Solliciteren bij Voys: De speeddate

Eens zien.. waar waren we gebleven? O ja! De uitnodiging van Voys om te komen speeddaten. Deze week vertel ik je hier meer over. Hiervoor gebruik ik mijn eigen ervaring die me nog vers in het geheugen ligt.

auteursafbeelding

Joris

15 januari 2018
Clock 4 min

Eens zien.. waar waren we gebleven? O ja! De uitnodiging van Voys om te komen speeddaten. De trouwe lezers onder jullie hebben natuurlijk het vorige blog over solliciteren bij Voys al lang en breed gelezen. Heb je dat niet, dan neem ik je dat natuurlijk niet kwalijk.

We krijgen vaak vragen over hoe ons sollicitatieproces eruit ziet. Dit is anders dan bij de meeste andere bedrijven omdat we geen managers hebben en zelfsturend zijn. Deze week vertel ik je meer over de speeddate. Hiervoor gebruik ik mijn eigen ervaring die me nog vers in het geheugen ligt. Zet je schrap voor deel twee van de blogreeks over solliciteren bij Voys.

De speeddate

Yikes, een speeddate! Van de term alleen al krijg ik het Spaans benauwd. Ik lees verder in de mail dat de speeddate wordt afgetrapt met een uitleg over Voys – onder het genot van een kopje ‘zwart goud’ – en verder bestaat uit 3 onderdelen van elk 20 minuten:

1. De Voys-Match
2. Een kleine opdracht
3. De fit met de rol

Eerst een bakkie

Vol goede moed stapte ik niet veel later door de schuifdeuren van de Mediacentrale. Ter voorbereiding had ik de Voys-website even goed binnenstebuiten gekeerd en de vacature nog een paar keer grondig doorgelezen. Verder leek het me handig om alvast wat voorbeelden te bedenken van situaties waarin ik ondernemerschap, zelfstandigheid en flexibiliteit liet zien.

Voor ik het wist zat ik met een flinke vissenkom thee voor mijn neus – ik zat in een cafeïnevrije fase – aan tafel met mijn toekomstige directe collega’s. Deze zelfde collega’s hadden destijds mijn inzending voor de vacature beoordeeld. Ik zou deze aftrap samen hebben met één van de andere kandidaten, maar deze was onverwacht verhinderd.

Met z’n allen op speeddate

Ja, je leest het goed. Er was nóg een kandidaat op hetzelfde tijdstip uitgenodigd. Dit was geen fout in de planning, maar juist de bedoeling. Voor de speeddate worden namelijk alle kandidaten tegelijkertijd uitgenodigd. Dit is lekker energiezuinig en ook nog eens efficiënt. Zo hangt de indruk die je achterlaat minder af van het energieniveau van de personen die je tegenover je hebt.

Nadat we ons aan elkaar hadden voorgesteld en ik – zoals verwacht – wat algemene informatie over Voys en de manier waarop ze zijn georganiseerd kreeg, begonnen we aan de eerste date. Met twee collega’s van Voys sneden we het eerste gespreksonderwerp aan: de Voys-match.

De Voys-match

Bij Voys werken we zonder managers, daarom is het heel belangrijk dat er een Voys-fit is. De kandidaat moet er namelijk tegen kunnen dat er weinig kaders zijn en in staat zijn om het voortouw te nemen op zijn eigen expertisegebied. Hiervoor moet de kandidaat ondernemend, zelfstandig en flexibel zijn.

In deze ronde proberen we ook te ontdekken wat de toegevoegde waarde van de kandidaat is aan de cirkel. De vragen gingen dus vooral over ondernemerschap, zelfstandigheid, flexibiliteit en manier van samenwerken.

De opdracht

Na het gesprek over de Voys-match was het tijd voor wat afwisseling. Met een laptop voor mijn neus met een stuk tekst doorspekt met typfouten werd ik achtergelaten in de vergaderruimte. Aan mij de taak om alle typfouten eruit te halen en er een verhaal van te maken waar Philip Freriks trots op zou zijn.

Door middel van deze opdracht krijgen de cirkel-leden een beeld bij hoe ik zo’n taak aanvlieg. Handig, want voor het vacante rollenpakket is zo’n redigeerklus dagelijkse praktijk. Zo kan een sollicitant voor klantgeluk de opdracht krijgen om een klacht in behandeling te nemen, en een sollicitant voor advies om een product naar keuze te verkopen.

De fit met de rol

De volgende speeddate stond in het teken van mijn specifieke kennis en vaardigheden, oftewel mijn fit met de rol. Bij dit gesprek waren twee directe collega’s aanwezig die goed zicht hebben op de inhoud van de rollen.

In deze ronde gingen de vragen over hoe ik bepaalde vraagstukken in het verleden heb aangepakt en hoe ik dit zou aanpakken in de toekomst. Verder vroegen ze mij het hemd van het lijf over hoe ik van plan ben de beoogde rollen invulling te geven.

Na de rondes van de speeddate was het tijd om de boel netjes af te sluiten. We gingen nabespreken hoe ik het heb ervaren en ik kreeg de ruimte om hen vragen te stellen. Daarna werd me verteld hoe het vervolgproces eruit gaat zien. De volgende stap in het proces was het voltooien van de thuisopdracht.

De thuisopdracht

Nu kan het zijn dat je heel anders presteert onder het toeziend oog van je toekomstige collega’s dan wanneer je comfortabel in je luie stoel in je eigen woonkamer zit. Om deze reden is er de thuisopdracht. Deze opdracht is zo relevant mogelijk voor de rollen die je in de toekomst gaat vervullen.

In mijn geval was de opdracht om een stuk te schrijven die geschikt is voor publicatie op de website van Sprout. Mijn uiteindelijke inzending was getiteld “Vind de ware Jacob(a) in 4 stappen: personeelswerving is als een nieuwe relatie”. Lijkt het je leuk om deze te lezen? Vooruit dan maar*.

Na zweten op de thuisopdracht volgde kort daarna het verlossende telefoongesprek met de uitnodiging om een dagje mee te lopen. Tijdens de meeloopdag zie je wat er zoal wordt uitgespookt op het kantoor van Voys en kun je alvast proeven van de manier van organiseren.

Benieuwd wat er allemaal gebeurt tijdens de meeloopdag? Je leest het in mijn volgende blog.

Meer weten?

We vertellen je graag meer over solliciteren bij Voys. Zit je nog steeds vol met vragen? Stel je vraag dan tijdens één van onze Spraakmakend sessies of neem contact op. We zijn ook heel vaak op zoek naar nieuwe collega’s. Benieuwd of werken bij Voys iets voor jou is? Kijk dan eens op werkenbij.voys.nl.

*ben je van Sprout en vind je dit stuk zó leuk dat je hem op Sprout.nl wilt publiceren, be my guest 😉

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 januari 2024

Holacracy: duik in de wereld van zelfsturing

Van 13 september 2023

Alleen maar strategen: zo maak je samen een strategie