Gelijkwaardigheid. Het is altijd de basis geweest van Voys. Het definieert de manier waarop wij met klanten omgaan. Het is bepalend voor de techniek die we ontwikkelen. Het is de reden dat we georganiseerd zijn, zoals we georganiseerd zijn.
Gelijkwaardigheid staat ook aan de basis van het internet. Ieder bitje is gelijk. En zodra je op het internet bent kun je -in veel landen- overal bij en met iedereen communiceren.
Nou is die gelijkwaardigheid de afgelopen jaren enorm onder druk komen te staan. Commerciële bedrijven zijn de nieuwe (economische) krachtenvelden geworden van onze maatschappij. De aandeelhouder is daarbij de belangrijkste klant geworden. Zoals Ben van Beurden, de CEO van Shell, ooit in een ontluisterend interview met Nieuwsuur treffend zei: “Het genereren van dividend is waarvoor ik door de aandeelhouders op de wereld ben gezet”.
Het opheffen van het merk XS4ALL is tekenend voor de huidige stand van het internet in Nederland. De weerstand tegen het opheffen is hét teken dat het anders moet en dat het anders kan. Waarom behoort internetconnectiviteit toe aan de aandeelhouder? Waarom zou die portal naar alle informatie en communicatie niet toebehoren aan de persoon die het gebruikt? Wordt het niet eens tijd dat we dit radicaal gaan veranderen?
Op dit moment hebben 50.000 mensen de petitie getekend waarin ze aangeven dat XS4ALL moet blijven. Deze mensen hebben het niet over de internetprovider. Ze hebben het niet over de technologie. Deze mensen hebben het over het gedachtegoed waar XS4ALL voor staat. Ieder bitje is gelijkwaardig en de klant is dus gelijkwaardig en wordt geweldig geholpen.
Ik denk dat de tijd klaar is voor een radicale ommezwaai. Wat nou als wij als eindgebruikers ook de internetprovider zijn. Wat nou als wij klant én aandeelhouder tegelijkertijd zijn. Een corporatie op basis van één centraal gedachtegoed: gelijkwaardigheid.
We grijpen daarmee terug op een heel oud concept namelijk de commons. Commons zijn eigendom van iedereen en je gebruikt binnen de commons wat jij nodig hebt.
“Commons are the cultural and natural resources accessible to all”
Als we dan in staat zijn om een eigen internetprovider op te richten, waarom zouden we daar dan stoppen? Laat me even verder dromen. De internetveilingen voor 5G internet komen eraan. Dit mobiele internet kunnen we net als de vorige keer bij opbod door de staat laten verkopen aan de monopolisten. Of we doen het anders. We kopen ook dit netwerk zelf. We zouden het eerste land zijn waarin de primaire infrastructuur die gelijkwaardigheid brengt, eigendom is van de mensen die haar gebruiken.
Nou zou je kunnen denken dat dit niet haalbaar is. Maar het is al gedaan. The Things Network heeft al een internet gebouwd dat eigendom is van de community. Dit internet wordt gebruikt door de volgende generatie apparaten die slim met het internet communiceren. Het internet der dingen. Dit netwerk wordt gebouwd, betaald, gebruikt en beheerd door de community. Het is hét voorbeeld waaruit blijkt dat het anders kan.
Volgens mij is Nederland klaar voor dit experiment en ik sta niet alleen in die gedachte. Het zou een radicale ommezwaai in het totale economische systeem betekenen. We kunnen ermee hét voorbeeld zijn voor vele andere landen. Gelijkwaardigheid in haar puurste vorm met Nederland als grote proeftuin. We hoeven het bij Voys niet te bouwen, maar we hebben zo veel kennis over hoe je een gelijkwaardige community kunt organiseren.
Mogen we helpen?
Eerder schreven we een open brief aan de CEO van XS4ALL en berekenden we wat het kost om een internetprovider te starten.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 6 december 2024