Om heel eerlijk te zijn was de 2014 versie van de X1 carbon een beetje een tegenvaller. Het toetsenbord en de trackpad, die zo goed waren van de 2013 editie, gingen er in 2014 enorm op achteruit. Verder was de accuduur matig. De feedback die Lenovo ontving was dan ook scherp. Met de komst van een nieuwe Intel processor komt Lenovo ook met de 2015 editie van de X1, welke ook wel 3rd gen wordt genoemd. Heeft Lenovo naar de feedback geluisterd?
Het korte antwoord is: ja, ja en ja. Lenovo heeft de ‘normale’ function toetsenrij teruggebracht en het trackpad enorm verbeterd. Daarbij is de accuduur ook nog eens bijna verdubbeld: 7,5 uur bij kantoorgebruik. Verder zijn er allemaal andere kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo is het scherm beter geworden – onder andere de kalibratie en hogere helderheid – en is de backlight van het toetsenbord minder “hard” en daarmee veel prettiger. Goede dingen zoals een harder geluid uit de speaker en een zeer solide bouwkwaliteit zijn gebleven.
Daarmee krijg je met de Lenovo X1 carbon een licht, klein, snel en zakelijk werkpaard die het een volle werkdag volhoudt op een acculading. Een goede trackpad en één van de beste laptop toetsenborden waar ik tot nu toe op getikt heb, maken de ervaring helemaal af. Overall is het daarmee de beste laptop die ik tot nu toe gebruikt heb. Is er dan helemaal niets te verbeteren?
Drie kleine dingen. Windows kan niet goed overweg met de combinatie van een 14″ scherm en de 1920×1080 resolutie. Het is allemaal net wat te klein. De oplossing is een 2560×1440 IPS paneel met multitouch die behoorlijk mat is en zo’n €200,- meer gaat kosten. Een tweede dingetje is het gemist van een SD card slot. Tot slot heeft de laptop maar twee USB 3 poorten. Als dat alle verbeterpunten zijn, dan kan ik concluderen dat Lenovo een uitstekende laptop gemaakt heeft.
Tot slot nog wat bonuspunten voor Lenovo. Het eerste = voor het luisteren naar de community, iets wat ook gezegd mag worden. Verder vind je in de doos een kabel waarmee je laptop toch beschikt over een RJ45 netwerk aansluiting en een verloopstuk voor mini-display port naar VGA. Daarmee heb je een mini-display port, een volledige DVI poort en VGA aansluiting tot je beschikking voor je presentaties. Je laptop is daarmee echt compleet.
Test systeem configuratie: Intel Core i5-5200U, 14.0″ FHD (1920 x 1080), 8GB geheugen, 180 GB Opal 2.0 SSD.
Prijs: € 1225,- ex BTW.
In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!
Ga naar het blogoverzichtVan 7 december 2022