Voys op een softphone?

auteursafbeelding
Mark Vletter
24 januari 2013 Clock 3 min
Image placeholder

Op internet vind je veel websites waar op softphones de hemel in worden geprezen. Een softphone is een programma dat je op je computer, tablet of mobiele telefoon installeert en dat reageert alsof het een telefoon is.

Update 2018

Ondertussen is dit blog 5 jaar oud en is er veel veranderd. Softphones zijn de afgelopen jaren veel beter geworden. Internetverbindingen zijn stabieler, computerhardware is beter en de softwareprogramma’s zelf zijn gebruiksvriendelijker en prettiger in gebruik. Daarom raden we tegenwoordig softphones zeker niet meer af. Wil je meer weten over softphones in combinatie met Voys, neem dan gerust eens contact met ons op: 050 700 9900.

Hieronder volgt de rest van het originele blog, geschreven in 2013.

Voordelen van een softphone

Transparant

Je hoeft geen vast toestel aan te schaffen, ze zijn snel uit te rollen en je bent overal bereikbaar op je eigen regionale of landelijke nummer.

Met een softphone ontloop je de kosten van een vast toestel

De kosten van een vast toestel. kunnen we inderdaad niet wegnemen. Een softphone is relatief goedkoop in aanschaf. Een veel gebruikte softphone, Bria, kost ongeveer 50 dollar. Ter vergelijking: het instapmodel van Voys, de SPA 303, kost 97 euro. Het verschil in kosten tussen een softphone en een vast toestel is dus niet onoverkomelijk.

Softphones zijn sneller uit te rollen

Softphones zijn sneller te gebruiken dan vaste toestellen, omdat er bij vaste toestellen nog een boel configureren komt kijken. Toch hoeft ook dit geen drempel te zijn. Bestel je bij ons een vast toestel? Dan kunnen we die vaak dezelfde dag nog configureren en verzenden. Je hebt het toestel dan de volgende dag binnen en kunt direct aan de slag.

Je bent overal bereikbaar op je eigen nummer

Ook daar hebben we iets op gevonden, om altijd optimaal bereikbaar te zijn heeft Voys de gratis module ‘Flexibel schakelen’. Met deze module verbindt ons systeem door met een gebruiker. Deze bepaalt zelf waar hij/zij bereikbaar wil zijn. Dit kan het VoIP Toestel op kantoor, haar mobiele nummer, maar bijvoorbeeld ook het VoIP toestel thuis zijn. Thuiswerken en optimale bereikbaarheid is daarmee simpel en snel geregeld!

De tussenstand? 3-2 voor de softphone. Maar dan hebben we het nog niet over de nadelen van de softphone gehad.

Cisco SPA 303

Nadelen van een softphone

Geluidskwaliteit

Het bellen met een softphone heeft een groot aantal nadelen. Het belangrijkste nadeel is, naar onze mening, dat je in de praktijk vaak een slechte geluidskwaliteit in de verbinding hebt. Zeker als je softphone via WiFi of 3G verbinding heeft.

Verborgen kosten

Het gebruik van softphones brengt ook vaak verborgen kosten met zich mee, bijvoorbeeld omdat het nodig is om specifieke codecs te kopen. Een codec zet je spraak om in een digitaal signaal, zodat het signaal over het netwerk verzonden kan worden. De beste codecs moeten soms apart worden aangeschaft.

Geen controle

Bij een softphone op je mobiel of tablet heb je vaak geen controle over de processor, router en QoS. Voor de niet-nerds: QoS is een techniek om op een netwerk voldoende bandbreedte te claimen voor VoIP, zodat down- en uploads geen invloed hebben op je geluidskwaliteit. Je kunt dus rustig blijven downloaden, zonder dat je er iets van merkt in je gesprek.

Niet alle functies

Gratis of goedkope softphones bieden daarnaast niet alle functies die een vast toestel wel biedt, zoals doorverbinden of in de wacht zetten.

En dan het laatste nadeel, als je pc, tablet of mobiel uitstaat kun je niet gebeld worden. Dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn 😉

Waarom we iedereen een vast toestel aanraden

Voys levert een kwaliteitsproduct. Onze hosted VoIP technologie is van het hoogste niveau en is sinds het ontstaan bij TNO zeven jaar lang getest en doorontwikkeld. We willen graag dat alle klanten onze telefonie ook op de best mogelijke manier ervaren.

tno

Met een door ons geleverd vast toestel weet je zeker dat je de kwaliteit van Voys ervaart, zoals wij die willen bieden. Daarnaast kunnen we een vast toestel voor je configureren, waardoor het volledig plug&play is.

Toch een softphone gebruiken?

Wil je, ondanks onze waarschuwingen (met een knipoog), toch een softphone gebruiken, dan hebben we op onze wiki alle informatie staan om het zo optimaal mogelijk in te stellen. Want ook bij Voys staat de klantwens natuurlijk voorop!

Ook wij zien dat softphones de toekomst hebben en de standaard zullen worden. We zitten op dit moment echter nog in een overgangsfase. Als je bereid bent akkoord te gaan met onhebbelijkheden die ontstaan bij een slechte internetverbinding dan is het een prachtige oplossing. Wil je onze kwaliteitsgarantie, dan zul je moeten kiezen voor een oplossing met een vast toestel.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 19 maart 2024

Efficiënter bellen met Call control – beter klantcontact in minder tijd

Van 20 februari 2024

De perfecte telefooncentrale instellen voor jouw bedrijf – de beste tips en tricks voor het MKB