruik van laptops in plaats van PC’s. Welke soort laptop je wilt bepaal je zelf. De MacBook Air en de Windows tegenhanger hiervan, de Asus Zenbook, zijn de twee mogelijke kandidaten waaruit gekozen kan worden. Veel collega’s geven de voorkeur aan Apple, alleen ik deed dat niet. Ik leg graag uit waarom Apple niet aan mij besteed is.
In 1997 startte Apple een nieuwe marketing campagne. Apple wilde de status quo van de markt openbreken: ‘Think Different’ was daarbij de tagline. Inmiddels is Apple verantwoordelijk voor de status quo en dat is waarom ik geen Apple kies.
De denkwijze van Apple is onder andere heel duidelijk te zien bij het programma iBook Author. Met deze software maak je relatief eenvoudig digitale boeken, zogenaamde e-books, die je kunt publiceren in de online winkel (App Store/iBook Store) van Apple.
Apple maakt daarbij naar mijn mening één grote fout: Ze introduceren een eigen gesloten format, welke sterkt lijkt op het open e-pub format. E-pub is het standaard gebruikte format in e-book land. Het gebruiken van de iAuthor heeft twee consequenties:
Stel je nu voor dat ik een onderwijzer ben en in een interactief e-book de ideale lesmethode vind. In zo’n geval kan ik niets met iBook Author, want mijn “klanten”, de kinderen, ga ik niet verplichten een iPad of Mac aan te schaffen.
Voor Apple is dit een gemiste kans: iBook Author had hét pakket kunnen zijn voor een hele nieuwe generatie interactieve eBooks, want een eenvoudig alternatief is er nog niet voor. De App Store ondersteunt echter wel e-pub bestanden. Wanneer het bestand dus gemaakt is met een ander niet Apple pakket kan het wel in de bookstore staan. Dat geeft een dubbel gevoel, zeker als je week dat Apple de ePub standaard in 2011 wel ondersteunde.
Eigen formats voor programma’s (Pages), eigen connectors en een eigen App Store met strenge Apple controle en een grote afdracht van inkomsten aan Apple. Al deze voorbeelden laten heel duidelijk zien hoe het Apple naar de wereld kijkt. De Apple aandeelhouder is hier waarschijnlijk enthousiast over, de vraag is of de klanten dit ook blijven.
Er is een nieuwe generatie ondernemingen in opkomst die aanhanger zijn van zogenaamd ‘Social Entrepreneurship’. Rifkin heeft hier een treffende quote bij, die de werkwijze van deze nieuwe vorm van ondernemerschap toelicht:
Social Entrepreneurship takes the best of capitalism and socialism and leaves the bad parts out.
Uit Tegenlicht (VPRO)
Een beetje social entrepreneurship zou Apple niet misstaan en zou de klanten een stuk gelukkiger maken met hun product. Wellicht is het tijd dat Apple ‘opener’ gaat denken, zoals medeoprichter Steve Wozniak graag had gezien.
Ik ben sterk aanhanger van opensource en open formats. Daarom gaat mijn voorkeur niet uit naar Apple. De techniek die Voys gebruikt wordt eind 2013 opensource en Cornelis is op dit moment bezig met het herstructureren van de code. Als dit klaar is, zullen de eerste externe ontwikkelaars toegang krijgen tot onze techniek, zodat deze mee kunnen gaan ontwikkelen. De dag dat Apple een gelijksoortige move maakt, zou de dag kunnen zijn dat ik weer kies voor Apple.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 29 november 2017